Kiss & Cry

"Maksuttomat neljän kerran kurssit tarjoavat lapselle hyvän pohjan"

Syksyn Hippo-luistelukoulut potkaistiin käyntiin Espoossa

28 elokuun, 2023 JA KUVAT Emmi Koskiniemi

Ensimmäinen syksyn neljästä Hippo-luistelukoulusta alkoi keskiviikkona 23.8. Espoossa Tapiolan Harjoitusjäähallissa. Jokainen Hippo-luistelukoulu on harrastajalle maksuton ja kattaa yhteensä neljä harjoituskertaa.  
 
Suomen Taitoluisteluliiton seuratoiminnan kehittäjä Teemu Hintikan mukaan ajatus Hippo-luistelukoulujen järjestämiseen lähti Liiton ja OP Ryhmän jo vuosia kestäneen yhteistyön syventämisestä. Tämän lisäksi molemmilla toimijoilla on yhteinen tavoite: lisätä liikettä Suomeen.  

– Visiomme ”Koko Suomi luistelee ja parhaat maailman huipulla” osuu yhteen konseptin kanssa erittäin hyvin. Mikä olisikaan parempi mahdollisuus kasvattaa lajin näkyvyyttä ja harrastajamäärää ympäri maan kuin maksuttomien luistelukoulujen tarjoaminen kaikille lapsille, Teemu pohtii.  

Kyseessä on monivuotinen projekti, jolloin luistelukoulut ehtivät vierailla laajasti eri puolilla maata. 

– Toiveemme on, että Hippo-luistelukoulu innostaa, vaikuttaa ja herättää elinikäisen kipinän luisteluun mahdollisimman monessa uudessa harrastajassa. Maksuttomat neljän kerran kurssit tarjoavat lapselle hyvän pohjan luistelutaidon oppimiselle, jonka kehittämistä toivomme monen jatkavan myös paikallisten taitoluisteluseurojen omissa luistelukouluissa Hippo-kurssin jälkeen, Teemu summaa.  

Syksyn ensimmäinen Hippo-luistelukoulu käynnistyi Espoossa 

Tapiolan harjoitusjäähallissa Espoossa kuuluu äänekästä naurua ja terien narskuntaa. Sari ja Ville Skyttä päätyivät paikalle 5-vuotiaan poikansa Olavin kanssa sattuman kautta.  

Sari etsi netistä tietoa Hippo-yleisurheilukilpailuista ja näki samalla mainoksen Hippo-luistelukoulusta, mikä johti päätökseen ilmoittautua mukaan. 

– Olemme yrittäneet esitellä pojallemme vähän eri lajeja, jotta hän voi sitten vähän myöhemmin ehkä tehdä jotakin harrastusvalintaa. On käyty vähän katsomassa ja tutustumassa eri juttuihin, Sari kertoo.  

Aivan vieras laji luistelu ei tosin Olaville ole, sillä jäähän tutustuminen alkoi jo viime talvena perheen kodin läheisellä ulkojäällä. Olavi on harjoitellut ilman mailaa ja mailan kanssa. Nyt harjoittelu siirtyi kuitenkin ensi kertaa jäähalliin ja seuran ohjaamaan toimintaan.  

Hippo-luistelukoulu tarjosi Sari ja Ville Skytän 5-vuotiaalle Olavi-pojalle hauskan tuokion jäällä.
Hippo-luistelukoulu tarjosi Sari ja Ville Skytän 5-vuotiaalle Olavi-pojalle hauskan tuokion jäällä.

– Onhan tämä luistelu ylipäänsä suomalaisille semmoinen ominainen ja tärkeä taito, joka on hyvä oppia nuorena, Ville sanoo.  

Perhe iloitsee siitä, että jäällä on riittävästi ohjaajia lapsimäärään nähden.   

– Vaikuttaa, että hyvin järjestetty tämä toiminta. Varmaan kiva lapsille, kun on ammattilaisia tässä jäällä mukana. Näyttäisi olevan hauskaa, Ville kommentoi.  

Ennen ensimmäistä harjoituskertaa mielessä pyörii usein ajatuksia uudesta lajista. Taitoluistelussa on toistaiseksi vielä enemmän mukana tyttöjä kuin poikia, mikä pohditutti myös Saria ja Villeä.   

– Ehkä mietimme tänne tullessa, että onko täällä muitakin poikia. Vähän se tietysti on perinteisesti tuntunut siltä, että onko laji enemmän tyttöjen juttu. Mutta täällä on ilahduttavan tasapuolisesti väkeä, Sari sanoo.    

Millainen fiilis sinulle Olavi jäi jään jälkeen? 

– Ihan hyvä. 

Mikä oli parasta? 

– Kaikki. 

SkatingFinland sai jään jälkeen myös itse Hanna Hipon salaiseen haastatteluun.  

Hanna, mitä odotuksia sinulla on tälle luistelukoulu-syksylle? 

– Toivon, että mahdollisimman moni löytää luistelun ja liikunnan riemun kanssani. Oli ilo seurata syksyn ensimmäistä Hippo-luistelukoulua ja nähdä, miten jokaisesta kaatumisesta noustiin ylös tarmolla ja hymy huulilla, Hanna riemuitsee.  

Hippo-luistelukoulu kahden seuran yhteistyönä 

Espoon Hippo-luistelukoulu on kahden espoolaisseuran Espoon Jäätaitureiden ja Espoon Taitoluisteluklubin yhteistyön tulos. Espoon Taitoluisteluklubin luistelukouluvastaava Mira Korpisen mukaan kahden seuran jäävuorojen sovittaminen on sujunut hyvin. 

Hanna Hippo Espoon Taitoluisteluklubin luistelukouluohjaajien ympäröimänä.
Hanna Hippo luistelukouluohjaajien ympäröimänä.

– Toimimme muutenkin osittain samoilla jäähalleilla, joten tuntui hyvin luontevalta lähteä tähän mukaan yhdessä. Niin ennakkovalmistelut kuin itse luistelukoulut ovat sujuneet mutkitta, suosittelen yhteistyötä kyllä muillekin samoilla paikkakunnilla toimiville seuroille, Mira sanoo.  

”Meillä luistelukoulut alkavat juuri sopivasti Hippo-kertojen jälkeen tarjoten luontevan jatkumon ylläpitää alkanutta kipinää.”

Korpinen kertoo, että Hippo-luistelukoulun valmistelut ovat sujuneet hyvin liitolta tulleiden ohjeiden avulla.   

– Toivottavasti osallistujissa on paljon erityisesti sellaisia lapsia, joille seurojemme toiminta ei ole entuudestaan tuttua. Meillä luistelukoulut alkavat juuri sopivasti Hippo-kertojen jälkeen tarjoten luontevan jatkumon ylläpitää alkanutta kipinää, Mira summaa.