Kiss & Cry

OKM:n seuratuki mahdollistaa tuoreen hankkeen

Espoon Taitoluistelu­klubissa kotoutetaan luistelun avulla 

16 joulukuun, 2024 Alexandra Limnell Alexandra Limnell ja Espoon Taitoluisteluklubi

Espoon Taitoluisteluklubille myönnettiin opetus- ja kulttuuriministeriön tuki Kotouttaminen luistelun avulla -hanketta varten. Kotoutumista helpottamaan kehitetyt luistelukouluryhmät ovat olleet valtavan suosittuja. Ryhmät eroavat tavanomaisista luistelukouluista siinä, että osallistujille tarjotaan varusteet. 

Espoon Taitoluisteluklubin toiminnanjohtaja Henriikka Aihinen kertoo pohtineensa jo pitkään, millaisen projektin avulla Suomeen vasta muuttaneiden luisteluharrastamista ja kotoutumista voitaisiin tukea. Kokeneen toiminnanjohtajan sydäntä lähellä on toive siitä, että kaikki taustaan katsomatta pääsisivät kokeilemaan jäällä olemista. Kotouttaminen luistelun avulla -hanke sai alkunsa halusta näyttää, että kotouttamiskysymykset voidaan kohdatuista ennakkoluuloista huolimatta linkittää myös taitoluisteluun. Pallolajeissa vastaavanlaista toimintaa on nähty jo aiemmin. 

Espoon Taitoluisteluklubi vetää Kotouttaminen luistelun avulla -hanketta, joka tarjoaa maksuttoman luistelukoulun maahanmuuttajataustaisille lapsille.
Espoon Taitoluisteluklubin toiminnanjohtaja Henriikka Aihinen

Espoon Taitoluisteluklubi tarjoaa kaksi monikulttuurisuutta painottavaa viidentoista lapsen luistelukouluryhmää, joista toinen on suunnattu ensi kertaa luistelukouluun osallistuville kouluikäisille ja toinen nuoremmille.

”Pystymme tarjoamaan luistimet, kypärät, vakuutukset.”

Henriikka kertoo entisen seurakoordinaattori Mira Korpisen auttaneen hiomaan erinomaiset hakemukset, joilla ETK sai opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää seuratoiminnan kehittämistukea hankkeelle. Kotouttamiseen painottuva hanke on Suomen luisteluyhteisössä ainoa laatuaan. 

– Pystymme tarjoamaan luistimet, kypärät, vakuutukset ja opetusta niin, että tavoitteena olisi koululuistelua tukeva taitotaso ja mahdollisuus jatkaa harrastusta matalan kynnyksen maksuttomissa kaupungin ryhmissä tai vaihtoehtoisesti ETK:n luistelukouluryhmissä. Hankeryhmä on tasa-arvoinen ryhmä muiden luistelukouluryhmiemme kanssa, eli ainoa käytännön ero on varusteiden tarjoaminen. Ryhmät ovat osa koko luistelukoulun yhteistä ohjelmaa seuran joulunäytöksessä, Henriikka kertoo.

Ensi kertaa luistelemassa

Ryhmän vaikutuksesta kotoutumisen tunteeseen ei vielä ole koottu näyttöä, mutta Henriikka kuvailee tunnelman olleen innostuneen lämmin niin vanhempien kuin lastenkin kesken. Myös osallistujien taitotaso on ollut kiitettävä. 

”Lapseni on nauttinut paljon ja hän on ensi kertaa oppinut luistelemaan täällä.”

Lapsensa Matinkylän harjoitusjäähalliin luistelukouluun vienyt Abdirizak Fatma kertoo saaneensa tietää ryhmästä ystävänsä kautta.

– Lapseni on nauttinut paljon ja hän on ensi kertaa oppinut luistelemaan täällä. Haluaisimme jatkaa luistelua keväällä, mutta täytyy selvittää, onko se mahdollista, Abdirizak kertoo.

Toisen luistelukoululaisen vanhempi Johanna Oehlandt kommentoi lapsensa niin ikään oppineen pysymään pystyssä jäällä, mikä on ollut tärkeä etappi. Luistelukouluun kannusti sukulaisen kokemus luistelun parissa. 

Tuntien ohjaksissa ovat olleet Espoon Taitoluisteluklubin luistelukouluohjaajat. Eräs ohjaajista kertoi suurimman eron muihin ryhmiin nähden olevan pieni kielimuuri. Valmennus tapahtui alkusyksyllä englanniksi, mutta nykyään tuntien kieli on enimmäkseen suomi, koska moni osallistujista osaa suomea. Ohjaajista on ollut mukavaa välittää luistelun iloa niille, jotka eivät välttämättä ole päässeet sitä aiemmassa kotimaassaan kokemaan. 

Hankkeelle jatkoa tulevaisuudessa

Kotoutumishankkeen luistelukouluryhmät täyttyivät syksyllä alle vuorokaudessa. Henriikka Aihinen kertoo ETK:n tekevän markkinoinnissa yhteistyötä monikulttuuristen yhdistysten kanssa, jotta oikea kohderyhmä löytäisi paikalle jatkossakin. Tavoitteena on jatkaa toimintaa vastedes. 

– Mietimme, millä tavoilla pystyisimme tukemaan sitä, että lapselle löytyisi oma mielekäs harrastus myös niissä hetkissä, kun taloudellinen tilanne ei sitä puolla, Henriikka sanoo. 

Haku kevätkauden ryhmiin alkoi joulukuussa. Espoon Taitoluisteluklubissa toivotaan, että mahdollisimman moni halukas pääsisi mukaan, eikä ryhmäkoko ole kiveenhakattu.

– Tilaa pyritään tekemään myös niille, jotka haluavat jatkaa, Henriikka summaa.