Kiss & Cry

Yleisö äänesti kauden 2019–2020 tyylikkäimmät puvut

Emmi Peltonen ja muodostelma­joukkue Lumineers sarjojensa voittajat

26 huhtikuun, 2020 STLL Petra Lawall ja Antti Lehto

SkatingFinland.fi-sivuston leikkimielinen Kilpailupuku 2020 -kisa on ratkennut. Muotiasiantuntija Sami Sykkö valitsi kilpailuun ilmoitetuista kauden 2019–2020 puvuista sarjojen finalistit, joista yleisö äänesti suosikkinsa. Muodostelmaluistelupukujen sarjan voiton vei SM-seniorijoukkue Lumineers vapaaohjelmapuvullaan. Yksinluistelu- ja jäätanssipukujen sarjan äänikuningatar oli Emmi Peltonen lyhytohjelmapuvullaan. Voitokkailla puvuilla oli yksi yhteinen tekijä: Ateljee Titta Kettunen vastasi molempien toteutuksesta.

Kilpailussa annettiin yli 4000 ääntä, ja se oli äärettömän tasainen. SkatingFinland.fi onnittelee voittajia ja kaikkia upeita finalisteja: Roman Galay, Lila Heikkilä, Penni Passi ja Venni Pitko sekä Diamond Edges, Marigold IceUnity, Snowflakes ja Sunlights.

Ideoita iltapuvuista

Emmi Peltosen voittoisa lyhytohjelmapuku syntyi kahden vahvan perusvision pohjalta tehdystä ideointityöstä.

– Etsin usein perusajatusta kilpailuasuihini iltapuvuista, näen niissä sitä ajatusta, jota haluan pukuihini. Niin tässäkin puvussa. Ja koska ohjelmani musiikki on italialaista, pidin itsestään selvänä, että puvun täytyy olla punainen, Emmi kertoo.

Emmi Peltonen EM-kilpailujen lyhytohjelmassa Kuva Petra Lawall
Emmi Peltosen puvun kilpailuun ilmoittanut kehui sen upeaa leikkausta ja strassitusta.

Puvun kehittely tapahtui yhteistyössä Ateljee Titta Kettusen kanssa, joka on ollut Emmin luottoyhteistyökumppani pienestä pitäen.

– Kilpailuasu on minulle ylipäänsä todella tärkeä osa luistelijan elämääni. Ei itseisarvo, mutta jokainen tietää, että puku viimeistelee sen fiiliksen, jolla astut kilpajäälle.

Kilpailuasun tärkeys näkyy siinäkin, että Emmi Peltonen uusii pukunsa yleensä joka kaudeksi, vaikka itse ohjelma jatkuisi samana toisenkin kauden.

Se ”oikea” on muuttunut iän myötä. Emmi nauraa olleensa nuorena tyypillinen pikkutyttö: mitä enemmän puvussa oli kaikkea, sitä parempi se oli.

– Nykyisin ydinsanani on tyylikkyys. Puku saa mielellään olla tietyllä tapaa jopa pelkistetyn tuntuinen, kunhan siinä on joku jippo, esimerkiksi kiva leikkaus tai hieman erikoisemmin kiinnitetyt koristeet.

Emmin pukua ihaillessaan erityisesti pienet fanit ovat miettineet kutkuttavaa kysymystä. Kuinka monta strassia Emmi Peltosen lyhytohjelmapuvussa on?

– Noin kolmetuhatta tavallista strassia ja sen lisäksi aika paljon isompia, ommeltavia. Ja se kyllä tuntuu, puku painaa, hän naurahtaa.

Vaatemainen puku

Muodostelmaluistelujoukkueiden parhaaksi puvuksi äänestettiin SM-seniorijoukkue Lumineersin vapaaohjelmapuku Swipe Right. Yksinkertaisen tyylikkään puvun ovat suunnitelleet joukkueen valmentajat Liisa Lakela ja Maikki Merilehto apunaan Henriikka Latva.

Valmentajat halusivat nykytanssin tapaan vaatemaisen puvun. Ohjelman teema oli moderni ja yksinkertainen, joten pukukaan ei kaivannut koristeellisuutta. Ohjelman pääosassa olivat liike ja sanoma.

– Halusimme puvun, joka kuten armeijan harmaat, tasapäistää luistelijoita yhdeksi massaksi, Liisa ja Maikki kertovat.

”Mielenkiintoiset yksityiskohdat ja materiaalivalinnat tukevat teemaa ja ohjelman tyyliä.”

Valmentajien mielestä on tärkeää, että kilpailupuku toimii sekä omana luomuksenaan että koko joukkueen yhtenäisenä ilmeenä.

Lumineers, ESS Sarja: SM-seniorit 
 Teema: Swipe right 

Lumineersin vapaaohjelmapuvun kilpailuun ilmoittaneen perustelut kuuluivat näin: ”Puku on tyylikkään pelkistetty ja moderni. Se sopii hyvin teemaan, joka kertoo nykyajan somemaailmasta.” 

– Myös yksinkertainen ja istuva leikkaus on tärkeää. Mielenkiintoiset yksityiskohdat ja materiaalivalinnat tukevat teemaa ja ohjelman tyyliä, kertovat Liisa ja Maikki ajatuksistaan.

Idea omasta someprofiilista puvussa tuli luistelijoilta, kun valmentajat paljastivat joukkueen teeman. Valmentajat lupasivat toteuttaa toiveen jossain muodossa. Ajatus printistä vyötäröllä lähti urheiluvaatetrendistä, jossa vyötärölle tai urheilutopin olkaimeen painetaan merkin logo useampaan kertaan. Joukkue päätyi printtaamaan jokaiselle oman Instagram-tilin helman vyötärönauhaan. Teemulle (Hintikka) sama toteutettiin housun sivusaumaan.

– Emme arvanneet, että yksityiskohtaa juuri huomattaisiin. Se oli joukkuetta varten, Liisa ja Maikki sanovat.

Maikki tykkää hahmotella pukua moodboardina, jossa erilaisista tunnelmista ja kuvista haetaan värimaailmaa ja muotoja. Liisa puolestaan hahmottelee omaa ajatustaan piirtämällä. Näitä näkökulmia sitten yhdistellään, ja toteutusta pohditaan Ateljee Titta Kettusen väenkanssa, joka on toteuttanut Lumineersin kaikki kilpailupuvut.

– Joskus simppelikin idea voi olla yllättävän työläs, kun lopullisen värin tai mallin löytäminen kestää. Työskentely meidän kanssa on vaatinut kärsivällisyyttä. Nöyrä kiitoksemme Ateljeen Titalle ja Janicalle, kiittelee valmennustiimi.

Kaikkien Kilpailupuku 2020 -äänestykseen osallistuneiden kesken arvottiin lippuja Finlandia Trophy Espoo -kilpailuun, joka käydään 9.–11.10.2020 Metro Areenalla. Onnelliset voittajat ovat Anu R., Eija S. ja Jani J. Otamme teihin yhteyttä henkilökohtaisesti.