Tapahtumat

Muodostelma­luistelun MM-kilpailut alkavat Kanadassa perjantaina

Suomea edustavat Helsinki Rockettes ja Marigold IceUnity

6 huhtikuun, 2022 STLL Santtu Jaakkola ja Sari Niskanen

Muodostelmaluistelun MM-kilpailut toteutuvat Kanadassa 8.–9. huhtikuuta kahden vuoden koronatauon jälkeen. Suomea edustavat Hamiltonissa järjestettävissä kilpailuissa Helsinki Rockettes ja Marigold IceUnity, molemmat hallitsevia MM-mitalisteja Helsingin MM-kilpailuista 2019. Joukkueet lähtevät kilpailuun kirkastamaan kotikisojen hopeaa ja pronssia MM-kultaan.

Kotikilpailuissa pronssille luistellut Helsinki Rockettes on välivuosina ollut maan kärkijoukkue. Se voitti maaliskuussa kolmannen peräkkäisen Suomen mestaruuden ja on voittonsa ansiosta Kanadassa Team Finland 1.

Helsinki Rockettesin valmentajan Kaisa Arrateigin mielestä MM-kísoihin valmistautuminen on kauden parasta aikaa.

– Me olemme SM-kilpailujen jälkeen onnistuneet harjoittelemaan koko joukkueella ja panostamaan normaaliin harjoitteluun, mikä on tuonut hyvän rutiinin. Tuntuu siltä, että olemme pystyneet tekemään laatua ja nostamaan ohjelmat vielä vähän paremmiksi, isommiksi ja vauhdikkaammiksi. Se on vienyt meitä ison harppauksen eteenpäin. Ennen matkaa on vielä keskitytty viimeistelemään esitysten yksityiskohtia, hän kertoo.

”Pisteisiin voimme vaikuttaa vain luistelemalla laadukkaat ja hyvät ohjelmat.”

SM-kilpailuissa joukkue kokosi kauden ennätyspisteensä. Nyt se keskittyy tekemään esityksistään mahdollisimman upeita.

– Pisteisiin voimme vaikuttaa vain luistelemalla laadukkaat ja hyvät ohjelmat. Minkälaiset pisteet se tuo, on sitten kiinni tuomariston linjasta ja teknisen paneelin tiukkuudesta.

Marigold IceUnitylla nousujohteinen kausi

MM-kotikisojen hopeamitalisti Marigold IceUnity jäi seuraavana vuonna ilman paikkaa Lake Placidin MM-kilpailuihin, jotka kuitenkin pandemian vuoksi peruuntuivat. Viime kaudella ei järjestetty SM-kilpailuja eikä MM-kisoja lainkaan.

Nyt joukkueen kausi on ollut nousujohteinen. Se saavutti SM-hopeaa ja luisteli muissakin SM-osakilpailuissa tulokset, jotka toivat sille paikan Kanadan kilpailuihin Suomen toisena joukkueena (Team Finland 2).

”Jokaisen elementin laatua on parannettu ja perusrutiinia vahvistettu.”

Valmentaja Anu Oksanen iloitsee joukkueen menestyksestä koronan yhä varjostaessa kautta, sillä kaikkiin kauden kilpailuihin on jouduttu tekemään viime hetken muutoksia kokoonpanoon. Kohti MM-Kanadaa se kuitenkin pystyi harjoittelemaan täydellä joukkueella.

– Pyrimme muiden MM-kilpailuihin valmistuvien joukkueiden tavoin tekemään ohjelmistamme mahdollisimman hyviä hiomalla niin teknistä kuin esittämisen osa-aluetta. Jokaisen elementin laatua on parannettu ja perusrutiinia vahvistettu. Mitä lähemmäs kisaa on tultu, sitä enemmän on syvennetty tulkintaa, hän kertoo.

Kauden parhaat pisteet joukkue saavutti Neuchâtel Trophyssa Sveitsissä, ja niillä on pitää Suomen ykköspaikkaa Season Best -tilastossa.

– Kun pystymme tuomaan itse kisaan sen tekemisen tason, joka on saavutettu harjoituksissa, olemme menneet todella paljon tuosta eteenpäin. Lyhytohjelma, jolla voitimme hallitsevan maailmanmestarin Paradisen, sujui mallikkaasti. Vapaaohjelmaan osui pientä kompurointia. Itse pisteitä ei kuitenkaan voi täysin vertailla eri kisojen kesken. Tulokset riippuvat siitä, mitä kukin tekninen paneeli painottaa ja miten tuomaristo asiat näkee.

Marigold IceUnityn kausi on ollut nousujohteinen. Joukkue sijoittui Tampereella käydyissä SM-kilpailuissa toiseksi maaliskuun alussa.
Marigold IceUnityn kausi on ollut nousujohteinen. Joukkue sijoittui Tampereella käydyissä SM-kilpailuissa toiseksi maaliskuun alussa.

Kilpailu käydään NHL-kaukalossa

NHL-kokoinen kenttä, jonka jäällä MM-kilpailut käydään, on suomalaisia kenttiä kapeampi, mutta myös pidempi.

Helsinki Rockettes on valmistautunut tilanteeseen harjoittelemalla muutaman kerran Ilmatar Areenan NHL-mittaisella kentällä Espoossa. Joukkue ehtii myös viimeistellä ohjelmiaan kapealla kentällä Torontossa ennen Hamiltonia.

Marigold IceUnity on muokannut ohjelmansa Kanada-kelpoisiksi rajaamalla harjoituksissa normaalin kentän estein hoikempiin NHL-mittoihin.

Pelko koronatartunnoista on seurannut valmistautumista molemmissa joukkueissa.

Sekä Marigold IceUnityn kapteeni Tessa Tamminen että Helsinki-Rockettesin kapteenit Nona Vihma ja Petra Viitanen kertovat joukkueiden treenanneen maskit kasvoilla ja välttäneen ulkopuolisia kontakteja mahdollisimman hyvin. Ylimääräistä taakkaa stressaamisesta ei kuitenkaan ole otettu.

Molemmat joukkueet lähtivät sunnuntaina terveinä, koronanegatiivisina matkaan.

MM-kilpailut käynnistyvät perjantaina lyhytohjelmin. Mitalit ovat jaossa lauantaina vapaaohjelmien jälkeen. Kilpailuun osallistuu 23 joukkuetta 19 maasta. Koska Venäjän hyökkäys Ukrainaan on sulkenut muodostelmajoukkueet maan muiden urheilijoiden tavoin kansainvälisistä kilpailuista, ei Venäjän Paradise ole puolustamassa maailmanmestaruuttaan.

Kovatasoisia kilpailijoita kuitenkin riittää kisaamaan Suomen joukkueiden kanssa. Team Les Suprêmes ja Team Nexxice kilpailevat kotikisoissaan paikoista podiumilla. Myös USA:n Haydenettes ja Miami University ovat perinteisesti luistelleet MM-kisojen kärkipaikoilla.


Muodostelmaluistelun MM-kilpailuja voi seurata suorana lähetyksenä Yle Areenasta ja ISU:n YouTube-kanavalta

Yle näyttää koosteen lyhytohjelmakilpailusta lauantaiaamuna ja seuraa vapaaohjelmakilpailua myöhään lauantai-iltana klo 23.45 alkaen.

Muodostelmaluistelun MM-kilpailujen 2022 aikataulu ja tulokset.

Lue myös
Tapahtumat

Muodostelma­luistelun maailmanmestaruus Kanadaan

Marigold IceUnity nousi hopealle, Helsinki Rockettesille pronssia

10 huhtikuun, 2022

Tapahtumat

Suomalaisilla upea avaus MM-kilpailuissa Kanadassa

Helsinki Rockettes johtaa ja Marigold IceUnity on neljäntenä lyhytohjelman jälkeen

9 huhtikuun, 2022

Henkilöt

MM-jäällä Kanadan joukkueessa luisteleva Emmakaisa Tikkinen:

”Suomi on aina sydämessäni, mutta olen ylpeä saadessani luistella Les Suprêmesin riveissä”

7 huhtikuun, 2022