Tapahtumat

Yksin- ja pariluistelun sekä jäätanssin 2. SM-valintakilpailu Lahdessa

Emmi Peltonen vei SM-seniorinaisten kilpailun voiton

14 marraskuun, 2021 JA KUVAT STLL

Lahden Isku Areenalla kilpailtiin viikonloppuna lopuista jaossa olevista paikoista Porissa 17.–19.12. käytävään SM-kilpailuun.

Emmi Peltonen nappasi SM-seniorinaisten kilpailun voiton 156,26 pisteellä. Lyhytohjelman jälkeen toisena ollut Peltonen joutui helpottamaan vapaaohjelmansa hyppyjä, mutta onnistui silti luistelemaan laadukkaan ja kauniin kokonaisuuden. Etelä-Vantaan Taitoluistelijoita edustavan luistelijan komponenttipisteet, eli luistelutaitoa sekä esiintymistä ja tulkintaa mittaavat pisteet, nousivat vapaaohjelmassa yli 10 pistettä korkeammiksi kuin kilpasisarilla.  

– Tämä on yksi parhaista vapaaohjelmista, mitä minulla on ikinä ollut. Ohjelman koreografian luisteleminen tuntuu ihanalta ja on hienoa, että se näkyy myös liikkeissäni ja tuomarit arvostavat sitä. Teknisesti yli puolet ohjelman asioista jäi tänään tekemättä, joten siihen nähden kokonaispisteet ovat ihan hyvät. Treeneissä elementitkin ovat menneet ihan hyvin, mutta kisarutiinia vielä puuttuu. Tiistaina lähdenkin Puolaan kilpailemaan ja seuraavalla viikolla vuorossa on Andorra, Peltonen kertoi.

Espoon Jäätaitureiden luistelijat ottivat sijat kaksi ja kolme Olivia Liskon noustua kilpailun neljänneltä sijalta toiseksi pistein 146,18 ja Laura Karhusen pidettyä kolmannen sijansa 145,86 pisteellä.

Janna Jyrkinen uuteen ennätykseen juniorityttöjen kilpailussa

Lappeenrannan Taitoluistelijoiden Janna Jyrkinen onnistui vaikeassa vapaaohjelmassaan erinomaisesti ja pisteet 162,00 veivät 14-vuotiaan luistelijan SM-juniorityttöjen kilpailun ylivoimaiseen voittoon. Hyppytaiturina tunnettu Jyrkinen lunasti tänäänkin kovat odotukset. Kolmoishypyistä jäällä nähtiin flippi, lutz-tulppi-yhdistelmä, lutz, ritti-euler-salchow-yhdistelmä sekä ritti. Lisäksi kaksoisaxel ja kaksoisaxel-kaksoistulppi-yhdistelmä täydensivät hyppykavalkadin. Myös Jyrkisen kaikki piruetit ja askelsarja arvioitiin vaikeimmalle eli nelostasolle.

– Hyvä fiilis jäi, vaikka tiedän, että pystyn vieläkin parempaan. Sain vappiksessa tehtyä kaiken, mitä halusin, mutta muutama hyppy jäi vähän vajaaksi. Saavutin myös tavoitteeni, joka oli 160 pisteen rikkominen. Seuraavaksi haluan ylittää 170 pisteen rajapyykin, määrätietoinen Jyrkinen kertoi.  

Toiseksi kilpailussa luisteli Jyrkisen seurakaveri Iida Karhunen 147,36 pisteellä ja kolmanneksi sijoittui Tapparan Taitoluistelun Rosa Reponen 144,73 pisteellä.

Tamperelaiset miesten ja junioripoikien ykkösinä

Kooveen Lauri Lankila kiilasi toiselta sijalta SM-seniorimiesten kilpailun voittoon pistein 148,75.

– Vapaaohjelma sujui selvästi paremmin kuin lyhkäri ja tavoitteena olikin luistella ehjä kokonaisuus. Nyt alkaa valmistautuminen joulukuun SM-kilpailuihin, joista tavoitteena olisi saada ainakin mitali, Lankila pohti.

Toiseksi sijoittui lyhytohjelmien jälkeen kilpailua johtanut Helsingin Taitoluisteluakatemian Jan Ollikainen 148,70 pisteellä ja kolmannelle sijalle luisteli Salon Palloilijoiden Nuutti Järvinen pistein 121,11.

SM-junioripoikien kilpailun voiton nappasi Tapparan Taitoluistelun Jari Krestyannikov 139,99 pisteellä. Toiseksi sijoittui Porin Taitoluistelun Arttu Juusola pistein 129,68 ja kolmanneksi luisteli Keravan Luistinseuran Matias Heinonen 109,70 pisteellä.

SM-noviisipoikien kilpailun ainoa osallistuja, Helsingin Taitoluisteluklubin Anton Erkama saavutti lyhyt- ja vapaaohjelmastaan yhteispisteet 92,32.

Pariluistelijat Väänänen ja Akulov paransivat piste-ennätystään

Vasta viime kesänä yhteistyönsä aloittaneet pariluistelijat Milania Väänänen ja Mikhail Akulov paransivat piste-ennätystään lähes kuudella pisteellä ja saivat lyhyt- ja vapaaohjelmistaan yhteispisteet 126,18. Venäjän Permissä harjoittelevat Väänänen ja Akulov edustavat Porvoon Taitoluistelijoita.

Pari on aloittanut yhteisen uransa vahvasti ja saavutti jo ensimmäisissä yhteisissä kilpailuissaan Finlandia Trophy Espossa EM-kilpailuihin vaadittavat vapaaohjelman teknisten pisteiden rajat.

Jäätanssijat kilpailivat vapaatansseilla

Jäätanssin SM-junioreiden kilpailuun ainoana parina osallistuneet Hilda Taylor ja Urho Reina saivat rytmi- ja vapaatanssistaan yhteispisteet 84,23. Myös SM-noviisien kilpailuun osallistui vain yksi pari. Enna Kesti ja Oskari Liedenpohja saavuttivat pisteet 53,48. Molemmat parit edustavat Helsingin Luistelijoita.

Yksinluistelun, jäätanssin ja pariluistelun SM-sarjojen 2. valintakilpailun tulokset.

SM-seniorisarjan SM-kilpailupaikkojen jakoperusteet

SM-seniorisarjan SM-kilpailuun saa osallistua 15 kilpailijaa seuraavasti:
Edellisen vuoden SM-mitalisteilla on oikeus osallistua kilpailuihin suoraan ilman valintakilpailuihin osallistumista. Edelliset SM-kilpailut pidettiin vuonna 2020, ja silloin paikkansa seuraavin SM-kilpailujen lunastivat naisista Emmi PeltonenJenni Saarinen ja Linnea Ceder sekä miehistä Roman Galay, Valtter Virtanen ja Lauri Lankila. Jäätanssista paikkansa ovat lunastaneet Yuka Orihara ja Juho Pirinen sekä Arina Klinovitskaya ja Jussiville Partanen.

Muut 12 luistelijaa valitaan SM-valintakilpailuiden tulosten perusteella. Molemmista valintakilpailuista pääsee SM-kilpailuihin kuusi sellaista luistelijaa, joita ei aikaisemmin ole valittu SM-kilpailuihin.

Ensimmäisestä yksinluistelun, jäätanssin ja pariluistelun SM-sarjojen valintakilpailusta paikkansa lunastaneet:

Yksinluistelun 1. valintakilpailu käytiin lokakuun alussa Pirkkolan vastavalmistuneessa jäähallissa Helsingissä. Ensimmäisestä valintakilpailuista SM-kilpailuihin pääsivät naisista Olivia LiskoLaura KarhunenNella PelkonenOona OunasvuoriPetra Palmio ja Tilda Liukkonen; miehistä Makar Suntsev ja Jan Ollikainen.

Lisäksi loppukilpailupaikan ovat lunastaneet liittohallituksen päätöksellä jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis sekä Daniela Ivanitskiy ja David Goldshteyn.