Kiss & Cry

Elokuva-soundtrackeista yhteiskunnallisiin ilmiöihin

Muodostelman teematrendit henkivät lajin kehitystä

27 helmikuun, 2020 Jonna Manninen Antti Lehto

“Kisapaikoista taistellaan leffatunnelmissa: ohjelmamusiikit ovat pääsääntöisesti tuttuun tapaan elokuvien soundtrackeilta.” Näin Taitoluistelu-lehti kuvaili alkavaa kilpailukautta muodostelmajoukkueiden uudet teemat paljastavassa jutussaan syksyllä 2004.

15 vuodessa muodostelmaluistelun teematrendit ovat hiljalleen kehittyneet elokuvista ja musikaaleista yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja abstraktimpiin aiheisiin. Moni muistaa kauden 2014–2015 teemallisesti käänteentekevänä, kun Marigold IceUnity tulkitsi sotaa pysäyttävässä Images of War -vapaaohjelmassaan ja Ruotsin Team Surprise otti kantaa ihmisten epätasa-arvoon vapaaohjelmassaan Human Equality. Vakavia yhteiskunnallisia aiheita ovat sittemmin käsitelleet myös muun muassa Helsinki Rockettes (2015–2016 lyhytohjelma Why?) sekä kanadalaiset Nexxice (2018–2019 vapaaohjelma This Woman’s Work*) ja Les Suprêmes (2019–2020 vapaaohjelma Unsustainable). 

Mihin yhteiskunnallisesti kantaa ottavalla teemalla pyritään? Mitä katsojien halutaan ajattelevan tai tekevän ohjelman nähtyään? Onko tavoitteet vastaanoton ja vaikuttavuuden suhteen saavutettu? SkatingFinland.fi selvitti asiaa kolmelta suomalaisvalmentajalta SM-kisojen kynnyksellä.

Merkityksellisyys kasvussa

Tällä kaudella useampi joukkue on valinnut teemakseen ympäristönsuojelun. Espoon Taitoluisteluklubin valmentajat Laura Seise, Anni Kyyrä ja Hanna Kunelius tarttuivat aiheeseen kahden joukkueen voimin: noviisijoukkue Blue Arrowsin teemana on Save the Sea ja juniorijoukkue Reflections tulkitsee jäätiköiden sulamista vapaaohjelmassaan The Spirits of Glaciers.

– Aiheen ja tarinan merkityksellisyys luistelijoille on selvästi kasvanut, minkä vuoksi teemoja rakentaessa lähdettiin liikkeelle siitä, mitkä asiat ovat luistelijoille tärkeitä ja ajankohtaisia, sanoo molempia joukkueita valmentava Anni Kyyrä.

Blue Arrows ETK Kuva Antti Lehto
Teematrendit näkyvät jäällä. SM-noviisijoukkue Blue Arrows haluaa kertoa tunteikkaalla Save The Sea -vapaaohjelmallaan, että meret ovat pelastettavissa.

– Erityisesti noviisi-ikäiset ovat poteneet ilmastoahdistusta. Junnujen kohdalla ajatus lähti siitä, että luistelu on heille äärimmäisen rakas harrastus. Jää elementtinä vähenee maapalloltamme huolestuttavaa tahtia, ja jäähallien ilmastopäästöt ovat korkeat. Tällä ohjelmalla halusimme herättää keskustelua lajin tulevaisuudesta ilmaston näkökulmasta, Anni jatkaa. 

“Refut” esittävät jäätiköiden henkiä, jotka kärsivät elinympäristönsä sulamisesta. Anni huomauttaakin teeman nimen ja tarinan avaamisen sosiaalisessa mediassa vaikuttavan paljon siihen, miten katsojat ohjelman näkevät. 

Reflections ETK Kuva Antti Lehto
Reflections tulkitsee ilmastoaiheista teemaansa, The Spirits of Glaciers, jäätiköiden henkinä.

Painoarvoa ohjelman sanomalla

Myös Lumineersin ajankohtaista, yhteiskunnallista ilmiötä kuvaava vapaaohjelma syntyi halusta luoda nykypäivässä kiinni oleva ohjelma, jonka sanomaan luistelijoiden on helppo samaistua. Valmentajat Liisa Lakela ja Maikki Merilehto ihastuivat puhuttelevaan spoken word -kappaleeseen, jonka ympärille Swipe Right -ohjelma syntyi.

”Some-maailma on aika raadollinen: arvostellaan toisia tykkäyksillä tai pyyhkäisemällä ulkonäön perusteella jatkoon.”

– Puhelimen ruudulta avautuva rinnakkaistodellisuus imaisee helposti mukanaan. Some-maailma on aika raadollinen: arvostellaan toisia tykkäyksillä tai pyyhkäisemällä ulkonäön perusteella jatkoon. Tällä ohjelmalla haluamme kannustaa ihmisiä olemaan läsnä tässä maailmassa ja muistuttaa, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet, sanoo Liisa Lakela. 

Lumineers ESS Kuva Antti Lehto
Lumineersin luistelijat pystyivät samaistumaan Swipe Right -ohjelmaan helposti, sillä he pääsivät luomaan koreografiaa yhdessä. Esimerkiksi puhelimen kuorilla treenattiin sitä, miten oikeasti pidät puhelinta ja miten se on mukana koko ajan. 

Useimmiten kisapuvut ovat koristeellisia ja huomiota herättäviä, mutta tällä kertaa puvun ei haluttu vievän huomiota ohjelman sanomalta. Lumineersin kauniin kevyt ja arkinenkin kilpailu-look tekee luistelijoista tasapäistä harmaata joukkoa – kuin puhelimiaan tuijottavien ihmisten massaa. 

Urheilun ja taiteen tasapainottelua

Kaarinan Dream Edgesiltä on jo muutamana vuonna totuttu näkemään yhteiskunnallisesti puhuttavia teemoja. Niin parin vuoden takainen vapaaohjelma Pako mielisairaalasta, viime vuoden tekoälyn valtaamaa tulevaisuutta kuvaava vapaaohjelma 2119 kuin tämän kauden lyhytohjelma Addiction ovat herättäneet valtavasti keskustelua katsomoissa.

– Me halusimme Sinin (Lagercrantz) kanssa tällä kaudella käyttää Manaajasta tutun musiikin, mutta 70-luvun kauhuelokuvan tuominen jäälle ei enää tuntunut mielekkäältä ja ajankohtaiselta. Lähdimme sitten miettimään, mitä muuta kyseinen musiikki voisi kertoa. Addiktiota ei olla vielä teemana käytetty, ja se on asia, joka tulee varmasti kaikkien elämässä jossain vaiheessa käsiteltäväksi tavalla tai toisella. Mihin sitä riippuvuutta kokee, on jätetty katsojan tulkittavaksi, kertoo joukkueen valmentaja Siiri Eskelinen.

”Vaikka liikumme urheilun ja taiteen rajamailla, niin lähtökohtaisesti kuitenkin aina mietitään, millä niitä pisteitä pystyy ansaitsemaan.”

Vaikka teema-aiheita haetaan yhteiskunnallisista ilmiöistä, ei kantaaottavuus Siirin mukaan itsessään ole heidän ohjelmissaan tavoitteena.

Dream Edges Kaari Kuva Antti Lehto
Dream Edgesien addiktiota kuvaava lyhytohjelma ei ole sellainen tarina, minkä voisi kirjoittaa paperille. Se on ennemmin tunteiden ja tunnelmien kokonaisuus siitä, mitä se on kun ei pysty olemaan ilman, mitä siitä saa ja mihin se voi johtaa.

– Vaikka liikumme urheilun ja taiteen rajamailla, niin lähtökohtaisesti kuitenkin aina mietitään, millä niitä pisteitä pystyy ansaitsemaan. Mutta jos ohjelma on jollain tavalla resonoinut ja saanut katsojan ajattelemaan, niin tietää pystyneensä tekemään jotain muutakin kuin pelkän urheilusuorituksen.

Korkea taitotaso vaikuttavuuden edellytys

Kaikkien kolmen valmentajan mielestä lajin kehitys ja luistelijoiden taitotason nouseminen mahdollistavat myös syvällisempää tulkintaa vaativien teemojen käsittelyn. Vahva tekninen ja tulkinnallinen osaaminen on usein vaikuttavuuden edellytyksenä. Toisaalta se kertoo myös valmentajan ammattitaidosta, että osaa luoda joukkueen tasolle ja tyylille sopivan tematiikan.

– Mitä parempia luistelijat ovat, sitä enemmän he pystyvät laittamaan paukkuja taiteelliselle puolelle. Esimerkiksi Keski-Euroopan matalamman tason joukkueet ovat pysytelleet hilpeissä teemoissa, ja onkin varmasti hyvä, että he keskittyvät ensin urheilullisen puolen kehittämiseen. Tosin tietyt joukkueet myös haluavat edelleen pitää show-meiningistä tiukasti kiinni, eikä esimerkiksi jenkeiltä ole vieläkään mitään kovin syvällistä nähty, Siiri toteaa. 

Suomessa on Annin mukaan viime vuosina panostettu valmentajien koulutuksessa kovasti tarinallisuuden kehittämiseen, ja siitä suomalaisjoukkueet ovatkin myös kansainvälisillä kisakentillä saaneet kiitosta. Myös Dream Edgesin luistelijat ovat ottaneet rajoja rikkovat ja uusia trendejä luovat teemat omaksi tyylikseen.

– He aina naljailevat, että nyt me kuitenkin luistellaan johonkin radiohittiin ensi kaudella ja sitten me kaikki lopetetaan, Siiri nauraa. 

*Artikkelikuvassa oleva kanadalainen Nexxice esitti tunteita herättävän vapaaohjelman This Woman’s Work muodostelmaluistelun MM-kilpailuissa Helsingissä 2019.