Tapahtumat

Suomella edustus kaikissa lajeissa

Finlandia Trophy Espoo käynnistää kotimaisen huippu­luistelukauden 

8 syyskuun, 2023 STLL Antti Lehto

Jännittävän taitoluistelukauden avaa maailmantähtiä keräävä Kansainvälisen luisteluliiton Challenger-sarjan Finlandia Trophy Espoo -kilpailu, joka järjestetään 6.–8.10.2023 Espoo Metro Areenalla. Jäällä nähdään yksinluistelun, jäätanssin ja pariluistelun lisäksi myös maailman parasta muodostelmaluistelua sekä soveltavan luistelun Special Olympics -sarja. Kuukautta myöhemmin, 17.–19.11.2023, samalla areenalla järjestetään Kansainvälisen luisteluliiton Grand Prix -sarjaan kuuluva Grand Prix Espoo -kilpailu. 
 
Maailmantähdet palaavat vuosi toisensa jälkeen Espooseen, jossa kilpailutapahtumien olosuhteet ja järjestelyt ovat ykkösluokkaa. Finlandia Trophyssa nähdään tänäkin vuonna useita arvo- ja Grand Prix -kilpailujen mitalisteja.  

Espoossa neljä suomalaisnaista

Vahvasti viime kauden luistelleelta, EM-kilpailuissa seitsemänneksi sijoittuneelta Janna Jyrkiseltä odotetaan ehjää kautta. Suomen joukkueessa kokemusta edustava Emmi Peltonen palaa kilpailujäille vajaan vuoden tauon jälkeen. Hänen teränpiirtonsa on nähty viimeksi Zagrebin Challenger-sarjan kilpailussa. Suomea edustavat myös hallitseva Pohjoismaiden mestari Nella Pelkonen ja Oona Ounasvuori
 
Naisten yksinluistelun ennakkosuosikki, japanilainen Mai Mihara, voitti Grand Prix -finaalin viime vuonna. Espoossa Miharan haastaa hänen maannaisensa, Grand Prix Skate Canadan voittaja Rinka Watanabe. Japanilaiset saavat myös kovan vastuksen Georgiaa edustavasta hallitsevasta Euroopan mestarista Anastasiia Gubanovasta ja viime vuonna Finlandia Trophyn voittaneesta Korean Yelim Kimistä.  

Miesten kilpailussa jäälle lipuu kova kaksikko Japanista. 18-vuotias Kao Miura on hallitseva junioreiden maailmanmestari, ja 19-vuotias Shun Sato sijoittui viime vuoden Grand Prix Espoo -kilpailussa toiseksi. lle tiukan vastuksen tarjoaa Sveitsin hallitseva EM-pronssimitalisti Lukas Britschgi. Suomea miesten yksinluistelussa edustavat viime kaudella junioreiden Grand Prix -sarjassa kilpaillut Makar Suntsev ja Finlandia Trophyssa debytoiva Arttu Juusola

Jäätanssissa mitaliodotuksia

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis lähtevät kirkastamaan vuoden takaista Finlandia Trophyn pronssimitaliaan. Yleisölle on luvassa nostalginen show, kun rytmitanssin teemana on tällä kaudella 1980-luku. Madonnan tahtiin tanssii esimerkiksi Suomen toinen pari Yuka Orihara ja Juho Pirinen. Viime vuonna Finlandia Trophyn voittaneet, Kanadaa edustavat Laurence Fournier Beaudry ja Nikolaj Sørensen, tarjoavat tiukan vastuksen suomalaisille. Myös Yhdysvaltoja edustavat Christina Carreira ja Anthony Ponomarenko tulevat Espooseen mitali mielessä.  

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis Finlandia Trophy Espoo 2022
Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelivat vuosi sitten Finlandia Trophy Espoossa pronssille.

Italiaa edustavat pariluistelijat Ghilardi Rebecca ja Ambrosini Filippo saapuvat jälleen Suomeen. Pari on hallitseva EM-hopeamitalisti ja Grand Prix Espoo -voittaja Heitä lähtevät haastamaan kanadalaiset viime vuoden Finlandia Trophyn pronssimitatit Brooke McIntosh ja Benjamin Mimar. Pariluistelujäällä nähdään myös suomalaisväriä, kun Milania Väänänen ja Filippo Clerici debytoivat Finlandia Trophyssa. Viime kaudella he väläyttivät jo raketin lailla kehittynyttä osaamistaan SM-kilpailuissa ja ovatkin asettaneet kauden tavoitteeksi saavuttaa EM- ja MM-edustuspaikat. 

Muodostelmaluistelijat avaavat kautensa Espoossa 

Muodostelmaluistelun lyhytohjelmien kutsukilpailussa nähdään toista kertaa yhdysvaltalaisjoukkue Haydenettes, joka saapuu Espooseen suomalaisen valmentajansa Saga Krantzin kanssa. Kovan vastuksen heille tarjoavat viime vuoden MM-kilpailuissa toiseksi sijoittunut Helsinki Rockettes ja kolmanneksi luistellut Team Unique sekä muut suomalaiset huippujoukkueet Marigold IceUnity ja Lumineers. 
 
Special Olympics -sarjan luistelijat vahvistuvat myöhemmin.  
 
Jo 27. kerran luisteltava Finlandia Trophy on yksi kymmenestä ISU Challenger-sarjan kilpailuista. Challenger-sarja on arvoasteikossa heti Grand Prix -sarjan jälkeen seuraavana. 


Liput Finlandia Trophy Espoo -kilpailuun myy Ticketmaster.

Finlandia Trophy Espoon osallistujat.