Henkilöt

"Elän tosi tunteella mukana luistelijoiden suorituksissa"

MM-kilpailut selostava Sara Honkavaara haluaa avata lajia jokaiselle katsojalle

22 maaliskuun, 2022 Marita Kokko Sara Honkavaaran kotialbumi

Sara Honkavaara selosti yksin Pekingin talviolympialaisten taitoluistelulähetykset päivisin ja aamuöisin jokaisesta lajista ja luistelijasta. Nyt hän laittaa jälleen luurit korvilleen sanoittaakseen meille lajin MM-kilpailut Montpellier’ssa Ranskassa. Hän haluaa avata lajia jokaiselle katsojalle – lajifaneja unohtamatta.

– Haluan myös välittää sitä tunnetta, joka on taitoluistelun ydintä. Elän tosi tunteella mukana luistelijoiden suorituksissa, mikä toisaalta on tavaramerkkinikin. Tämä on tunteikas laji, jota pelkät tilastot eivät riitä kuvaamaan, Sara painottaa.

Meneillään on ensimmäinen kausi, jona Ylellä on jälleen oikeudet taitoluistelun arvokilpailuihin. Kun oikeudet olivat Viaplaylla, Sara teki selostuksia yhtiölle, joten selostamisen untuvikko hän ei ollut olympiastudiossa.

”Selostamossa voi kulua arvokilpailuissa 12 tuntiakin.”

Yhteys Yleisaradioon punoutui jo pari vuotta sitten, kun Yle sai oikeudet lajin SM-kilpailuihin. Silloin Taitoluisteluliiton markkinointi- ja viestintäpäällikkö Mila Kajakselta kyseltiin, kuka selostuksen voisi tehdä.

– Milan suosituksesta tuottaja Johanna Riksman oli minuun yhteydessä ja tein SM-selostuksen Areenaan. Saimme tuottajan kanssa molemmat hyvää palautetta ja siitä jäi hyvä tuntuma yhteistyöhön. Kun televisio-oikeudet nyt palasivat Ylelle, jatkoimme yhteistyötä.

Olympialaisiin selostajat kutsutaan kuitenkin erikseen. Sara oli otettu, että hänet pyydettiin ne tekemään.

– Se oli kirsikka kakun päälle tähän kauteen.

Olympialaisten pitkät selostussessiot olivat rankkoja, mutta pitkiä päiviä on muissakin kilpailuissa.

– Kunhan asiat ovat hallussa ja valmiiksi suunniteltuina, sitä uppoutuu tekemiseen tunteja laskematta. Arvokisoissa päiväsetit voivat olla vielä hurjempia, sillä silloin on yleensä kaksi kilpailutapahtumaa päivässä. Näin on nyt Ranskan MM-kisoissa. Selostamossa voi kulua 12 tuntiakin.

Taitoluistelukilpailujen selostaminen vaatii paljon taustatyötä.
Sara Honkavaara kertoo, että selostaminen vaatii paljon taustatyötä.

Media-alan ammattilainen

Sara on työskennellyt pitkään taitoluisteluvalmentajana, mutta suunnitellut samalla vaihtoa media-alalle. Hän lähti Laajasalon opistoon opiskelemaan juuri, kun korona iski ja vähensi valmennusta. Sara valmistui viime keväänä suuntautumisenaan radiotoimittajan työ, joka on ollut hänen pitkäaikainen haaveensa.

– Laajasalo oli upea opinahjo, joka tarjosi laajoja monimuoto-opintoja. Sain opetella televisiotyötä, radiotöitä sekä journalistista kirjoittamista ja valokuvausta.

Sara pääsi työharjoitteluun radio Nostalgiaan, joka pestasi hänet keikkailijakseen. Se sopii hyvin yrittäjänä työskentelevälle monitoimijalle.

Kaikki palaute kehittää

Nyt Sara toivoo, että saa jatkaa yhteistyötä Ylen kanssa myös tulevilla kausilla, kuten hänen ihailemansa Anuliisa Uotila on aiemmin tehnyt.

 – Haluan kehittyä selostajana. Tutkin kaikki saamani palautteet, niin risut kuin ruusutkin. Jos korjattavaa on ollutkin, se on tullut kannustavaan sävyyn. Haluan kehittyä teknisesti selostamisessa ja löytää hyvän rauhan ja rytmin tekemiseen, hän kuvaa.

Sara korostaa lähteneensä selostajan hommaan nöyränä.

– Palautteet ovat parasta oppia. Totta kai voin pyytää palautetta ystäviltä ja lajiväeltä ja saan sitä tuottajalta. Mutta tärkeintä on katselijoiden palaute. Se auttaa suuntaamaan tekemistä.

Radioääni ja lajilegenda Mika Saarelainen on perehdyttänyt Saraa selostamiseen, samoin selostajien vuosien ykkösääni Anuliisa Uotila.

Anuliisa soitti ja kysyi, olisiko Saralla halukkuutta selostajan pestiin, kun hän oli jäämässä siitä pois.

– Olemme aikanaan tehneet yhteistyötä valmennuksissa ja tunnettu iät ajat. Sanoin, että tartun tosi mielelläni tehtävään. Anuliisa selosti silloin Viaplaylla, ja niin tein minäkin sitten yhdessä Mika Saarelaisen kanssa ensimmäisen vuoteni ennen taitoluistelun paluuta Ylen kanaville.   

Sara Honkavaara kertoo elävänsä tunteella mukana luistelijoiden suorituksissa, mikä toisaalta on jo hänen tavaramerkkinsä.
Sara Honkavaara kertoo elävänsä tunteella mukana luistelijoiden suorituksissa, mikä toisaalta on jo hänen tavaramerkkinsä.

ETK:n kasvatti Matinkylästä

Saralla on pohjana lajituntemukselle oma luistelu-ura, jolla hän vaikutti maajoukkueessa samoihin aikoihin Susanna Pöykiön ja Elina Kettusen (nyk. Järvinen) kanssa.

 – Urani huippu osui juniorivaiheeseen. Voitin juniorien Suomen mestaruuden ja Pohjoismaiden mestaruuden ja edustin Suomea junioreiden maailmanmestaruuskilpailuissa. 

Sara voitti kaudella 96–97 ensimmäisen Grand Prix -palkinnon Suomelle ja pääsi juuri sen ansiosta junioreiden MM-kilpailuihin ja esiintyjäksi Susanna Rahkamon ja Petri Kokon show-kiertueelle. Hän kävi välillä myös Disney On Ice -show’n hommissa.

Seniorina Sara luisteli enää muutaman vuoden. Hän harjoitteli tovin Ranskassa, sitten tuli loukkaantumisia. Ura oli lopuillaan vuonna 1999, kun hän työskenteli taustajoukoissa Suomessa järjestetyissä MM-kilpailuissa. Kymmenen vuotta myöhemmin hän suunnitteli ja ohjasi Suomen EM-kilpailujen avajaiset yhdessä Paiu Carlsonin kanssa ja oli kakkoskäsinä silloin järjestelyjä johtaneille Ritva Kokolle ja Sinikka Kuusniemelle.

Valmennus ylläpitää tuntumaa

Aika nopeasti 2000-luvun alussa Espoon Taitoluisteluklubi haki kehitysryhmään valmentajaa. Se oli sysäys valmennushommiin, jotka tarjoavat Saralle edelleen jäätuntuman lajin kehitykseen.

– Kouluttauduin valmentajaksi ja siinä sivussa tradenomiksi. Kun Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden Eve Uimonen satutti jalkansa kesäleirillä tein päävalmentajan sijaisuuden. Sen jälkeen jatkoin päätoimisena valmentajana ETK:ssa.

Työpaikka vaihtui vuonna 2007, kun Virpi Horttana toivoi häntä mukaan Espoon Jäätaitureiden valmennustiimiin.

– Tein Vipen kanssa hommia tiiminä monta vuotta. Ne olivat Laura Lepistön menestyksen huippuvuosia, jotka pitivät Vipen ykköstähden kansainvälisissä kilpailuissa.

”Kun poikani Aaro syntyi 2013, jäin pois valmennustehtävistä. Päätin toteuttaa haaveeni media-alasta.”

– Sain paljon vastuuta ja kiersin maailmaa junioreiden kanssa.  

– Kun poikani Aaro syntyi 2013, jäin pois valmennustehtävistä. Päätin toteuttaa haaveeni media-alasta.

Pian hänen kuitenkin toivottiin palaavan avuksi ETK:n valmennukseen, ja nykyisin hän tekee yrittäjänä valmennushommia eniten juuri kasvattajaseurassaan.

 – Pidän erityisesti lasten valmentamisesta, mutta päätoiminen valmennus ei ollut minua varten. Päätoimisen valmentajan ammatti on upea juttu ja selkeästi kutsumusammatti. Sitä intensiteettiä, joka päätoimisena valmentajana tarvitaan, minulla ei ehkä ole.

Nyt Sara on päässyt yhdistämään valmennuksen ja selostamisen toisiaan tukevana yhdistelmänä.

– Elän unelmaani.

Lue myös
Tapahtumat

Kausi on ollut menestys

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis MM-kilpailussa sijalle 12

26 maaliskuun, 2022

Tapahtumat

Suomalaiset onnistuivat upeasti rytmitanssissa

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis MM-kilpailujen finaaliin

25 maaliskuun, 2022

Tapahtumat

"Tämä ei ollut se, mitä lähdin tekemään"

Jenni Saarinen karsiutui niukasti MM-kilpailujen finaalista Ranskassa

23 maaliskuun, 2022

Tapahtumat

Taitoluistelun MM-kilpailut alkavat keskiviikkona Ranskassa

Jenni Saarinen, Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luottavaisina MM-jäälle

21 maaliskuun, 2022

Tapahtumat

Suomen edustajat taitoluistelun MM-kilpailuihin valittu

Jenni Saarinen sekä Juulia Turkkila ja Matthias Versluis kilpailevat Ranskassa

28 helmikuun, 2022