Tapahtumat

Suomi kahmi eniten mitaleja PM-kilpailuissa – Jenni Saariselle naisten kultaa

10 helmikuun, 2019

Upeaa kautta luisteleva Jenni Saarinen voitti ylivoimaisesti naisten Pohjoismaiden mestaruuden Linköpingissä Ruotsissa sunnuntaina. Saarisen voittopisteet 162,63 ovat hänen uusi ennätyksensä.

Jenni Saarinen oli PM-kisojen kiistaton kuningatar alusta alkaen, hän voitti sekä lyhyt- että vapaaohjelman selvin eroin kilpakumppaneihin. Kilpailun toiseksi luisteli Viron Gerli Liinamäe, pisteet 150,51, ja PM-pronssille kipusi Suomen Vera Stolt, 150,28.

Maaliskuussa 20 vuotta täyttävän Jenni Saarisen kausi on ollut suurta toivoa herättävä. Juniorina Suomen superlupauksiin kuuluneella Saarisella viime kaudet ovat olleet tulostasoltaan hieman vaatimattomampia. Tänä talvena sekä taidot että voimat ovat palautuneet huippukuntoon.

– Tällä kisalla on iso merkitys minulle siinä mielessä, että pystyin näyttämään itselleni, miten vahva olen tällä hetkellä urheilijana ja että vaikeudet on nyt selätetty, Saarinen riemuitsi PM-vapaaohjelmansa jälkeen.

Suomi oli taitoluistelun PM-kisojen ylivoimaisesti menestynein maa yhteensä 10 mitalilla.

Saarinen loisti PM-kisoissa hyppypuolella erityisesti laadukkailla kolmoisflipeillään. Myös pirueteissa ja ylipäänsä luistelutaidoissa hän oli aivan omaa luokkaansa.

Minna Järvisen valmentama Jenni Saarinen on voittanut naisten Pohjoismaiden mestaruuden kerran aiemminkin. Vuosi oli 2015 ja Saarinen tuolloin vasta 15-vuotias.

Suomalaisiloa Linköpingissä lisäsi, kun 16-vuotias porvoolaislupaus Vera Stolt luisteli teknisesti haastavan vapaaohjelmansa virheittä ja kiisi kahdeksannelta sijalta PM-pronssille. Stolt hallitsee muun muassa vaikean kolmoislutz-kolmoistulppi-yhdistelmän.

Stoltin riemulla ei ollut rajoja, sillä juniorista seniorijäillä siirtyvällä Stoltilla on ollut alkukaudesta teknistä epävarmuutta.

– En todellakaan itse odottanut mitalia, mutta onhan sellainen aina kiva saada, nauroi Stolt.

Suomen ainoa miesedustaja Roman Galay kompuroi vapaaohjelmassaan ja putosi lyhytohjelman jälkeiseltä kakkossijalta kilpailun neljänneksi pistein 169,62.

Miesten PM-kilpailun voiton vei Norjan Sondre Oddvoll Boe, 190,44. Hopeaa luisteli Ruotsin Alexander Majorov, 187,58, ja prossille nousi Viron Alexander Selevko, 177,68.

Junioreille ja noviiseille ropisi mitaleita

Selma Välitalo luisteli lauantaina juniorityttöjen PM-kultaa ja Laura Karhunen sijoittui pronssille. Välitalo teki Linköpingin PM-kilpailuissa uuden ennätyksensä 139,30. Vapaaohjelma sujui ohjelman keskiosaan osuneista pikkurikkeistä huolimatta varmasti.

Selma Välitalo ja Laura Karhunen

Selma Välitalo (vas.) ja Laura Karhunen iloitsivat PM-mitaleistaan.

– Hyvät fiilikset jäi vappiksen jälkeen, ja olen kaikkiaankin tosi tyytyväinen ja iloinen, hehkutti 16-vuotias oululainen kilpailun jälkeen.

Laura Karhuselle vapaaohjelmajää oli takkuisampi. Usea hyppy jäi vajaaksi aiotusta, mikä pudotti pistesaldoa. Karhunen oli vapaaohjelmassa vasta neljäs, mutta yhteistulos 134,66 riitti tuomaan uran toisen PM-pronssimitalin.

– Ensi kerralla sitten paremmin, totesi pettynyt 18-vuotias.

Hienoa suomalaismenestystä täydensivät viidenneksi sijoittunut Mai Helske pisten 125,73  ja kuudenneksi luistellut Fanny Lindfors pistein 113,58. Junioripojissa Lucas Tiilikainen luisteli PM-pronssille pistein 113.35.

Noviisitytöt ottivat kolmoisvoiton: Janna Jyrkinen luisteli mestaruuteen, Janni Riekkinen hopealle ja Olivia Lisko pronssille. Noviisipojissa Matias Lindfors voitti hopeaa ja Jari Krestyannikov pronssia.