Henkilöt

Adam Rippon taisteli takaisin jäälle

16 lokakuun, 2017

Adam Rippon oli helpottunut FinlandiaTrophyn jälkeen. Paluu kilpajäälle 10 kuukauden kisatauon jälkeen oli onnistunut.

Adamilla oli meneillään loistava kausi viime talvena. Hän oli saavuttanut paikan Grand Prix -loppukilpailuihin, kunnes kevyt tasahyppy muutti suunnitemia.

”Olin hallilla valmentajani kanssa ja katselin kun jääkone ajoi jäätä. Tein pari pientä lämmittelyhyppyä paikallani ja valmentajani pyysi minua hyppäämään hieman korkeammalle. Otin hänen käsivarrestaan kiinni ja hyppäsin. Tullessani alas tunsin, kuinka nilkkani vääntyi. Kuulin selvästi, kuinka jotain murtui. Katsoin alas jalkaani ja yhtäkkiä se oli yhtä paksu kuin reiteni. Tiesin, että nyt ei kaikki ole hyvin”, Adam kertoo ja näyttää samalla millaisen hypyn teki onnettomuuden sattuessa.

”Katselin ulos ikkunasta ja muistan ajatelleeni, että täältä vielä tullaan. Halusin elämäntarinaani lisätyksi parantumisen ja hienon kauden kohti olympialaisia.”

Adamille kerrottiin, että hänen tulisi olla pois jäältä kahdeksan viikkoa, mutta aika venyi 16:een viikkoon. Hänen onnekseen leikkausta ei tarvittu. Jos jalka olisi leikattu, leikkauksia olisi tarvittu kaksi: ensimmäisessä olisi laitettu tukiraudat nilkkaan ja toisessa otettu pois.

”Mielestäni toipumisessa on kyse asenteesta. Jos ajattelet, että nyt on kaikki mennyttä, näin usein onkin. Älä anna ajatukselle valtaa, vaan tähtää kohti uutta nousua. Minä olen läpikäynyt pahempaakin.”, hyväntuulinen Adam selvittää.

”Katson olevani noin 95-prosenttisesti toipunut. Ainoa asia mitä en voi tehdä harjoituksissa on kolmoishyppy yksittäisenä suorituksena, voin tehdä sen osana yhdistelmää, mutta en yksittäin. Kumma juttu. Jos teen niin, nilkkaani alkaa taas koskea. Mutta onpahan yksi asia vähemmän harjoiteltavaa. Luonnollisesti se pakottaa minut keskittymään muihin juttuihin.”

Adamin tähtäin on tällä hetkellä olympialaisissa.
”Tunnen itseni juuri nyt vahvaksi”, Adam hymyilee valloittavasti.

Teksti: Anu Kytölä
Kuva: Antti Lehto


Adam Rippon (27) on yhdysvaltalainen taitoluistelija. Ripponin paras saavutus on MM-kisojen 6:s vuonna 2016. Saman vuonna hän voitti maansa mestaruuden. Finlandia Trophyssa Rippon kilpaillut useamman kerran.

http://figureskatersonline.com/adamrippon/home/