Tapahtumat

Fanny Lindfors ja Lauri Lankila junioreiden Suomen mestarit

16 joulukuun, 2018

Vuoden 2019 Suomen mestaruudet ratkottiin viikonvaihteessa Kouvolassa. Junioreiden sarjoissa korkeimmalle korokkeelle nousivat yksinluistelussa Fanny Lindfors ja Lauri Lankila sekä jäätanssissa Margareta Poutiainen ja Mirko Niskanen.

Juniorityttöjen voittajaksi nousi lyhytohjelmakilpailun kolmannelta sijalta Espoon Jäätaitureiden Fanny Lindfors. 14-vuotias Lindfors voitti vapaaohjelmaosion karismaattisella esiintymisellä ja puhtaalla teknisellä suorituksella. Ensimmäistä vuottaan juniorisarjassa luistelevalle Lindforsille voitto irtosi uusin henkilökohtaisin ennätyspistein.

Juniorityttöjen SM-mitalistit Milania Väänänen (vas.), Fanny Lindfors ja Mai Helske.

– Minulla ei ollut tässä kilpailussa mitään menestymispaineita. Pystyin jopa parempaan suoritukseen kuin harjoituksissa. Halusin vain nauttia ensimmäisistä juniorisarjan SM-kisoistani. Voitto oli iloinen yllätys, Lindfors riemuitsi.

Lyhytohjelman kärjessä ollut Oulun Selma Välitalo epäonnistui vapaaohjelmassa ja putosi kilpailussa neljänneksi. Junioreiden SM-hopeaa voitti Porvoon Taitoluistelijoiden Milania Väänänen, joka oli toinen molemmissa osioissa. Espoon Taitoluisteluklubin Mai Helske nousi onnistuneen vapaaohjelmansa ansiosta viidenneltä sijalta pronssille. Helske asuu Sveitsin Genevessä, mutta käy päivittäin Ranskan puolella Annecy`ssa harjoittelemassa. Mitali oli 14-vuotiaalle yllätys, vaikka lajia seuraavat uskalsivatkin povata nuorelle taiturille menestystä. Väänänen puolestaan elää jännittäviä aikoja. Hän virittelee pariluistelu-uraa australialaisen Hektor Giotopaulus Mooren kanssa. Väänänen on jo päässyt alkusyksystä testaamaan parinsa kanssa lajiin kuuluvia nostoja ja heittoja, joten hän tietää mihin on ryhtymässä.

– Lähden Australiaan reiluksi kahdeksi kuukaudeksi harjoittelemaan, mutta jatkossa harjoittelemme todennäköisesti Venäjällä ja Suomessa. Nautin todella paljon pariluistelun tempuista. Voin aina jatkaa yksinluistelijana, jos hommasta ei jostain syystä tulisikaan mitään, Väänänen kertoi innoissaan.

Lankilalle junioripoikien kultaa

Poikien Suomen mestariksi luisteli ylivoimaisesti Mikkelin Luistelijoiden Lauri Lankila. Mikkeliläinen oli molempien päivien selkeä ykkönen ja keräsi ohjelmistaan uudet ennätyspisteensä 137,89. 17-vuotiaalle Lankilalle mestaruus oli juniorisarjassa ensimmäinen. Mestaruuspaineiden sijaan Lankila ilmoitti opetelleensa sietämään paineita ja nauttimaan luistelusta. Kehitystä viime vuoteen nähden on tullut reippaasti. Harjoituksissa Kouvolassa kolmoisaxel napsahteli kohdilleen, jonka lisäksi tuloillaan ovat neloishypyistä sekä salchow että tulppi. Tänään ei kuitenkaan ollut vielä oikea hetki näyttää uusia hyppyjä kilpailutilanteessa.

Lauri Lankilan oli mukava odottaa pisteitä Kouvolan SM-kilpailujen kiss & cry -nurkkauksessa. Hänen ensimmäinen junioreiden Suomen mestaruutensa heltisi ennätyspistein.

– Mestaruus oli kauden päätavoitteeni, joten olen todella tyytyväinen. Olen löytänyt itsestäni sisäisen motivaation, joka on varmasti syy kehittymiseeni. Laadullinen tekeminen harjoituksissa on noussut selvästi, Lankila pohti.

Helsingfors Skridskoklubbenin Lucas Tiilikainen kirkasti viimevuotisen neljännen sijansa ja otti ilolla vastaan SM-hopeaa pistein 118,24. SM-pronssista käytiin tiukka kamppailu, kun SalPa Taitoluistelun Nuutti Järvinen nappasi pronssin pistein 114,39 jättäen Vihdin Taitoluistelijoiden Makar Suntsevin neljänneksi.

Margareta Poutiainen ja Mirko Niskanen

Margareta Poutiaisella ja Mirko Niskasella ei ollut kilpakumppaneita SM-jäällä.

Jäätanssin juniorisarjan voitti kilpailun ainoa pari Margareta Poutiainen ja Mirko Niskanen. Elokuun korvalla yhteisen jäätanssitaipaleen aloittanut pari kilpaili Kouvolassa vasta kolmannen kerran. Poutiaiselle lajivaihto muodostelmaluistelusta jäätanssiin tapahtui vasta keväällä, mutta Niskaselle jäätanssikokemusta on kertynyt jo kuuden vuoden ajalta.

– SM-kokemus oli rankka sekä fyysisesti että henkisesti, mutta samalla hyvin opettavainen. Keväällä meillä on edessä uramme ensimmäinen kansainvälinen kilpailu Italiassa, pari kertoi.