Henkilöt

Tekninen paneeli sai oman tunnustuspalkinnon

Heidi Niiranen palkittiin ensimmäisenä vuoden tiimistinä

21 toukokuun, 2025 Marita Kokko Santtu Jaakkola ja haastateltavan kotialbumi

Tekninen paneeli sai tänä keväänä oman tunnustuspalkinnon kiitokseksi tiimityön taitajille taitoluistelun teknisessä arvioinnissa. Vuoden tiimisti ja palkinnon ensimmäinen haltija on muodostelmaluistelun tekninen spesialisti Heidi Niiranen.

Kun taitoluistelun arviointijärjestelmä uudistui 20 vuotta sitten, eriytyi tekninen arviointi paneelille, johon kuuluvat taitoluistelussa nykyisin kontrolleri, kaksi spesialistia, dataoperaattori ja video-operaattori. Alaan kouluttautuneita asiantuntijoita on maassamme taitoluistelun eri lajeissa noin 70.

”Vetää hiljaiseksi, että joukosta juuri minut valittiin ensimmäiseksi tunnustuksen saajaksi. Arvostan palkintoa todella paljon.”

Suomalaisen taitoluistelun vaikuttaja ja puolitoista vuotta sitten taitoluisteluliiton kilpailupäällikön tehtävistä eläköitynyt Anne Fagerström katsoi, että tekniset paneelin jäsenet – tiimistit – ansaitsevat vaativista tehtävistään oman tunnuspalkintonsa. Hän päätti lahjoittaa palkinnon, joka myönnetään aina kauden tekniselle panelistille. 

– Metallinen patsas, jossa hahmot kurottavat toisiaan kohti, korostaa tiimityön tärkeyttä. Tällainen huomionosoitus myös tiimisteille on todella paikallaan, hän perustelee.

Tunnusten ensimmäinen haltija Heidi Niiranen pitää saamaansa huomionosoitusta suurena kunniana.

– Meillä on Suomessa äärimmäisen päteviä teknisiä panelisteja. Vetää hiljaiseksi, että joukosta juuri minut valittiin ensimmäiseksi tunnustuksen saajaksi. Arvostan palkintoa todella paljon.

Heidi Niiranen Skating Finland Gaala 2025 Kalastajatorppa
Spesialisti Heidi Niiranen on ensimmäinen teknisen paneelin jäsen, joka palkittiin kauden tiimistinä. Heidi on toiminut teknisenä spesialistina jo 15 vuoden ajan.

Säännöt veivät jo luistelijana

Heidille kouluttautuminen tekniseksi spesialistiksi on ollut selkeä valinta. 

– Minulla on konkreettinen muistikuva kiinnostuksen heräämisestä. Valmentaja antoi minulle palautteen, että Heidi muista, sinun pitää tuossa kohdassa saada ote kiinni. Muuten emme saa tästä elementistä tasoa läpi. Uskoin valmentajaa, mutta minua alkoi kiinnostaa, miksi näin oli.

Harjoitusten jälkeen hän etsi teknisistä säännöistä perusteet valmentajan ohjeelle. Ja samalta istumalta hän luki läpi koko koko sääntöpaketin.

Herääminen sääntöjä tutkimaan osui SM-uran loppuvaiheeseen ja innosti seuraamaan sääntömuutoksia koko loppuajan.

– Oli luonnollista jatkaa tekniseksi spesialistiksi.

Heidi luonnehtii, että tarkkuus, jota tehtävä vaatii, sopii hänen luonteeseensa. 

– Olen koulutukseltani diplomi-insinööri, ja tämähän on sellaista insinöörin hommaa. Säännöissä on olemassa tarkat määritelmät siitä, kuinka asian tulee olla ja ratkaisu on sen mukainen. 

”Olen koulutukseltani diplomi-insinööri, ja tämähän on sellaista insinöörin hommaa.”

Tekninen arviointi on Heidin mukaan tietyllä tavalla aika mustavalkoista, teoriassa insinöörimäisen selkeää. Tosielämässä arviointiin mahtuu satoja sellaisia tilanteita, joissa ollaan harmaalla alueella. Siksi molempia spesialisteja ja kontrolleria tarvitaan ratkaisuissa. 

– Minulle tasapuolisuus, reiluus ja virheettömyys ovat tärkeimmät ohjenuorat työssäni spesialistina. Kun pystyn itse virheettömään suoritukseen, voin myös luottaa, että arvioni on ollut tasapuolinen ja reilu kaikille. 

Heidi painottaa, että teknisellä paneelilla on aina kovat paineet onnistua, sillä he tietävät, kuinka paljon urheilijat ovat panostaneet kisaan.

– On meidän vastuulla tehdä oma paras suorituksemme, että saamme kaikille tasapuolisen ja reilun arvioinnin.

Tekninen paneeli istuu kisahallissa jo aamusta virallisissa harjoituksissa ja päivä jatkuu itse kisoissa myöhään iltaan. Päivillä on mittaa, mutta terävyyden pitää säilyä joka vaiheessa.

Heidi kertoo menevänsä paneelissa tiettyyn flow-tilaan, jossa keskittyy täysin arviointiin. Mitään tapahtumia ulkopuolella ei havaitse.

– Luistellessa tarvitsee jännittää, että se yksi kisasuoritus menee hyvin. Nyt paneelissa sinun on saatava ainakin 20 suorituksen arviointi onnistumaan, hän kuvaa.

Saumatonta yhteistyötä

Heidin mukaan yhteistyö on teknisessä paneelissa äärimmäisen tärkeää. Kaikkien viiden pitää olla tilanteen tasalla ja tietää oma roolinsa.

 – Me kolme arvioijaa puhumme ohjelman aikana. On tosi tärkeää, että jokainen puhuu vuorollaan ja muut kuuntelevat. Näin dataoperaattori saa tasot syötettyä heti oikein järjestelmään ja videoeditoija saa klipit kohdalleen.

Kisasuorituksen jälkeen yleensä varmistetaan videolta, että jälkitarkastukseen nimetyt elementit tai niiden osat täyttävät varmasti tekniset vaatimukset.

– Kaikki tietävät, miten piinaavaa on seisoa kiss & cryssa ja odottaa pisteitä. Siksi tiimin on toimittava tehokkaasti.

Odottavan aika on todellakin pitkä. Jos pisteet viipyvät, nousevat luistelijoiden paineet.

 – Aika ei välttämättä kerro puutteista suorituksen laadussa, sillä siellä voi vain olla paljon elementtejä, jotka pitää tarkistaa. Lopputuloksena voi siitä huolimatta olla todella hyvät pisteet.

– Jos taas on tullut paljon kaatumisia, jokainen niistä on katsottava videolta. Silloinkin on toimittava tehokkaasti yhteen, että saadaan järkevässä ajassa arviointi tehtyä.

Kontrolleri informoi valmentajia

Aina ratkaisut eivät avaudu arvioitaville. Valmentajilla on oikeus ottaa yhteys kontrolleriin, jonka rooliin kuuluu palautteen antaminen. Kontrolleri ei lähde selittämään, vaan kertoo säännön, jonka perusteella ratkaisu on tehty. 

– Joskus on raastavaa havaita paneelissa, että valmennuksessa joku sääntökohta on ymmärretty väärin. Silloin toivoo, että valmentajat ottavat yhteyttä ja heille pääsee kertomaan, että tekemällä eri tavalla saavutetaan tavoiteltu taso ja  pisteet.

”Kollegojen ratkaisuja en myöskään koskaan kommentoi.”

Heidi toteaa katsomon polemiikin ja keskustelupalstojen heittojen olevan asia erikseen. Niitä ei koskaan kommentoida.

– En missään nimessä kommentoi  kisoja, joissa itse olen ollut paneelissa. Jos jossakin hämmästellään, mitähän tuo ja tuo sääntö tarkoittaa, voin paneelin ulkopuolella avata sääntöä yleisellä tasolla, koska on vain hyvä, että kaikki ymmärtävät säännöt paremmin. Kollegojen ratkaisuja en myöskään koskaan kommentoi.

Usein polemiikit syntyvät siitä, ettei tiedetä, mikä sääntö on taustalla tai sääntö on ymmärretty väärin. 

– On tosi ikävä lukea syytöksiä puolueellisuudesta tai osaamattomuudesta. Ei se kauhean hyvältä tunnu, kun itse on yrittänyt parhaansa. 

Sopii sääntöjä rakastavalle

Elementin tason ratkaisu on Heidistä aina kuin pieni looginen yhtälö. 

– Sinulla on tietyt kriteerit. Jos ne eivät täyty, täytyy tietää, miten etenet seuraavaksi. Näitä yhtälöitä saa ratkaista aika monta kisan aikana. 

Heidi katsoo, että spesialistin homma sopii erinomaisesti esimerkiksi loogisista päättelytehtävistä pitävälle.

”Kun halutaan saada eroja joukkueiden välille, tuodaan lisää haastavuutta.”

Spesialistiksi on mahdollista kouluttautua yhdessä–kahdessa kaudessa käymällä koulutukset ja harjoitukset, jotka suorittamalla voi päästä itse kokeeseen. 

– Mutta ei oppi siihen lopu, sillä tehtävä edellyttää jatkuvaa opiskelua. Koska muodostelmaluistelussa säännöt muuttuvat joka kausi, ja uuteen kauteen pitää valmistautua todella huolellisesti sääntöjä opiskellen ja harjoitellen. 

Heidi kertookin syysiltojen kuluvan aina uusien vaatimusten opiskeluun. Hän kuitenkin ymmärtää muutosten vuotuisen tarpeen. 

 – Jos esimerkiksi MM-kisoissa viimeisetkin joukkueet saavat nelostason jostakin elementistä, se kertoo, että elementin kriteerit ovat aika helppoja. Kun halutaan saada eroja joukkueiden välille, tuodaan lisää haastavuutta.

  – Tai havaitaan, ettei joku elementti näytä hyvältä jäällä, tai näyttää liian samanalaiselta tai rajoittavalta, silloin sitä muokataan. Olemme vielä niin nuori laji, että kehitettäväää riittää koko ajan.

Spesialistin tehtävät vievät kisa-aikana viikonloput aika tarkkaan. Heidille kertyy myös arviointimatkoja ulkomaille, ja silloin tarvitaan pari päivää vapaata myös työstä. 

 – Jos sattuu monta kisaviikonloppua peräkkäin, niin sitä tulee vähän pisto omaantuntoon, jos lapsi ikävöi. Täytyy nostaa hattua puolisolle, joka joustaa. Myös työnantaja on joustanut hyvin ulkomaisiin kisareissuihin, siitä iso kiitos, Heidi Niiranen sanoo.