Tietoa lajista

Muodostelmassa teema on avain ohjelmaan

Parhaimmillaan katsojille syntyy vau-elämyksiä

8 tammikuun, 2021 Catarina Stewen Antti Lehto ja Catarina Stewen

Muodostelmaluistelussa ohjelman teeman avulla luodaan tarina, joka esitetään yleisölle. Musiikki, koreografia, eleet ja kehonkieli vievät tarinaa eteenpäin. Pyysimme Tikkurilan Taitoluisteluklubin Ice Infinity -SM-juniorijoukkueen kapteeneja kertomaan, mitä ohjelmateema merkitsee luistelijoille.

– Parhaimmillaan luodaan jotain uutta ja katsojille syntyy vau-elämyksiä, jotka koskettavat ihan eri tavalla kuin jos esitys olisi pelkästään elementistä toiseen siirtymistä musiikin tahdissa, Ice Infinityn kapteenit Sandra Stewen, Aada Kivilompolo ja Saara Saarinen pohtivat.

Tavoitteena on saada katsojat mukaan tunnelmaan.

Teemoja seurataan tarkkaan

Teemat ovat varsinkin alkukaudesta jännittävä asia ja niitä seurataan, mietitään, ihastellaan ja ihmetellään. Kaikki muodostelmaluistelujoukkueet kertovat teemoistaan omissa sosiaalisen median kanavissa, jotta seuraajat pääsisivät paremmin osaksi esitystä.

– Luistelija eläytyy teeman tarinaan ja pääsee hetkeksi toiseen todellisuuteen kokemaan uusia tapahtumia ja eri tunteita. Siinä unohtuu arkistressi täysin, kapteeni Sandra pohtii.

Ice Infinity kapteenit 20-21 Kuva Catarina Stewen
Ice Infinity -SM-juniorijoukkueen kapteenit (vas.) Aada Kivilompolo, Sandra Stewen ja Saara Saarinen pohtivat teeman merkitystä ohjelmassa.

Ice Infinity -joukkueen tämän kauden teemat ovat hauskasti linkitettyjä. Lyhytohjelmassa sukelletaan utopiaan ja vapaaohjelmassa vastakohtaiseen dystopiaan.

– Utopiassa saavumme täydelliseen maailmaan, jossa kaikki on ihanaa ja hyvin. Eläydymme tähän ihannemaailmaan, mutta jonkin ajan kuluttua kuitenkin huomaamme, ettei se olekaan niin hyvä kuin ensivaikutelmasta luulimme. Siitä seuraa paniikki, onko unelmamme vaarassa romahtaa ja herää myös kysymys – voiko utopistinen maailma olla todellinen, Sandra kertoo.

Vapaa-ohjelmassa portit avautuvat utopian vastakohtaan, dystopiaan, joka on kauhukuva tulevaisuuden maailmasta.

– Täällä soditaan ja sorretaan ihmisiä. Hallitsijat kontrolloivat kaikkea, mistä seuraa vapaustaistelu. Voittajat kuitenkin sokeutuvat saatuaan vallan ja portit sulkeutuvat ilman että mikään muuttuu.

Yhdessä joukkueen kanssa

Teemoja on työstetty koko joukkueen kanssa valmentaja Janniina Pärssisen johdolla keskustelujen, improvisaatioharjoitusten ja esitysten kautta.

– Olemme esimerkiksi joukkueen kanssa kuunnelleet kisamusiikkeja ja jokaisella on ollut mahdollisuus kertoa, millaisia tunteita ja ajatuksia musiikki itsessä herättää. Sitä kautta olemme yhdessä luoneet ohjelmille tarinat sekä miettineet, mitä haluamme viestiä katsojille ohjelmien eri kohdissa, Aada kertoo.

– Esimerkiksi vapaa-ohjelman artistisen myllyn jälkeen on rauhallisempi musiikki, jossa olemme surullisia mutta toiveikkaita paremmasta huomisesta. Ennen piiskaa syntyy kuitenkin paniikki siitä, miten asiat etenevät ja piiskan läpimenon jälkeen mahtipontinen musiikki kertoo voitonriemusta, joka kuitenkin muuttuu psykopaattiseksi, kun vallanhimo saa otteen ja dystopia saa jatkua, Sandra selvittää.

Isot tunteet luovat tunnelmaa

Saaran mielestä sellaiset teemat, joissa joukkue voi itse luoda tarinan ovat parhaat.

– Tämän kauden teema on hyvä esimerkki, koska siinä ei ollut valmista kertomusta, hän sanoo.

Sandra lisää, että teemat, joissa on paljon tunteita ovat mielenkiintoisia.

– Viha, suru, ilo ja riemu voidaan esittää monella eri tavalla. Jos koko ohjelma on samaa tempoa, siitä tulee helposti tylsä.

– Sellaiset ohjelmat, joissa on hyviä oivalluksia ovat erityisesti jääneet mieleen. Esimerkiksi Dream Edgen Vuosi 2119, jossa käsiteltiin tekoälyä sekä Team Fintasticin viime vuoden ohjelma Anesthesia ja Helsinki Rockettesin Radio Waves. Ideoina ne, että nukutuksessa voi nähdä unta niin monesta eri asiasta ja radiosta tulee vaihtelevaa musiikkia, olivat mainiot. Lumineersin Swipe Right oli myös erilainen, innovatiivinen ja raikas.

Ice Infinity Dystopia-vapaaohjelmassaan muodostelmaluistelun 1. SM-valintakilpailussa marraskuun alussa.
Ice Infinity Dystopia-vapaaohjelmassaan muodostelmaluistelun 1. SM-valintakilpailussa marraskuun alussa.

Nautitaan yhteisistä hetkistä

Tikkurilan SM-juniorijoukkueen tämän kauden tavoite on jatkaa kehitystä joukkueena ja saada parempia tuloksia, varsinkin elementeissä ja esiintymisessä.

– Tärkeintä on kuitenkin nauttia ihan jokaisesta yhteisestä treenistä ja jokaisesta kilpailusta, koska koronaviruksen takia emme tiedä miten kausi etenee, kapteenit kiteyttävät.


Tällä hetkellä muodostelmaluistelujoukkueet pääkaupunkiseudulla ovat pääsääntöisesti siirtyneet etätreeneihin vallitsevan koronatilanteen vuoksi.