Henkilöt

Lattaritempoa ja temperamenttia Italiasta

28 syyskuun, 2017

Jäätanssin maajoukkueeseen kuuluu kolme senioriparia. Olympiapaikkaa tavoittelevat Cecilia Törn ja Jussiville Partanen tiesivät tarkkaan, että heidän uusien ohjelmiensa on oltava kisakunnossa jo loppukesästä. Juulia Turkkila, Matthias Versluis, Monica Lindfors ja Juho Pirinen puolestaan tekevät määrätietoisesti töitä noustakseen esiin varteenotettavinakilpailijoina.

Alkavaan kauteen jäätanssiparimme ovat valmistautuneet paitsi kotona Helsingissä ja Yhdysvalloissa, myös entistä enemmän Italiassa. Taustalla ovat valmentaja Maurizio Margaglion hyvät suhteet kotimaahansa ja omiin entisiin valmentajiinsa. Samassa Paola Mezzadrin valmennusryhmässä Milanossa ja Folgariassa suomalaisten kanssa harjoittelivat myös vuoden 2014 maailmanmestarit Anna Cappellini ja Luca Lanotte.

Lyhyttanssissa on tällä kaudella vuorossa lattarirytmejä, ja niiden koreografioista on vastannut Margaglion lisäksi Massimo Scali.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis nähdään Tean Cessiville kanssa Finlandia Trophyn jäällä Espoossa.
Juulia Turkkila – Matthias Versluis

– Italialaisvoimin on meidän lattaripuoli saatu räiskymään, Cecilia Törn hymyilee.

Vapaatansseja parit työstivät ensin alkukesästä Matteo Zannin kanssa, ja myöhemmin kesällä tutulla Cantonin leirillä Yhdysvalloissa Marina Zueva viimeisteli ohjelmat. Cecilian ja Jussiville Partasen vapaatanssimusiikki on edellisvuosia klassisempaa.

– Siinä on Hollywood-glamouria, musikaalisävelmiä, Gershwiniä, Barbara Streisandia ja Frank Sinatraa, Cecilia lupailee.

Ennätysaikaisessa

Team Cessiville pohti jo keväällä, että olisi tärkeää saada yksi kilpailu mahdollisimman aikaisin. Niinpä he tekivät Amerikassa ollessaan 13 tunnin ajomatkan Cantonista Lake Placidiin jäätanssin kesäkisaan heinäkuun lopussa.
– Lyhyttanssin me saimme valmiiksi puolitoista viikkoa ennen kisaa, ja se oli vielä selkeästi keskeneräinen. Huomasimme että vapaatanssi toimi jo hyvin, mutta lyhkäri tarvitsee vielä paljon työtä, Cecilia ruotii.

– Se jenkkien kisa toimi samalla sellaisena että siellä tuomarit antoivat palautetta kisan jälkeen. Se oli yksi syy miksi niin moni pari halusi näin olympiakautena mennä sinne, Jussiville jatkaa.

Kisarumba jatkuu tiiviinä syksylläkin, sillä parin kalenterissa on syys-lokakuussa neljä kansainvälistä kilpailua kuukauden sisällä. Nebelhorn Trophyn olympiakarsinta on tärkeä etappi, mutta matka jatkuu siitä suoraan.

– Finlandia Trophyn jälkeen teemme vielä Cup of Nicen. Siihen asti on vain kisaa kisan perään, mahdollisimman paljon, Jussiville valottaa.

Monica Lindfors ja Juho Pirinen tähtäävät kansainvälisen kilpailukautensa käynnistämiseen Tallinnassa marraskuussa.
Monica Lindfors – Juho Pirinen

Katsojat itkemään?

Paljon treeniä ja kisakokemuksen hakemista on myös toista kautta maajoukkueessa luistelevien Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin suunnitelmissa.

– Meillä kisakausi päättyi jo helmi-maaliskuun vaihteessa, joten meillä on ollut pitkä harjoituskausi, Juulia kertoo.
– Aluksi kesti vähän aikaa ennen kuin pääsimme tekemään uusia ohjelmia, koska musiikkeja ei tahtonut löytyä.

Parin uuden lyhyttanssin loppuosa on menevää sambaa, joka vaatii parin mukaan hyvää kuntoa.

– Siinä pitää olla nopeat jalat, että liikkeissä säilyy tempo ja pysytään rytmissä, Matthias sanoo, ja Juulia jatkaa:

– Jos ohjelma tuntuisi helpolta, niin siitä ei olisi itselle haastetta eikä kehity.

Vapaatanssissa Juulia ja Matthias luistelevat Ghost-musikaalin säveliin.

– Siinä on koskettava tarina. Moni on varmaan nähnyt elokuvan ja itkenyt. Toivottavasti mekin saamme luotua samat tunnelmat, Matthias sanoo – ja on ihan tosissaan.

Parin taustajoukoista löytyy myös venäläinen Jana Khokhlova. Helsingin vuoden 2009 EM-kisojen kultamitalisti on auttanut heitä erityisesti siirtymissä ja nostoissa.


Rakkaudesta luisteluun

Matthias Versluis voi hyvällä syyllä sanoa, että luistelun takana on alusta lähtien ollut rakkaus.

– Aloitin luistelun ihastuksen takia. Tykkäsin kyllä muutenkin luistella, mutta sitten näin yhden tytön joka teki temppuja. Olin vähän ihastunut ja halusin kokeilla itsekin. Eli rakkaus toi luisteluun.

Myöhemmässä vaiheessa rakkaus lajiin on merkinnyt myös uhrauksia.

– Paljon on tietysti joutunut sen vuoksi jättämään periaatteessa normaali-ihmisen elämästä pois. Töitä pystyy tekemään myöhemminkin, mutta tätä ei pysty, Matthias sanoo.


Aikuisiin ja esille

Niin Juulian ja Matthiaksen kuin Monica Lindforsin ja Juho Pirisen tavoitteena tälle kaudelle on päästä näyttäytymään kansainvälisissä kisoissa ja saada lisää tunnettavuutta tuomareille. Juho ja Monica edustivat Suomea keväällä juniorien MM-kisoissa, mutta aikuisten sarjaan siirtyminen merkitsee Juhon mukaan uutta esiintulokautta.

– Maurikin sanoi, että nyt siirrytään kokonaan uudelle tasolle, Juho kertoo.
Harjoituksissa ”aikuistuminen” näkyy ammattimaisuutena ja siinä että treenejäkin on enemmän. Kesällä se tarkoitti yhteensä seitsemän viikon leirielämää Amerikassa ja Italiassa.

– Meillä kummallakaan ei ole ollut näin treenintäyteistä kesää ennen, pari myöntää.

Pari ei halua vielä paljastaa ohjelmamusiikkiensa nimiä, mutta lyhyttanssin rytmeinä ovat cha-cha, samba ja rumba. Vapaatanssin musiikki puolestaan on näytelmästä, ja se on dramaattisempi kuin viimevuotinen Amelie.

Finlandia Trophyssa pari ei starttaa, mutta heidän uusia ohjelmiaan voi mennä katsomaan jo viikkoa aikaisemmin Helsinki Trophyyn syyskuun lopussa.

Kaikki kolme maajoukkueparia treenaavat edelleen yhdessä samoilla jäillä Helsingissä. Olosuhteet ovat muuten entisellään, mutta aikatauluihin on tullut merkittävä muutos. Kun jäätanssijoilla oli aiemmin käytössään päivittäin yksi pitkä harjoitusjää, niin nyt se on jakautunut kahdeksi keskipitkäksi jääksi aamu- ja iltapäivällä.

Koko kuusikko hoitaa luistelun ohella opintojaan eteenpäin. Koulunkäynnin kannalta uusi aikataulu tuo haasteita.

– Koulussa ei ehkä tulla olemaan niin paljon fyysisesti läsnä, mutta yritetään tehdä netin kautta enemmän, Juho tiivistää.

teksti Jyrki Pirkkalainen
kuvat Nina Kellokoski
Taitoluistelu-lehti 4/2017

[divider]Fakta[/divider]
Cecilia Törn & Jussiville Partanen
Cecilia Törn (13.2.1994) ja Jussiville Partanen (15.7.1991) ovat luistelleet yhdessä vuodesta 2013. Cecilia asuu Hyvinkäällä, alun perin Lappeenrannasta kotoisin oleva Juho on tätä nykyä helsinkiläistynyt.

Parilla on kaksi Suomen mestaruutta ja se on edustanut Suomea kolmasti MM-kisoissa ja kahdesti EM-kisoissa. Parin paras pistetulos ISU-kilpailuissa on 142.90.

valmentaja: Maurizio Margaglio
koreografit: Maurizio Margaglio, Paola Mezzadri, Marina Zueva, Massimo Scali
seura: Helsingin Luistelijat

Juulia Turkkila & Matthias Versluis
Juulia Turkkila (9.11.1994) ja Matthias Versluis (18.7.1994) päättivät kumpikin yksinluistelu-uransa ja aloittivat yhteistyönsä jäätanssijoina keväällä 2015. Kumpikin on helsinkiläinen.

Pari on SM-hopeamitalisti viime kaudelta. Juulian ja Matthiaksen paras pistetulos ISU-kilpailuissa on 128.39.

valmentaja: Maurizio Margaglio
koreografit: Maurizio Margaglio, Paola Mezzadri, Marina Zueva, Massimo Scali
seura: Helsingin Luistelijat

Monica Lindfors & Juho Pirinen
Monica Lindfors ja Juho Pirinen siirtyivät yksinluistelu-uralta jäätanssipariksi keväällä 2016. Molemmat asuvat Helsingissä.

Pari kilpaili viime kauden juniorisarjassa. Se on hallitseva Suomen mestari. Junioreiden MM-kilpailuissa viime keväänä se oli 19. Parin ISU-kilpailujen ennätys on 102.66.

valmentaja: Maurizio Margaglio
koreografit: Maurizio Margaglio, Paola Mezzadri, Marina Zueva, Massimo Scali
seura: Helsingin Luistelijat