Henkilöt

Nuorten maajoukkue kasvattaa tulevaisuuteen

28 syyskuun, 2017

Aikuisten maajoukkueen lisäksi Suomen Taitoluisteluliitto luotsaa nuoria lupaavia taitoluistelijoita kahdessa valmennusryhmässään, joista erityisesti nuorten maajoukkue hyödyntää laajasti valmennuksen kansainvälistä tieto-taitoa.

Suomen Taitoluisteluliiton nuorten maajoukkue on tarkoitettu enintään 16-vuotiaille lahjakkaille luistelijoille. Valinnat ryhmään tehdään vuosittain kahdeksi kilpailukaudeksi kerrallaan, mutta kilpailukauden aikana 16 vuotta täyttävien osalta vain yhdeksi kaudeksi.

Maajoukkuetoiminnasta vastaavat liiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen ja Nuorten Olympiavalmentaja Nuriya Pirogova seuraavat nuoria taitoluistelijoita koko kauden niin kilpailuissa kuin arkisilla treenijäilläkin. Valinnat varmistuvat keväisen valintaleirin jälkeen.

– Joka vuosi valinta – kuka pääsee mukaan, kuka jää ulos – tuntuu aina yhtä vaikealta. Suomessa on paljon lahjakkaita nuoria taitoluistelijoita. Onneksi meillä on varsin selkeät katsastusperusteet esimerkiksi teknisen osaamisen suhteen.

Tämän kauden nuorten maajoukkuetta Niittynen ja Pirogova kiittävät sekä taidoiltaan kovatasoisena että myös erittäin motivoituneena ryhmänä. Motivaatiota tarvitaankin, sillä ryhmän työskentely on vaativaa. Leirityksiä Vierumäellä on vuodessa viidestä kuuteen, osalla niistä vierailee kansainvälisiä huippuvalmentajia. Lisäksi osa nuorista vierailee tälläkin kaudella Venäjällä valmennusleirillä.

Helpolla eivät pääse nuorten henkilökohtaiset valmentajatkaan. Myös he osallistuvat mahdollisuuksiensa mukaan nuorten maajoukkueen leirityksiin.

– Leiritys on sparrausta myös valmentajille. He saavat tukea omalle työlleen ja ehkä myös uusia ideoita arkipäivän treenaukseen kotipaikkakunnalla. Yhteistyö pelaa molempiin suuntiin, olemme koko ajan vuorovaikutuksessa myös valmentajien kanssa, Satu Niittynen sanoo.

Tällä kaudella nuorten maajoukkueessa on 16 taitoluistelijaa, kaikki tyttöjä. Teini-ikäisiä poikaluistelijoita on Suomessa tällä hetkellä jopa huolestuttavan vähän.

Onneksi lahjakkaita poikia on sentään kasvamassa, sillä liiton toisessa nuorten valmennusryhmässä, Talentissa on 25 tytön lisäksi 6 poikaa.

Taitoluisteluliiton Talent-ryhmä on tarkoitettu 9–13-vuotiaille lahjakkaille luistelijoille. Se leirittelee viidesti vuodessa.

teksti Kaisa Viitanen
kuvat Satu Niittynen
Taitoluistelu-lehti 4/2017

[column size=one_half position=first ]

STLL:n nuorten maajoukkue 2017–2018

Minttu Heikkinen KuLS
Mai Helske ETK
Olivia Hentunen KuLS
Aliisa Hokkanen HaTal
Eeva Kaipainen TapTL
Essi Korpi TapTL
Vilma Leppänen TTK
Olivia Lisko TapTL
Tilda Liukkonen LTL
Frida Pajula LrTL
Emilia Pylkkänen LrTL
Janni Riekkinen KuLS
Silja Sivu TapTL
Anni Skogberg EsJt
Selma Välitalo OLK
Milania Väänänen TL[/column]

[column size=one_half position=last ]

Talent-ryhmä kaudella 2017–2018

Nella Aaltonen TapTL
Eveliina Alaranta LTL
Pietari Anttila JTL
Milla Degerlund ETK
Emilia Erko RauTL
Yulia Fedorova EsJt
Miimi Heinonen TapTL
Elli Helske ETK
Maria Izotova STR
Arttu Juusola PoriTa
Janna Jyrkinen LrTL
Iida Karhunen LrTL
Minea Karp TapTL
Eevi Kankaanranta EsJt
Oona Kesti HL
Ella-Lumia Koivuniemi HL
Jari Krestiyannikov TapTL
Nella Lappalainen KuLS
Jade Leikas LeTal
Matias Lindfors EsJt
Aada Lipiäinen PTL
Evert Mattila HL
Sissi Oikkonen RoiTa
Nella Pelkonen KooVee
Ria Päivölä EsJt
Rosa Reponen TapTL
Aurora Sammelvuo KuLS
My Stolt PTL
Gustaf Storbjörk SeiTL
Katriina Tallo MJT
Alisa Turunen KuLS

[/column]