Kiss & Cry

Menestyksekäs kausi Elite 12 -sarjassa jää toistaiseksi kokeiluksi

Espoolainen Lumineers palaa muodostelman SM-seniori­sarjaan

13 helmikuun, 2023 Catarina Stewen Jyri Jäppinen ja Maiju Saloranta

Kaudeksi 2022–2023 Elite 12 -sarjaan siirtynyt espoolainen Lumineers voitti kaikki kansainväliset kilpailut, joihin se osallistui. Kokeilu 12 luistelijan sarjassa on ollut positiivinen, mutta ensi kaudelle Lumineers palaa SM-senioreihin.

Viime syksynä Lumineersin valmentajat Liisa Lakela, Henriikka Latva ja Jenni Rahko olivat intoa täynnä uudesta Elite 12-sarjasta ja sen tuomista mahdollisuuksista kehittää muodostelmaluistelua lajina eteenpäin, jopa olympialaisiin asti.

– Olemme kuitenkin yllättyneet siitä, miten yksin olemme jääneet edistämään Elite 12-sarjaa, valmentajat sanovat.

”Oli myös ainutlaatuista huomata miten Elite 12 -joukkueiden välillä oli lämmin tunnelma ja yhteisöllisyys.”

Kauden kirsikat ovat tulleet viime viikkoina, kun voitto on tullut jokaisesta kolmesta ulkomaan kilpailusta.

– French Cup Ranskassa oli vielä aivan erityinen tapahtuma, koska tunnelma siellä on niin upea paraateineen ja avajaisineen. Kisakatsomo oli täynnä jopa aamuharjoituksissa, kun koululaiset tulivat hurraamaan joukkueille, vastuuvalmentaja Liisa Lakela kertoo.

– Oli myös ainutlaatuista huomata, miten Elite 12 -joukkueiden välillä oli lämmin tunnelma ja yhteisöllisyys. Esimerkiksi kovimman vastustajamme Hayden Selectin luistelijat olivat kirjoittaneet jokaiselle Lumille oman tsemppikirjeen, Liisa jatkaa.

Lumineersin kapteenit Kia Janatuinen ja Pinja Sten kertovat, miten mahtavalta tuntui voittaa sekä Ranskassa että Itävallassa.

– Neljä onnistunutta suoritusta putkeen ja parannus kahden kisan välillä lyhyessä ajassa oli hienoa, Kia sanoo.

– Ranskassa oli lisäksi koolla kaikki maailman Elite 12 -joukkueet, se oli historiallinen hetki, Pinja jatkaa.

Oivallusten kausi

Valmentajien mukaan kausi on ollut upea, oivallusten kausi, uuteen hypäten ja urheilijoita kuunnellen.

– Olemme muuttaneet harjoitustapoja, kokeilleet uusia asioita ja keskustelleet paljon urheilijoiden kanssa siitä, mikä toimii ja mitä voi tehdä uudella tavalla, Henriikka Latva sanoo.

Lumineers onkin joukkueena kehittynyt hurjasti kauden aikana sekä taidollisesti että ryhmänä.

– Koska ryhmä on pienempi, jokainen näkyy jäällä ja jokaisen on pitänyt kehittää taitoja. Tiiviissä ryhmässä kaikki ovat kunnioittaneet ja kuunnelleet toisiaan. Joukkueen dynamiikka on toiminut saumattomasti erilaisuuksista huolimatta, Jenni Rahko jatkaa.

Lumineers luisteli Elite 12 -sarjan Mozart Cupin voittoon.
Lumineers sai Mozart Cupissa tiukan vastuksen Yhdysvaltojen Hayden Select -joukkueelta, joka taipui vapaaohjelman jälkeen hopealle. Kolmanneksi sijoittui niin ikää Yhdysvaltoja edustava Crystalettes.

Paluu SM-senioreihin

Kisaaminen muita joukkueita vastaan tuo erilaisuutta treeniarkeen ja motivoi kilpaurheilijoita ihan eri tavalla kuin esiintyminen tai kilpaileminen itseään vastaan.

Rouenin-kilpailumatkalla joukkue ehti pistäytyä myös Pariisissa.
Rouenin-kilpailumatkalla joukkue ehti pistäytyä myös Pariisissa.

– Kilpailut tuovat konkreettisia tavoitteita. Muodostelmaluistelu on kilpaurheilua ja on huomattu tällä kaudella, mitä haasteita kilpailun puuttuminen tuo, Liisa sanoo.

– Lisäksi kisapaikka SM-noviisien ja SM-junioreiden välissä on tuntunut harmilliselta. Siirtyminen SM-junioreista seniorisarjaan pitäisi tuntua ylennykseltä. Nyt tämä ei ole toteutunut Elite 12-sarjan kohdalla, Henriikka toteaa.

”SM-seniorisarja vaatii kovaa työtä, mutta kova kilpailu myös innostaa.”

Lumineers palaakin ensi kaudella 16 luistelijan SM-seniorisarjaan urheilijoiden toiveesta.

– Olemme keskustelleet sekä joukkueen luistelijoiden että omistajaseurojen juniorijoukkueiden kanssa ja tämä on ollut selkeä toivomus, Liisa sanoo.

Valmentajat ovat innoissaan uudesta kaudesta.

– Olemme oppineet paljon uutta tällä kaudella ja moni asia on kirkastunut. Tiedämme mitä asioita viemme tästä eteenpäin. SM-seniorisarja vaatii kovaa työtä, mutta kova kilpailu myös innostaa, Henriikka painottaa.

Elite 12 antaa uusia mahdollisuuksia lajille

Sekä valmentajien että kapteenien mielestä Elite 12 -sarja on erinomainen lisä muodostelmaluistelun huipulle. He uskovat vahvasti, että sarjalle olisi suurempi tilaus, sillä se antaa paljon uusia mahdollisuuksia lajille. Kehittyäkseen Elite 12 -sarja tarvitsee myös suuntaviivoja ja tukea päättäviltä tahoilta.

– 12 luistelijalla on enemmän tilaa tuottaa vauhtia ja pienemmän massan liikuttelu on ketterämpää. Myös harjoitusmääriä voidaan hieman vähentää koska luistelijamäärä on pienempi, mikä taas helpottaa jaksamista ja palautumista. Tämä voisi edesauttaa luistelijoiden uran jatkumista senioritasolle, Liisa sanoo.

– Elite 12-sarja voisi myös olla ponnahduslauta sellaisille joukkueille, jotka eivät saa kasaan 16 luistelijaa mutta haluavat kehittyä ja jossain vaiheessa siirtyä SM-seniorisarjaan, kuten esimerkiksi yksi Ranskan joukkueista, hän jatkaa.

Urheilijan näkökulmasta asiat etenevät tuskastuttavan hitaasti.

– Harjoitusmäärät, maksut ja ohjelmien vaatimukset ovat joka tapauksessa lähes samat, jolloin toivoisi samaa arvostusta kuin SM-seniorit, Kia lisää.

– Nyt kun olemme tottuneet pienempään luistelijamäärään, 16 luistelijaa jäällä näyttää välillä jopa ruuhkaiselta, Pinja naurahtaa.

Lumineers voitti kaikki Elite 12 -sarjan kansainväliset kilpailut, joihin joukkue osallistui.
Lumineers voitti kaikki Elite 12 -sarjan kansainväliset kilpailut, joihin se osallistui.

Lumineers edelläkävijänä

Valmentajat ovat ylpeitä siitä, että Lumineers on toiminut tällä kaudella edelläkävijänä ja näyttänyt esimerkkiä siitä, miltä 12 huippuluistelijaa näyttää jäällä.

– Elite 12 on ollut joukkueelle hyvä kokemus, ja meillä on ollut aivan upeita hetkiä yhdessä. Varsinkin treeniarki on ollut tällä joukkueella ihan parasta, valmentajakolmikko sanoo.

Kia ja Pinja ovat samaa mieltä.

– Parasta tällä kaudella on ollut meidän tiivis, pieni joukkue. Kaikki kokemukset olemme saaneet joukkueen kanssa, ja sekä onnistumiset että haasteet on koettu yhdessä, Kia sanoo.

– Lumineersin vahvuus on alusta asti ollut raikkaus ohjelmissa ja rohkeus kokeilla uusia asioita, esimerkkinä hyppäys Elite 12-sarjaan. Urheilijalähtöinen valmennus ja yhdessä tekeminen on aina ollut kantava voima, Pinja kiteyttää.

Lue myös