Kiss & Cry

Muodostelman MM-mitalikahvit

Kukkia, kakkua ja kiitoksia

27 toukokuun, 2019 JA KUVAT STLL

Muodostelmaluistelun MM-mitalisteja Marigold IceUnitya ja Helsinki Rockettesia juhlittiin tänään Suomen Taitoluisteluliitossa perinteisillä kakkukahveilla. Liittohallituksen varapuheenjohtaja Irja Simola piti onnittelupuheen, jossa hän kiitti luistelijoita, valmentajia ja taustajoukkoja riemukkaista ja unohtumattomista hetkistä.

– MM-hopea ja -pronssi ovat huikea saavutus kivenkovassa kilpailussa. Sitä kutkuttavaa jännitystä on ilo elää mukana katsomossa, Simola summasi.

MM-hopeaa voittanut Marigold IceUnity palkittiin 5000 euron ja pronssia saavuttanut Helsinki Rockettes 3000 euron stipendillä.

Marigold Ice Unityn kapteeni Camilla Sundgren kukitettavana.
Marigold IceUnityn kapteeni Camilla Sundgren Suomen Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimon kukitettavana.
Rockettesin kapteeni Nona Vihma (vas.) ja Jannice-Celine Kähäri STLL:n mitalikahveilla
Rockettesin kapteeni Nona Vihma (vas.) ja Jannice-Celine Kähäri naureskelivat mitalikahveilla, kuinka ison palan kakkua kehtaa leikata.

MM-fiilistelyiden, joukkueiden kukituksen ja kakkutuokion jälkeen liiton markkinointi- ja viestintäpäällikkö Mila Kajas yllätti yleisön ja joukkueiden kapteenit humoristisella kysymyspatteristolla. Marigoldin kapteeni Camilla Sundgren ja varakapteeni Anni Kaiku sekä Rockettesin kapteeni Nona Vihma ja varakapteeni Minna-Maria Hooli joutuivat lennosta nimeämään muun muassa joukkueidensa äänekkäimmät, hauskimmat, chilleimmät ja rauhallisimmat tyypit. Hersyvimmät ja hyväntahtoisimmat naurut sai vuoden hessuhopomaisin luistelija.

Marigoldin kapteenien valinnat: määrätietoisin Charlotta Demasör (edessä vas.), rauhallisin Anni Kaiku, hessuhopomaisin Henna Kaijomaa, fiksuin Camilla Sundgren (takana vas.), hauskin joukkueenjohtaja Jari Oksanen ja chillein Inka Nyblom. Kuvasta puuttuvat äänekkäin Marianne Westerholm ja rohkein Sofie Ahti.
Rockettesin valinnat: äänekkäin Erika Jantunen (vas.), määrätietoisin Nea Lahtinen, rauhallisin ja fiksuin Alisa Peltonen, iloisin ja chillein Heta Saukkola sekä rohkein ja hessuhopomaisin ruotsalaisvahvistus Sarah Vuoppola.
Rockettesin kapteenien valinnat: äänekkäin Erika Jantunen (vas.), määrätietoisin Nea Lahtinen, rauhallisin ja fiksuin Alisa Peltonen, iloisin ja chillein Heta Saukkola sekä rohkein ja hessuhopomaisin ruotsalaisvahvistus Sarah Vuoppola.
Petra Ahonen, Sofie Ahti, Nina Arisalo, Charlotta Demasör, Ina Ekholm, Eira Hiltunen, Henna Kaijomaa, Anni Kaiku, Lotta Kerokoski, Amanda Laaksola, Saarastiina Nurmela, Simoeemil Nurmela, Inka Nyblom, Miitta Paajanen, Aino Palosuo, Tiina Poranen, Ida Rauhala, Roosa Rokkanen, Julia Saarinen, Annika Schemeikka, Camilla Sundgren, Tessa Tamminen, Lotta Uusitalo, Sara Vierelä ja Marianne Westerholm.
Valmentaja Anu Oksasen ja Tiina Turusen johdolla MM-hopeaa 2019 voittaneessa Marigold IceUnityssa luistelivat: Petra Ahonen, Sofie Ahti, Nina Arisalo, Charlotta Demasör, Ina Ekholm, Eira Hiltunen, Henna Kaijomaa, Anni Kaiku, Lotta Kerokoski, Amanda Laaksola, Saarastiina Nurmela, Simoeemil Nurmela, Inka Nyblom, Miitta Paajanen, Aino Palosuo, Tiina Poranen, Ida Rauhala, Roosa Rokkanen, Julia Saarinen, Annika Schemeikka, Camilla Sundgren, Tessa Tamminen, Lotta Uusitalo, Sara Vierelä ja Marianne Westerholm.
MM-pronssia 2019 voittaneessa Helsinki Rockettesissa luistelivat: Minna-Maria Hooli, Erika Jantunen, Trine Kuusela, Jannice-Celine Kähäri, Nea Lahtinen, Roosa Latvala, Rebecca Leppälahti, Elina Leppänen, Ditte Louhikoski, Alisa Peltonen, Sara Rönkkönen, Heta Saukkola, Henriikka Säkkinen, Eveliina Tikkinen, Martina Timonen, Ella Vainiomäki, Nona Vihma, Petra Viitanen ja Sarah Vuoppola.
Valmentaja Kaisa Arrateigin johdolla MM-pronssia 2019 voittaneessa Helsinki Rockettesissa luistelivat: Minna-Maria Hooli, Erika Jantunen, Trine Kuusela, Jannice-Celine Kähäri, Nea Lahtinen, Roosa Latvala, Rebecca Leppälahti, Elina Leppänen, Ditte Louhikoski, Alisa Peltonen, Sara Rönkkönen, Heta Saukkola, Henriikka Säkkinen, Eveliina Tikkinen, Martina Timonen, Ella Vainiomäki, Nona Vihma, Petra Viitanen ja Sarah Vuoppola.

Kohti tulevaa kautta

MM-huuman jälkeen luistelijoilla oli ansaittu loma, jonka jälkeen jäälle palasivat uudistuneet joukkueet. Marigold IceUnityn riveistä päätti uransa yhdeksän luistelijaa ja Helsinki Rockettesissa puolestaan neljä. Uudet kokoonpanot esitellään kesäloman jälkeen.

Myös valmentajilla, Rockettesin Kaisa Arrateigilla ja Marigoldin Anu Oksasella on jo katse vahvasti tulevassa kaudessa.

– Meillä on jo lyhytohjelma loppuasennossa ja vapaakin saadaan valmiiksi ennen kesälomia, Arrateig kertoo ja naurahtaa, ettei muuten osaisi lomailla.

Anu Oksanen kertoo ottaneensa rauhallisemmin ja pohtii vielä koreografioita ja musiikkeja.

– Tarvitsen kauden jälkeen hengähdystauon. Jotain on toki jo valmiina, mutta työstämme ohjelmat valmiiksi vasta kesäloman jälkeen. Toki joukkuetta viedään eteenpäin muulla tavalla, Oksanen sanoo.

Kolme tietä mitaleille

Yleisö eli vahvasti mukana Helsingin MM-kilpailuissa ja desibelimittarit näyttivät hurjia lukemia. Kaikki kannustettiin, mutta kovin pauhu oli luonnollisesti Marigold IceUnityn ja Helsinki Rockettesin kilpailuvuoroilla. Vain kaksi kertaa, pari sekuntia kerrallaan, suomalaisyleisö oli hipihiljaa. Yksi Helsinki Rockettesin luistelijoista kaatui lyhytohjelmasuorituksessa ja Marigold IceUnityssa oltiin jään pinnassa vapaaohjelmassa.

Lyhytohjelman päätyttyä roksupurkkarissa voitiin kuitenkin hengähtää helpotuksesta. Vaikka Helsinki Rockettes oli tuloslistalla vasta viidentenä, erot kuuden parhaan joukkueen olivat todella pienet. Rockettesilla oli matkaa kilpailua johtavaan Venäjän Team Paradise -joukkueeseen vain tasan viisi pistettä ja kilpailussa toisena olleeseen rakkaaseen kotimaiseen kilpasiskoon vajaat neljä pistettä.

Vapaaohjelmaan Helsinki Rockettes tuli kuin tuulispää ja otti yhdellä kisojen vaikuttavimmista ohjelmasuorituksista osion toisen tilan. Yhteispistein 228,61 Kaisa Arrateigin luotsaama joukkue pääsi kotikisojen päätteeksi juhlimaan MM-pronssia. Se oli helsinkiläisjoukkueelle jo kymmenes MM-mitali.

Kilpasisko Marigold IceUnityn lyhytohjelma ei onneksi aiheuttanut villisti kannustavassa suomalaisyleisössä muita kuin onnen huokauksia.

Joukkueen valmentaja Anu Oksanen teki joukkueensa kanssa loppukaudesta uroteon alkukaudesta hieman ristiriitaisia tunteita ja myös pisteitä keränneen lyhytohjelmansa hiomisessa. MM-kisoissa ohjelma nähtiin soljuvana ja se ansaitusti nosti Marigoldin osion kakkoseksi.

Vapaaohjelmaan osunut pyllähdys kävi onneksi vähemmän pisteitä kerryttävässä elementissä, ja kun suoritus yksittäistä mokaa lukuun ottamatta oli loistokas, tähän mennessä jo kaksitoista MM-mitalia kerännyt Marigold IceUnity pääsi MM-hopeajuhlintaan.

Kolmannen maailmanmestaruutensa Helsingin jäällä ottanut Team Paradise ei virheitä tehnyt. Pietarilaisjoukkue jäi vuosi sitten keväällä Ruotsissa suureksi pettymyksekseen MM-pronssille kahden peräkkäisen maailmanmestaruuden jälkeen, ja voitontahto suorastaan huokui joukkueesta Nordenskiöldinkadun hallissa virallisista kisaharjoituksista alkaen.

Osa lajifaneista pitää Paradisea hieman tylsänä joukkueena, se luottaa kausi kauden jälkeen hyvin samantyyppiseen klassiseen musiikkiin ja liikekieleen. Mutta jos taitoa on riittävästi, kuten nähtiin Helsingin jäällä joukkueen luistellessa Chopinia ja Straussia, mestarit vievät mestareita voittoon. Team Paradise tyylitteli voittoon yhteispistein 234,38.

Joukkueen valmentaja Irina Yakovleva huomautti jo kisojen aikana – saman huomion teki moni muukin – että Helsingin jäällä ei kauden parhaita pistepotteja kerätty, tuomarilinja oli tiukka. Se ei maailmanmestareita kuitenkaan kismittänyt.

Kaisa Viitanen I Taitoluistelu-lehti 2/2019