Tapahtumat

"Oli hienoa, kun saattoi täysillä luottaa kaikkien tekemiseen"

Synchro Tour Finlandin järjestelyt yhdistivät seuroja

30 marraskuun, 2023 Johanna Kaalikoski Johanna Kaalikoski ja Ville Vairinen

Marraskuun 22. ja 27. päivä luistellut Synchro Tour -iltakilpailut olivat ensimmäiset laatuaan. Ne olivat ainutlaatuiset myös siksi, että kilpailujen taustavoimissa hääräsi monta seuraa. Kilpailutiimin ytimen muodostivat Helsingfors Skridskoklubbenin Nina Salmela-Mäkelä ja Laura Frey, Helsingin Luistelijoiden Jonna Majanen ja Eeva Ripatti sekä ”Kaarinan vahvistus” Ville Vairinen. Kilpailut pistettiin kasaan ripeässä tahdissa ja kaikki järjestelyihin osallistuneet ylistävätkin kilvan yhteistyön helppoutta.

Kilpailujen järjestämisen ensiaskeleet otettiin toki jo viime keväänä, kun hallivaraukset hoidettiin kuntoon. Keskiviikkokilpailun järjestelyvastuu oli kisakalenterin mukaan HSK:lla ja maanantaikilpailun HL:llä. Kun konsepti vahvistui, oltiin kuitenkin jo pitkällä syksyssä ja seurat päättivät, että on järkevintä ja tehokkainta järjestää kilpailut tiiviissä yhteistyössä. Kilpailunjohtajat ja kilpailusihteerit pistivät siis tiimin pystyyn ja alkoivat töihin.

Yhteistyön helppous yllätti

Heti alusta alkaen Laura, Nina, Eeva ja Jonna löysivät helposti yhteisen sävelen kaikissa kisajärjestelyihin liittyneissä asioissa. Seuratyöntekijät Laura ja Eeva tunsivat toisensa jo muusta Helsingin seurojen välisestä yhteistyöstä, mutta vapaaehtoiset kilpailunjohtajat Nina ja Jonna kohtasivat vasta Synchro Tourin merkeissä. Koska valmistelujen pyörähtäessä varsinaisesti käyntiin oltiin jo lokakuussa, ei aikaa ollut hukattavaksi ja päätöksiä syntyi pikavauhtia.

Synchro Tour -mitalistien palkintokaapista löytyy upea lasimitali.
Synchro Tour -mitalistien palkintokaapista löytyy upea lasimitali.

Lyhyestä valmisteluajasta huolimatta kunnianhimotaso oli koko ajan korkealla – olihan yhteinen tahtotila se, että nyt tarjottaisiin yleisölle ja luistelijoille aivan uudenlaiset kilpailut.

– Meillä oli tosi ammattitaitoinen ja kokenut kisatiimi, jossa jokaisen osaaminen saatiin hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla. Oli hienoa, kun saattoi täysillä luottaa kaikkien tekemiseen ja siihen, että sovitut asiat hoidetaan, Laura kiittelee.

Järjestelyjen edetessä kilpailunjohtajien työnjako loksahti kohdalleen kuin itsestään: Nina vastasi itse kilpailun järjestelyistä tukenaan Laura ja Jonna puolestaan yhdessä Eevan kanssa hoiti kaiken sen, mikä Helsingin jäähallissa näkyi yleisölle. Ville hyppäsi mukaan porukkaan siinä vaiheessa, kun tarvittiin osaajaa huolehtimaan asioista, jotka liittyivät kilpailun ilmeeseen ja viestintään.

– Tuli erittäin vahvasti sellainen olo, että juuri näin tämän kuuluukin mennä. Yhteistyö oli tosi sujuvaa ja ennen kaikkea yhteisten kisojen järjestäminen oli mielettömän hauskaa, kisajärjestämisen todellinen konkari Eeva kuvaa uutta kokemusta.

Esimerkiksi kilpailuissa tarvittuja varusteita otettiin käyttöön molemmilta seuroilta, eikä uusia hankintoja juuri tarvinnut näitä kilpailuja varten tehdä. Oli kuitenkin muutamia asioita, joihin haluttiin panostaa, kuten hyvännäköinen kiss & cry -seinäke sekä upeat, lasiset mitalit.

Uutta lähdettiin hakemaan ja sitä saatiin

Kilpailujen valmisteluihin liittyi normaalia enemmän asioita, kun halliin haluttiin tuoda ennenkokematonta elämyksellisyyttä ja tunnelmaa. Mukana oli muun muassa näyttävä valaistus, vauhdikas juontaja, yleisöpelejä, joukkueiden omia tsemppibiisejä ja teemanesittelyvideoita sekä huipputason cheerleading-esitykset ennen palkintojenjakoa.

– Kyllä minun kisailtojeni parhaat hetket olivat ne, kun sain kuuluttajan paikalta nähdä, miten hyvän fiiliksen oma koppimusa vuoroaan odottaneille luistelijoille toi. Sain seurata ihan lähietäisyydeltä heidän ”bileitään” ennen jäälle astumista, Nina tunnelmoi.

Synchro Tour oli vahva osoitus siitä, että jään ulkopuolella seurat eivät ole kilpailuasetelmissa, vaan yhdessä ne ovat enemmän. Esimerkiksi talkoolaisia löytyi kilpailuihin tuosta vain 60, kun HSK ja HL pistivät asiassa hynttyyt yhteen. Samat taustajoukot hoitivat luontevasti molempien kisailtojen järjestelyt, eikä työtunteja per seura laskettu.

Eri seurojen kilpailunjärjestäjät tekivät saumatonta yhteistyötä Synchro Tourin iltakilpailuissa.
Eri seurojen kilpailunjärjestäjät tekivät saumatonta yhteistyötä Synchro Tourin iltakilpailuissa.

Iltakilpailujen yleisöksi saapui nyt ensimmäisellä kerralla yhteensä reilut 800 henkilöä, mikä oli hieman odotettua vähemmän. Järjestäjät toteavatkin, että jatkossa tavoite on ehdottomasti suurempi yleisömäärä, koska mukana olleet katsojat todistivat sen, kuinka tärkeä rooli heillä on kisatunnelman luomisessa.

– Kilpailut näyttivät siltä, mitä olimme ajatelleetkin ja saimme toteutettua monia juttuja, joita sarjan perustajat olivat ideoineet. Nyt painopiste siirretään sarjan tunnettuuden lisäämiseen ja edelleen kehittämiseen, jotta saamme sille myös kumppaneita, visioi Ville, jolla on ollut vahva rooli sarjan pystyyn pistämisessä.

”Olen todella ylpeä siitä, että pistimme porukalla pystyyn jäähallitason tapahtuman.”

Myöskin alusta asti Synchro Tour -konseptin kehittelyssä mukana ollut Eeva toteaa, että monet tavoitteet saavutettiin todella hienosti. Kilpailut olivat uudenlaiset ja modernit, ja tyypilliset ”tyhjät hetket” saatiin tehtyä yleisölle viihdyttävämmiksi.

Erityisesti järjestelijöiden mieltä lämmittää luistelijoilta saatu palaute siitä, että heistä oli virkistävää ja rentoa kilpailla uudenlaisessa tapahtumassa. Kaikkea saatua palautetta kuunneltiinkin erittäin herkällä korvalla ja joitakin muutoksia saatiin jo toteutettua keskiviikon ja maanantain välissä. Osallistuneille joukkueille lähetetään myös palautekysely ensimmäisestä Synchro Tour -iltakilpailukokemuksesta.

– Olen todella ylpeä siitä, että pistimme porukalla pystyyn jäähallitason tapahtuman. Hetken ehdin toisen kisaillan aikana miettiä, että täällä me vaan rokataan, Jonna naurahtaa ja lisää, että toivottavasti Synchro Tour -iltakilpailut ovat jatkossa SM-juniori- ja SM-seniorijoukkueille odotettuja kauden kohokohtia.


Artikkelikuvassa kilpailunjärjestäjät Ville Vairinen (vasemmalla), Eeva Ripatti, Jonna Majanen, Nina Salmela-Mäkelä ja Laura Frey pohtivat tulevia ratkaisuja SM-sarjojen 1. valintakilpailuissa.

Fakta

Synchro Tour on tälle kaudelle perustettu uusi muodostelmaluistelun SM-junioreiden ja SM-senioreiden kilpailusarja, joka jatkuu läpi talven. Idea on viiden seuran yhdessä kehittelemä ja sarjan tavoitteena on lisätä muodostelmaluistelun näkyvyyttä sekä tarjota luistelijoille enemmän kilpailumahdollisuuksia. Synchro Tourin perustamisessa ovat olleet mukana Espoo Synchronized Skatersin puheenjohtaja Leena Salo, Helsingfors Skridskoklubbin puheenjohtaja Mikael Nyberg, Helsingin Luistelijoiden puheenjohtaja Jukka-Pekka Ylinen ja Helsingin Taitoluisteluklubin puheenjohtaja Pasi Lehtinen, jotka ovat tehneet tiivistä yhteistyötä Suomen Taitoluisteluliiton kanssa.

Kauden 2023–2024 Synchro Tour -osakilpailut:

Finlandia Trophy 7.10.2023 (SM-seniorit)
1. SM-valintakilpailu 4.–5.11.2023
Synchro Tour -lyhytohjelmakilpailu 22.11.2023
Synchro Tour -vapaaohjelmakilpailu 27.11.2023
2. SM-valintakilpailu 9.–10.12.2023
Muodostelmaluistelun SM-kilpailut 24.–25.2.2024