Henkilöt

Tinka Kotituomi ja Vesa Riipinen

Tytär ja isä yhdessä tuomarikurssilla

22 tammikuun, 2020 Marita Kokko Sari Niskanen ja Antti Lehto

Kun tieto lisää ymmärrystä, ei tuloksia tarvitse arvioida mutu-tuntumalla tai tunteilla. Siksi tytär ja isä – Tinka Kotituomi ja Vesa Riipinen – päättivät osallistua muodostelmaluistelun seuratuomarikurssille.

Kansallisissa junioreissa luisteleva Tinka Kotituomi haluaa tietää elementtien arvosteluperusteet ymmärtääkseen aidosti joukkueensa ja muidenkin joukkueiden tulokset. Vesa taas haluaa eroon heppoisista katsomopuheista.

– Katsomossa kuulee kaikenlaisia yleistyksiä ja epäilyjä tuomariratkaisujen oikeudenmukaisuudesta. Siksi on hyvä tietää, minkälaisin perustein ratkaisut tehdään, hän toteaa.

Tinka ja isä olivat jo monta vuotta vertailleet yhdessä tuloksia ja käyneet läpi pisteitä kilpailujen jälkeen.

– Tutkimme usein kisan jälkeen joukkueiden yksityiskohtaisia pisteitä ja yritimme ymmärtää mistä ne olivat muodostuneet ja miksi.

MUPI-arvostelu tutuksi

Tinka oli puhunut tuomarikurssille menosta jo jonkun aikaa. Kun Taitoluisteluliitto loppuvuodesta järjesti kurssin, oli selvää, että Tinka lähtee kurssille. Kun isä Vesa Riipinen kysyi, voisiko hänkin tulla mukaan, oli tytär heti valmis yhteisiin opintoihin.

Kurssiin kuuluu viikonvaihteen mittainen teoriajakso.  Sen jälkeen osanottajien tulee suorittaa kaksi tuomariharjoittelua, yksi kevään ja toinen syksyn kilpailuissa.

”Suoritetaan nyt ensin nuo harjoittelut ja mietitään sitten rauhassa, miten minun mahdollinen tuomariurani etenee.”

Kursseilla opiskellaan MUPI-arvostelujärjestelmän perusteet. Muodostelman pistearviointi eli MUPI on kehitetty nuorempien sarjojen ja aikuisten kilpailujen arviointijärjestelmäksi Suomessa. Nuorempien sarjoja ovat tulokkaat, kansalliset noviisit ja minorit. MUPI on yleinen arviointijärjestelmä myös monien sarjojen kutsukilpailuissa.

Vesa Riipisen mielestä jokaisen kannattaisi perehtyä ainakin peruslogiikkaan, jonka mukaan pisteet muodostuvat. Se auttaisi ymmärtämään, etteivät tuomarit arvioi suorituksia mieltymystensä mukaan, vaan tulokset syntyvät selvien kriteereiden perusteella.

– Suoritetaan nyt ensin nuo harjoittelut ja mietitään sitten rauhassa, miten minun mahdollinen tuomariurani etenee – jos on edetäkseen. Minua kiinnostaa myös kilpailujen tulospalvelussa toimiminen, mutta arvelen, että siinäkin tehtävässä on etua tuntea lajia ja tulosten taustoja laajemmin, tietojärjestelmien parissa työskentelevä Vesa toteaa teoriavaiheen jälkeen.

Tinkaa innostaa myös paikka tuomaripaneelissa, mutta myöhemmin. Omaa kilpauraa on vielä jäljellä, sillä hän pystyy vielä neljä vuotta jatkamaan junioriluistelijanakin.

Vesa Riipinen sai loppiaisena tehdä seuratuomarikurssin käytännön harjoituksen kutsukisoissa Turussa. Tyttärilläkin meni kisoissa hienosti. Tinka (keskellä) ja Moonshadows oli kansallisten junioreiden kolmas. Kaisla ja Sunlights voitti minoreiden kilpailun.
Vesa Riipinen sai loppiaisena tehdä seuratuomarikurssin käytännön harjoituksen kutsukisoissa Turussa. Tyttärilläkin meni kisoissa hienosti. Tinkan (keskellä) joukkue Moonshadows oli kansallisten junioreiden kolmas. Kaisla voitti Sunlights-joukkueensa kanssa minoreiden kilpailun.

Parhaimmillaan kolme luistelijaa

Perhe aloitti luisteluharrastuksen Tinkan mentyä ensimmäiselle luokalle alakouluun. Luokalla oli tyttö, joka luisteli jo yksinluisteluryhmässä, ja Tinka halusi myös terille. Perheelle se sopi ja isä vei tyttären Espoon Taitoluisteluklubin luistelukouluun.

Tyttö opetteli sirklauksia, kukkoliukuja ja piruetteja luistelukoulussa kolmisen vuotta, kunnes kaverin houkuttelemana haki ja pääsi ETK:n tulokasjoukkue Sunbeamseihin.

”On kiva tulla harkkoihin, kun tietää, että siellä on kavereita. Kaikkia kiinnostaa sama laji”

Isosiskon malli toi jäälle myös kaksostytöt, jotka menivät ensin yksinluistelun puolelle, mutta muodostelmakilpailujen railakas meininki houkutteli heidätkin vaihtamaan lajia.

– Sillä tiellä olemme, Vesa-isä kertoo.

Nyt kaksostytöistä Taika lopetti vuosi sitten tulokkaisiin. Samaan aikaan isän sanoin kilpailuhenkisempi Kaisla siirtyi minoriksi Helsingin Luistelijoiden riveihin Sunlights-joukkueeseen.

– Marigold on lajissa käsite, ja tyttö halusi luistelemaan samaan seuraan, isä perustelee.

Muodostelmaluistelu täyttää Tinkan ja Kaislan vapaa-ajan, mutta koulu on kuitenkin asia numero yksi. – Laji kun tarjoaa ammatin todella harvalle, isä Vesa Riipinen muistuttaa.
Taika (vas.) lopetti luistelun tulokassarjassa ja harrastaa nykyään tanssia ja teatteria sekä pelaa jalkapalloa espoolaisessa HooGeessa. Muodostelmaluistelu täyttää Tinkan ja Kaislan vapaa-ajan, mutta koulu on kuitenkin asia numero yksi. – Laji kun tarjoaa ammatin todella harvalle, isä Vesa Riipinen muistuttaa.

Tinkan ura eteni tulokkaiden ja minoreiden jälkeen kansallisiin junioreihin Espoon Jäätaitureihin. Täksi kaudeksi hän vaihtoi Moonshadows-joukkueeseen Helsingin Luistelijoihin.

– Suurin muutos ovat pitkät harjoitusmatkat, joita ei enää taiteta Espoon pienissä ympyröissä vaan mennään milloin Vuosaareen, milloin Hernesaareen tai Salmisaareen.

Muodostelmaluistelu on Tinkalle ikioma laji.

– Lajin valinta ei ole kaduttanut. Kun menee uusiin kisoihin ja menestyy entistä paremmin, se motivoi. On kiva tulla harkkoihin, kun tietää, että siellä on kavereita. Kaikkia kiinnostaa sama laji, hän kertoo.

Muokkaisä ja nutturoiden mestari

Vesa Riipinen on vahvasti mukana tyttäriensä luisteluharrastuksessa. Hän on osoittautunut myös mestariksi kilpailunutturoiden tekijänä.

Itse asiassa nutturoiden teko alkoi sattumalta. Tyttöjen äiti ei ollut paikalla, kun Tinkalle piti tehdä ensimmäinen kisanuttura. Isä tarttui toimeen, jota hän hoitaa edelleen.

– Kaikki aina ihmettelee, miten sinun iskä tekee nutturat. Mutta olen sanonut, että äiti ei jaksa herätä, Tinka naurahtaa.

Vesa täsmentää olevansa aamuihminen ja puoliso taas illan virkku.

– Teen aamulla nutturat kisoihin. Jossain vaiheessa Tinka ei ole antanut muiden koskeakaan hiuksiinsa. Sitten sitä ajettiin aamulla seitsemäksi Poriin tekemään nutturaa, hän kertoo.

On ollut tilanteita, joissa kaikki kolme tytärtä on ollut yhtä aikaa matkalla kisoihin. Silloin noustiin aamulla aikaisin nutturatalkoisiin. Tai tehtiin nutturat illalla valmiiksi. Onneksi eri sarjoissa luistelleiden tyttöjen kisa-ajat auttoivat aikataulutuksessa.

– On sovittu, että teen nutturat. Mutta jos tulee muunlaisia kampauksia, äiti hoitelee ne tai tytöt itse, Vesa muistuttaa.

Kannustusta kaikille joukkueille

Koko perhe istuu katsomossa, kun tytöt kilpailevat. Vesa seuraa myös lähes kaikki harjoitukset.  Häntä pohdituttaa joukkueiden kannustus kisatilanteissa, joissa joukkueiden fanit kannustavat omaa joukkuettaan vahvasti.

”Olisi kuitenkin kiva olla kilpailussa, jossa joukkueiden kannustusryhmät yhdessä kannustaisivat kaikkia yhtä äänekkäästi.”

– Olisi kuitenkin kiva olla kilpailussa, jossa joukkueiden kannustusryhmät yhdessä kannustaisivat kaikkia yhtä äänekkäästi. Sovittaisiin vaikka jo etukäteen yhteiskannustuksesta. Uskon että se olisi hieno elämys myös kisoihin pidemmältä tuleville joukkueille, jotka eivät välttämättä matkan takia saa mukaansa suurta fanijoukkoa. Erityisesti nuorimpien joukkueiden luistelijoiden soisi saavan koko katsomon kannustuksen.

MUPI-arvioinnista tarkemmin Helena Tiensuun kirjoittamassa artikkelissa Muodostelmaluistelun arviointi selkokielellä.