”Suorituksellisesti korkeatasoinen kilpailu”
Kesäkisa avasi maajoukkueluistelijoiden kauden
Espoon Ilmatar Areena täyttyi jälleen Suomen huippuluistelijoista, kun viikonloppuna 10.–11. elokuuta kilpailtiin maajoukkueen Kesäkisa. Nyt kolmatta kertaa järjestetty Kesäkisa toimi ennen maajoukkueluistelijoiden ohjelmakatselmuksena, kunnes se muutettiin virallisemmaksi kauden aloituskilpailutapahtumaksi.
Kesäkisan aikana luistelijalla on mahdollisuus saada henkilökohtaista palautetta tuomaristolta valmentajansa kautta. Tämän ansiosta ohjelmiin on mahdollista tehdä muutoksia, jotka huomioivat erityisesti tuomariston näkökulman ennen kilpailukauden alkua.
”Urheilijat olivat selkeästi satsanneet tähän kisaan, koska he tietävät, että tämän perusteella jaetaan myös tärkeitä kisapaikkoja syksylle.”
Henkilökohtaisen palautteen lisäksi luistelijalla on myös mahdollisuus ansaita kilpailupaikkoja syksyn arvo- ja ulkomaan kilpailuihin.
– Suorituksellisesti tämä oli todella korkeatasoinen kilpailu. Urheilijat olivat selkeästi satsanneet tähän kisaan, koska he tietävät, että tämän perusteella jaetaan myös tärkeitä kisapaikkoja syksylle, Suomen Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen kertoo.
Vaikka Kesäkisan voisi kuvitella luovan luistelijoille paineita pärjätä kauden ensimmäisessä kilpailussa, se ei kuitenkaan näkynyt kilpailun tunnelmassa tai järjestelyissä.
– Kun kaikki ovat innostuneita tästä formaatista, se välittyy sellaisena positiivisena energiana, joka tekee myös kisan järjestämisestä kivaa. Luistelijoiden upeiden suoritusten lisäksi kisaviikonloppuna oli mieleenpainuvaa nähdä hymyä ja iloa sekä jäällä että käytävillä, Satu sanoo.
Luottavaisin mielin vaikeuksista huolimatta
Nella Pelkonen, 19, lähtee positiivisin mielin kohti seuraavaa kautta, vaikka kesän harjoitussuunnitelmaa varjostikin loukkaantuminen.
– Minulla on hyvä fiilis tulevasta kaudesta, vaikka kesä meni aika lailla loukkaantuneena ja sen lopussa vähän sairastellessa. Ensimmäisenä tavoitteena on päästä täysin kisakuntoon ja sitten myöhemmin katsoa tarkemmin niitä muita tavoitteita, Tapparan Taitoluistelijoita edustava Nella sanoo.
”Onkin kiva päästä lyhkärissä näyttämään uudenlaista puolta itsestäni.”
Nella on nimetty kahteen Grand Prix -osakilpailuun, jotka käydään Helsingissä ja Halifaxissa Kanadassa.
– Toiseen GP-kisaan nimeäminen tuli yllätyksenä ja siitä nousi motivaatio vielä entisestään. Odotan niin innolla ensi kautta, vaikkein ihan optimaalisesta tilanteesta lähdekään siihen, Nella kertoo.
Vaihtuneen lyhytohjelman myötä Nellalta nähdään tulevalla kaudella uudenlaista tulkintaa.
– Vapaaohjelma oli tarkotus uusia, mutta suunnitelmien muuttumisen myötä vanha tuttu vappis nähdään vielä ensi kaudella, mutta lyhytohjelma on uusi. Se on sellaista sähäkämpää menoa, joka on minulle uudenlaista tekemistä. Onkin kiva päästä lyhkärissä näyttämään uudenlaista puolta itsestäni, Nella kertoo.
Innolla uuteen sarjaan ja uuteen kauteen
Maajoukkueen nuorimmat luistelijat, Annika Pellonmaa, 13, ja Venla Sinisalo, 13, olivat tyytyväisiä suorituksiinsa kauden ensimmäisessä kilpailussa ja uudella sarjatasolla SM-junioreissa.
– Minulle jäi ihan hyvät fiilikset Kesäkisasta, vaikka aika paljon on vielä parannettavaakin. Olisi täytynyt keskittyä ehkä enemmän vielä laatuun ja huolellisuuteen, Annika kertoo.
– Hyvät fiilikset jäi. Lyhkärin jälkeen oli sellainen olo, että lähden taistelemaan vappikseen, ja sitten vappiksen jälkeen oli enemmänkin helpottunut olo, Venla kertoo.
Molemmilla luistelijoilla on tavoitteena ehjä kausi ja se, että suorituksen jälkeen pääsisi kokemaan onnistumisen tunteita.
– Tavoitteena on ehjä kausi ja saada tuntumaa uudesta sarjasta, Annika sanoo.
Tulevalla kaudella Espoon Taitoluisteluklubia edustavalta Annikalta nähdään uusi lyhytohjelma, joka pohjautuu hänelle ominaiseen musiikkiin ja liikekieleen.
Myös Rauman Taitoluistelijoiden Venlalta nähdään uusi lyhytohjelma, jossa musiikkivalinnan inspiraation taustalla on vanha harrastus viulunsoiton parissa.
– Lyhkäri on uusi, ja siihen toivoin saavani viulua. Ajattelin, että se voisi olla kiva, koska olen harrastanut viulunsoittoa, Venla kertoo.
Kesä on molemmilla luistelijoilla vierähtänyt useammalla eri leirillä kauteen valmistautuessa. Kesätreenien painopisteenä on ollut kestävyysharjoittelu, jossa on huomioitu uuden sarjan pidemmät ohjelmat.
– Kesällä on ollut paljon leirejä ja kestävyysharjoittelua. Nyt kun SM-junioreissa on pidemmät ohjelmat, sitä tarvitaan erityisesti, Annika kertoo.
– Minulla kesä on mennyt leireillessä ja lomalla myös. Olin ensimmäiset kolme viikkoa Saksassa treenaamassa ja sen jälkeen Kiteellä viikon, Venla sanoo.