Tietoa lajista

Sekoitus ryhmäliikuntaa ja taitoluistelua pienellä twistillä

SkateFit – tehokasta jumppaa terillä

22 syyskuun, 2020 Kaisa Sainio STLL ja Jyri Heiskanen

– SkateFit on sekoitus ryhmäliikuntaa, taitoluistelua ja jumppaa jäällä terien päällä. Se on myös tasapainoilua omassa liukuvauhdissa ja ennen muuta tehokasta treeniä, SkateFit-konseptia kouluttava Jenni Haukirauma tiivistää.

Fysiikkavalmentajana, ryhmäliikunnan ohjaajana ja personal trainerinä töitä tekevää Jenniä kiehtoo SkateFitissä sen monipuolisuus.

– Treenit voivat olla erimittaisia ja eri teemoihin räätälöityjä, milloin tanssillisia, milloin liukuun ja tasapainoon keskittyviä ja toisinaan myös intervallityyppisiä voimaharjoituksia.

Jennin mukaan SkateFit on oiva mahdollisuus nostaa omaa luistelukuntoa ja -taitoa uudelle tasolle.

– SkateFit on lajinomaista kuntotreeniä ja auttaa hahmottamaan terän käyttöä, Jenni lupaa.

Samoin SkateFit parantaa kehon voimantuottoa ja tanssillisimmista tunneista on hyötyä kilpailuohjelmien tulkinnassa.

– Ehkä parasta SkateFitissä on se, että siinä jäällä voidaan kuormittaa myös sellaisia lihaksia, jotka eivät normaalilla taitoluistelutunnilla niinkään rasitu, mutta joiden paremmasta voimasta ja hallinnasta on selvästi hyötyä taitoluistelun kiemuroita opetellessa. Tunneilta saa mukaansa myös uusia oivalluksia esimerkiksi terän käyttöön ja nopeuden kehittämiseen, Jenni summaa.

SkateFit sopii kaiken kuntoisille

Vaikka SkateFitin vauhdikkaimmista harjoitteista löytyy haastetta myös vuosia taitoluistimien päällä viettäneille, konsepti soveltuu hyvin myös henkilöille, joilla ei ole jäällä turvanaan pitkää luistelutaustaa. Vaikka SkateFit ei keskity taitoluistelun tekniikkaan, tunneilla voidaan käydä läpi muun muassa potkuja, peruskaaria ja kolmosia. Ja mikä parasta, SkateFitin valikoimassa on myös helposti haltuun otettavia harjoitteita.

– Myös vetäjällä on aina velvollisuus muokata tunti kaikille osallistujille sopivaksi, Jenni muistuttaa.

SkateFit
SkateFit sopii kaiken tasoisille luistelijoille.

Uutuuslaji sopii myös iäkkäämmille, ovathan tasapaino ja lihasvoima tärkeimpiä asioita suorituskyvyn säilyttämisessä ja arjen askareista selviytymisessä. Myöskään pohjakunnolla ei ole merkitystä. Ensikertalaisille suosittelisin 25 minuutin treeniä, jolloin lajiin on helpompi päästä sisään ja kehon voi antaa vähitellen tottua rasitukseen.

– Kannustan aina myös osallistumaan aktiivisesti jo SkateFit-tuntien lämmittelyosuuksiin, jotka lisäävät sekä treenin tehokkuutta että monipuolisuutta. Uskallan luvata, että SkateFit on niin tehokasta, että edistymisen erilaisissa kuntoharjoitteissa huomaa nopeasti, Jenni vakuuttaa.

Musiikin tahdissa

Taitoluistelun tavoin myös SkateFitissä hyödynnetään musiikkia. Etenkin tanssillisilla ja ilmaisupainotteisilla tunneilla musiikilla on tärkeä rooli, mutta vastaavasti nopeatempoinen musiikki on tunnetusti hyvä kiritin kovissa intervallitreeneissä.

– Harjoitteissa voidaan toki hyödyntää myös erilaisia apuvälineitä, kuten käsipainoja ja kuminauhoja, mutta ne eivät ole välttämättömiä, Jenni kertoo ja vinkkaa uutuudesta myös pariluistelijoille ja jäätanssijoille.

SkateFit -konseptissa on paljon myös erilaisia pariharjoitteita, jotka tuovat vaihtelua sekä lisähaastetta ja -vastusta helpoimpiinkin harjoitteisiin.

– SkateFit on siis mahdollisuuksia täynnä ja ehkä yksi sen hienoista puolista onkin nimenomaan se, että tunnit voidaan räätälöidä vetäjän ja osallistujien näköiseksi – tehokkaiksi, hauskoiksi ja paljon harrastajilleen tarjoaviksi.

Hämeenlinnalaiset edelläkävijöinä

– Aikuisliikunnan merkitys yhteiskunnassa on korostunut ja on ollut hienoa nähdä, kuinka taitoluisteluseurat ovat alkaneet panostaa myös aikuisiin, iloitsee lajia aktiivisesti seuraava Jenni.

Myös Suomen Taitoluisteluliitto satsaa aikuisharrastajien tarjonnan monipuolisuuteen.

– Olen menossa kouluttamaan SkateFit-ohjaajakoulutukseen Vierumäelle 3. lokakuuta ja toivon näkeväni siellä paljon ohjaajia ja valmentajia, jotka haluavat kehittää aikuisluistelun osaamistaan ja ovat valmiita heittäytymään sekä kokeilemaan uutta, Jenni sanoo.

Yksi Jennin kaipaamista heittäytyjistä on Hämeenlinnan Taitoluistelijat, joka yhtenä lajin edelläkävijöistä on pyörittänyt Fitness Skating -ryhmää jo kymmenisen vuotta hienolla menestyksellä.

”Olen menossa kouluttamaan SkateFit-ohjaajakoulutukseen Vierumäelle 3. lokakuuta ja toivon näkeväni siellä paljon ohjaajia ja valmentajia.”

– Meillä liikuntaa ja luistelusta nauttimista painottava Fitness Skating -ryhmä on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta, iloitsee harrasteryhmien vastuuvalmentaja Laura Kankainen.

Sekä kuntoa että luistelutaitoa kehittävillä tunneilla käy Hämeenlinnassa niin vasta aikuisiällä luistelun ilon löytäneitä kuin entisiä kilpaluistelijoitakin.

– Suunnittelemme tunnit nimenomaan aikuisille ja hyödynnämme niillä sekä taitoluistelusta että perinteisiltä jumppatunneilta tuttuja liikkeitä. Aikuisluistelu on kiinteä osa toimintaamme ja tavoitteenamme onkin liikuttaa hämeenlinnalaisia kaikissa ikäluokissa ja sillä Fitness Skating -ryhmäämmekin pääsee mukaan helposti 10-kortilla, Laura jatkaa.

Hämeenlinnassa halutaan korostaa liikunnan riemua niin harjoituksissa kuin näytöksissä, joissa myös Fitness Skating-ryhmä esiintyy yhdessä seuran muiden luistelijoiden kanssa.

– Luistelu on erittäin monipuolinen, tehokas ja kaikille sopiva hauska harrastus. On upeaa, jos saamme SkateFitin avulla houkuteltua lajin pariin lisää uusia harrastajia.

SkateFit-konseptia kouluttava Jenni Haukirauma.
SkateFit-konseptin kouluttaja Jenni Haukirauma vannoo lajin monipuolisuuteen.

Aikuisluistelu monipuolistuu

Laura ja Jenni toivovat, että seurat ottavat SkateFitin omakseen.

– SkateFit-konsepti sisältää valtavasti erimittaisia ja -tasoisia tunteja, joita voi ensin yhdistää vaikka tekniikkatuntien alkulämmittelyyn, jolloin valmentajat ja harrastajat pääsevät helposti tutustumaan uuteen lajiin, Jenni vinkkaa.

Myös aikuisluistelijoiden kannattaa aktiivisesti kysellä SkateFit-kokeilumahdollisuuksia kotiseuroissaan ja edistää täten aikuisluistelun monipuolistamista.

– Näen SkateFitin myös erinomaisena apuvälineenä, kun halutaan lisätä taitoluistelun houkuttelevuutta. Näissä treeneissä voi vaan ”räiskiä menemään” tekniikan opettelun tai hiomisen sijasta, Jenni toteaa.

Samalla kunnon kohoaminen ja ketteryyden lisääntyminen terien päällä toimivat takuuvarmoina kannustimina laajemmin taitoluistelun maailmaan tutustumiselle.

– Aktiiviset aikuisluistelijat ovat seuroille tänä päivänä valtava voimavara ja toivon, että mahdollisimman moni seura ottaa SkateFitin mukaan viikko-ohjelmaansa. Siitä hyödymme varmasti kaikki, Jenni vakuuttaa.  


SkateFit-ohjaajakoulutus järjestetään Vierumäellä 3. lokakuuta. Koulutus on suunnattu kaikille yksinluistelun, muodostelmaluistelun ja jäätanssin valmentajille sekä liikunnanopettajille ja muille aikuisliikunnan ohjaajille. Ilmoittaudu mukaan!