Maailmalla

Suomalaisosaamista Australian auringon alla

4 joulukuun, 2017

Tiedättehän, kun joskus eteen tulee tilanne, jollaista ei ole osannut odottaa. Tällä kertaa se tuli sähköpostina ja kysymys oli yksinkertainen: lähdetkö kouluttamaan muodostelmatuomareita Australiaan?

”Oho” taisi olla ensimmäinen sanani ja seuraava toiminto – kalenteri esiin ja toivomaan talvilomaa tähän ajankohtaan.

Täällä ollaan nyt. Varsinaisesti kouluttamassa kansainvälisessä ISU:n seminaarissa, mutta kätevästi paikalla juuri Australian mestaruuskilpailujen aikaan. Joten: edessä myös ylituomaritehtävä seniorisarjassa.

Tokihan kansainvälisiä koulutustehtäviä tulee eteen vuosittain. Ne kuuluvat teknisen komitean tehtäviin ja sen jäsenenä olen kiertänyt eksoottisia paikkoja ennenkin. Ennen ei tosin ole mestaruuskisojen jäädytystauolla riennetty aurinkoon ja +29C lämpöön jäähallin ulkopuolelle. Hankalin tehtävä lienee keksiä sopiva pukeutuminen. Helteessä kun toppatakki on ihan vähän liikaa ja jään reunalla taas shortsit aavistuksen verran epäsovinnaiset.

Toki itse seminaari on tiivis, samoin kuin matka-aikataulukin. Ei tänne lekottelemaan ole tultu, vaan töitä tehdään aamusta iltaan. Mutta jotenkin loskan kuvat kotimaasta – niin ihana juhliva Suomi kuin onkin – ovat juuri nyt kaukainen ajatus.

On hienoa edustaa Suomea maailmalla ja iloitsen erityisesti siitä, että saan viedä omalta osaltani tietotaitoamme juuri muodostelmaluistelun osalta maamme rajojen ulkopuolelle. Laji on kehittymässä kovaa vauhtia, jopa täällä. Vierailevia valmentajiamme on käynyt jakamassa oppiaan ja nyt koulutamme myös tuomareita tiiviskurssilla. Niin ja väliin käymme siis antamassa myös pisteitä.

Eli loma. Tai no, sellainen loma, kun se on viimeiset vuosikymmenet ollut. Luistelua, satoi tai paistoi.

Mihinköhän laitoinkaan aurinkolasini…?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mika Saarelainen

 

Kuvat: Sari Niskanen, Mika Saarelainen

[divider] Maailmalla [/divider]

Maailmalla -vieraskynäpalstalla suomalaiset taitoluisteluasiantuntijat, luistelijat, valmentajat ja seura-aktiivit kertovat, millaista on elämä jäähalleissa ympäri maailmaa.

Kirjoittaja on ISU:n muodostelmaluistelun teknisen komitean jäsen, ISU-mestaruustason ylituomari kaikissa taitoluistelun lajeissa ja Suomen Taitoluisteluliiton liittohallituksen jäsen.