Urheiluperheiden mentori valmentajien ja vanhempien suhteesta:
”Yhdessä kasvatamme lapsista reiluja elämänmestareita”
Kari Helander neuvoo valmentajia rakentamaan avoimen suhteen vanhempiin. Juttu perustuu Suomen Taitoluisteluliiton syyskuussa 2020 järjestämään webinaariin.
Suomen Taitoluisteluliiton keväällä 2019 tehdyn lajikulttuurikyselyn perusteella valmentajien mielestä ylivoimaisesti suurimman haasteen valmennustyössä muodostavat luistelijoiden vanhemmat. Suomessa on tuhansia taitoluistelua harrastavia lapsia ja nuoria, joten mielipiteitä riittää – myös liiallista puuttumista ja epärealistisia odotuksia.
– Ei teillä [valmentajilla] helppoa ole, urheiluperheiden mentorina toimiva Kari Helander toteaa.
Kolmikanta kaipaa kohtaamisia
Valmentajat, vanhemmat ja seurajohto muodostavat kolmikannan, jossa jokaisella toimijalla on oma roolinsa. Valmentajan roolina on opettaa lajitaitoja, kehittää joukkuetta ja yksilöä sekä tukea urheilijana ja ihmisenä kasvua. Vanhempien roolina on tukea lapsen harrastamista ja kehittymistä ihmisenä sekä rakentaa perheen yhteisöllisyyttä. Seurajohdolle kuuluu vastuu seuratoiminnasta ja valmentajien tukemisesta.
– On hyvä muistaa, että kaiken tämän keskiössä on nuori urheilija, jonka vuoksi tätä tehdään, Kari Helander sanoo.
Keskusteluyhteys eri toimijoiden saattaa pätkiä tai jopa puuttua. Arvostusta, luottamusta ja kunnioitusta tarvitaan lisää.
”On hyvä muistaa, että kaiken tämän keskiössä on nuori urheilija, jonka vuoksi tätä tehdään.”
– Tuntuu, että me emme uskalla kohdata toisiamme, Kari toteaa.
Vanhemmat saattavat helposti kokea, että heitä tarvitaan vain maksajina – mutta tähän rooliin on tyytyväinen vain pieni osa vanhemmista. Suuri osa janoaa lisää tietoa ja vuorovaikutusta, myös valmentajalta.
Fiksu valmentaja välittää
Fiksu valmentaja on kiinnostunut urheilijoistaan ja haluaa tuntea heidät. Myös vanhemmille on tärkeää kokea, että valmentaja tuntee heidän lapsensa yksilönä ja välittää. Sillä riippumatta siitä, onko kyseessä yksilö- tai joukkuelaji, on jokaiselle vanhemmalle tärkeintä oman lapsen menestyminen ja hyvinvointi.
Vanhempien toiveet ja tarpeet vuorovaikutuksesta kannattaakin rohkeasti täyttää ja kertoa esimerkiksi spesifejä havaintoja lapsesta.
– Mikään ei ole hyödyllisempää valmentajalle kuin saada vanhempi siihen lähelle, jolloin häntä voi käyttää voimavarana, Kari neuvoo.
Ole rehellinen ja aito
Urheilijan kehittyminen on pitkäjänteinen ja yksilöllinen matka. Vanhemmasta saa oivan matkakumppanin, kun kertoo mihin ollaan menossa, missä vaiheessa ollaan ja miten päästään eteenpäin. Viisas valmentaja uskaltaa sanoa: ”Vielä ei olla valmiita voittamaan”.
Olemalla tilanteessa kuin tilanteessa oma avoin ja aito itsensä valmentaja saa aikaa, tilaa ja luvan tehdä työtään. Kutsumalla harjoituksiin ja tutustumalla vanhempiin valmentaja rakentaa siltaa, jonka yli on helppo kulkea myös vaikeammilla hetkillä, joita väistämättä osuu eteen.
Valmennustyylejä on monia; joku voi olla puhelias ja vahvasti eläytyvä, toinen taas hiljainen ja pidättyväinen. Vanhemmat todennäköisesti tarkkailevat valmentajaa, mutta tuomita he eivät voi.
– Valmennustyyli ei ole merkki pätevyydestä, Kari muistuttaa.
Harkitse sanojasi
Nuorelle urheilijalle on tärkeää se, mitä hän olettaa niin valmentajan kuin vanhempiensakin ajattelevan hänestä. Nuori hakee jatkuvasti hyväksyntää, myös jokaisissa harjoituksissa.
– Onko ilmapiiri harjoituksissa sellainen, että hän saa yrittää ja epäonnistua, olla aito ja sellaisenaan riittävän hyvä? Kari kysyy.
Vaikka taitoluistelun harjoittelun ominaispiirre on virheiden korjaaminen, kannattaa sanojen asettelua ja ajoitusta välillä harkita. Joskus annettu palaute voi muutttua matkalla kotiin, ja joskus palaute on voinut olla harkitsematonkin.
– Me tehdään virheitä valmentajina. Olen minäkin sanonut sellaisia asioita, joita ei olisi pitänyt sanoa. Olen moittinut, kritisoinut ja vähätellyt, Kari myöntää.
Pidä huolta itsestäsi
Virheet, vastoinkäymiset, pettymykset ja ongelmat voivat olla mahdollisuuksia henkilökohtaiseen kasvuun niin urheilijana, vanhempana kuin valmentajanakin.
Intohimon, menestyksen halun ja kovan paineen keskellä valmentajan on tärkeää pitää huolta omasta jaksamisesta. Silloin valmentaja voi antaa valmennettavilleen oman parhaansa, ei vain sitä, mitä hänestä on enää jäljellä.
Nuori urheilja kasvaa vanhempien, valmentajien ja seuran muodostaman kolmion keskellä. Avoimet ja vuorovaikutteiset suhteet tarjoavat parhaat lähtökohdat urheilijan kukoistukseen.
– Yhdessä me kasvatamme lapsista reiluja urheilijoita, hyviä tyyppejä ja elämänmestareita, Kari sanoo.
Katso tallenne Suomen Taitoluisteluliiton 8.9.2020 järjestämästä webinaarista Valmentaja & vanhempi – erikseen erinomaisia, yhdessä ylivoimaisia. Kari Helanderin vieraana on Olarin voimistelijoiden päävalmenja Anneli Laine-Näätänen (kuvassa), joka on valmentanut voimistelijansa seitsemän kertaa joukkuevoimistelun MM-kultaan.