Poikkeuksellisen kevään jälkeen
Valmentajat kantavat omaa jaksamistaan enemmän huolta luistelijoiden jaksamisesta
Valmentajat Jonna Pesonen, Milja Sarkkinen ja Emmi Tirkkonen pohtivat, millaisia muutoksia koronakevät aiheutti harjoitteluun ja lomasuunnitelmiin.
Muodostelmaluisteluvalmentajien työmäärä lisääntyi poikkeuksellisen kevään myötä. Etäpalavereiden lisäksi valmentajia ovat työllistäneet omatoimitreenien suunnittelu, tulevaan kauteen valmistautuminen ja touko-kesäkuussa tapahtunut paluu jäälle.
Viime kaudella Saimaan Muodostelmaluistelijoissa valmentanut Jonna Pesonen siirtyi Kouvolaan kesken koronakevään, missä hän aloitti KooKoo Jäätaitureiden kansallisten juniori- ja noviisijoukkueiden vastuuvalmentajana. Lisäksi hän on mukana seuran tulokasjoukkueen valmennustiimissä.
Kouvolassa aloitetaan tavallisesti harjoittelu uusilla joukkueilla huhtikuun puolivälin jälkeen. Edellisillä kausilla jääharjoittelu on jatkunut toukokuun loppuun saakka ja kesäkuussa on ollut leiri sekä oheisharjoituksia.
Tänä keväänä joukkueet pääsivät aloittamaan oheisharjoittelun yhdessä vasta kesäkuun alussa. Kouvolan juniorit ja noviisit leireilivät juhannusviikolla Tanhuvaarassa, jonka jälkeen luistelijoilla ja valmentajalla alkoi kahden viikon loma. Tosin Jonna aikoo rakentaa vastuujoukkueidensa ohjelmat lomaviikkojensa aikana.
Jonnan työmäärä on lisääntynyt verrattuna aiempiin kesiin. Heinäkuun piti olla kokonaan lomaa, mutta nyt oheisharjoittelu aloitetaan jo heinäkuun alkupuolella, jäälle joukkueet palaavat kuun lopussa.
Keväällä työaika meni lähes kokonaan omatoimitreenien suunnitteluun ja kuvaamiseen. Kesällä ohjatun harjoittelun vähennyttyä on ollut enemmän aikaa suunnittelutyöhön.
Pitkä harjoitustauko näkyi kipeinä jalkoina
Pitkän tauon jälkeen luistelijoiden jalat joutuivat koville, koska harjoitusmäärä kasvoi paljon kerralla. Jonna kertoo harjoitustauon näkyneen luistelullisesti, koska sekä noviiseissa että junioreissa yli puolet joukkueesta vaihtui.
– Joukkueen yhteen hioutuminen etätreeniaikana oli iso haaste. Se vaati paljon kaikilta, Jonna myöntää.
”Heinäkuussa, kun jatketaan treenejä niin seuraavat kunnon lomat ovat joulukuussa.”
Jonna on miettinyt, miten hän ehtii palautua tulevaa syksyä varten. Toukokuussa hänellä oli hetken levähdystauko lomautuksen takia. Sen vuoksi hän pystyi säätelemään keväällä omaa työaikaa- ja määrää itselleen sopivaksi.
– Heinäkuussa, kun jatketaan treenejä niin seuraavat kunnon lomat ovat joulukuussa. Kyllähän tässä tulee tosi pitkä työrupeama, Jonna sanoo.
Team Fintastic lisää harjoittelumäärää
Milja Sarkkinen valmentaa Helsingin Taitoluisteluklubin SM-juniorijoukkue Team Fintasticia ja toimii Helsinki Rockettesin fysiikkavalmentaja. Lisäksi hän avustaa seuran muiden joukkueiden valmennuksessa.
Seuran joukkueiden harjoitusmäärä oli toukokuussa sama kuin aiempina kausina. Treenien lisäksi joukkueilla on ollut tavallisesti leirit kesäkuussa, jotka saatiin toteutettua myös tänä vuonna.
Fintastic pääsi aloittamaan fysiikkatreenit ulkona toukokuussa omatoimisen harjoittelujakson jälkeen, ja he palasivat jäälle kesäkuun alussa. Luistelijoiden jalat olivat kovilla pitkän tauon jälkeen, ja muutama tyttö joutui antibioottikuurille jalkoihin tulleiden hiertymien vuoksi. Valmentajan mukaan pitkä tauko ei kuitenkaan näkynyt luistelullisesti joukkueen tekemisessä.
– Tytöt olivat kuin kalat vedessä päästyään takaisin jäälle tauon jälkeen, Milja kertoo.
Joukkue palaa jäälle kesätauolta viikkoa aiemmin kuin edellisillä kausilla. Harjoittelumäärää on myös kasvatettu hieman aiempaan verrattuna. Tänä kesänä omatoimiharjoittelua on neljä viikkoa, kun sitä on ollut aiempina vuosina kuusi viikkoa.
Miljalla on tänä kesänä kaksi viikkoa enemmän valmennusta kuin aiempina vuosina. Hän pystyi tekemään tulevan kauden suunnittelua keväällä, sillä HTK ei lomauttanut päätoimisia valmentajiaan. Ohjelmien suunnittelutyötä helpotti se, että muodostelmaluistelussa kilpaillaan alkavalla kaudella samoilla elementeillä kuin viime kaudella. Oman haasteensa valmentajalle toi SM-juniorijoukkueen nuorentuminen tälle kaudelle. Hallitsevan junioreiden maailmanmestarijoukkueen riveistä siirtyi kahdeksan luistelijaa Helsinki Rockettesiin.
Milja pohtii, että alkusyksyllä on hyvä seurata herkällä silmällä, miten valmentajat ja luistelijat ovat palautuneet kesätauon jälkeen. Hän on miettinyt myös, että kannattaisiko joukkueen pitää ylimääräinen tauko marraskuussa ensimmäisen valintakilpailun jälkeen.
Turussa harjoiteltiin alkukesällä normaalia enemmän
Emmi Tirkkonen valmentaa Turun Riennon Taitoluistelussa SM-joukkueita sekä toimii seuran joukkueiden fysiikkavalmentajana tulokkaista SM-junioreihin.
TRT:n joukkueet harjoittelevat keväällä 1–1,5 tuntia vähemmän kuin peruskaudella. Tänä vuonna joukkueet harjoittelivat kesäkuun kolme ensimmäistä viikkoa peruskauden harjoitusmäärillä, minkä lisäksi minorit ja SM-joukkueet leireilivät kesäkuussa.
Kesätauolta palataan jäälle noin viikkoa aikaisemmin kuin edellisinä vuosina. Muuten joukkueilla ei ole suunnitteilla ylimääräisiä leirejä tai harjoitusmäärän lisäystä.
Kesäloma supistui puoleen suunnitellusta
Emmin työmäärä on lisääntynyt tänä kesänä. Kesätauon piti alun perin olla kuusi viikkoa, josta lomaa olisi ollut neljä viikkoa. Nyt tauko on neljä viikkoa ja siitä lomaa on puolet ajasta. Poikkeusjärjestelyn vuoksi valmentajien on suunniteltava syksyn niin, että heillä on silloin mahdollisuus lomailla.
Luistelussa vaadittavia ominaisuuksia pystyy harjoittelemaan kaukalon ulkopuolella ja siellä saatu kehitys ajaa luistelijaa eteenpäin myös jäällä.
Keväällä harjoitustauon aikana Emmi ja seuran kaksi päätoimista valmentajaa olivat töissä osa-aikaisesti. Silloin he tekivät joukkueille kahden viikon sykleissä uudet harjoitteluohjelmat. Samalla valmentajat pyrkivät suunnittelemaan tulevaa kautta sekä kesäkuun jäälle paluuta niin pitkälle kuin mahdollista.
Emmin mukaan menetetty harjoitteluaika näkyi eniten niissä luistelijoissa, jotka nousivat seuraavalle sarjatasolle kauden vaihteessa.
– Uusiin joukkueisiin nousseilla luistelijoilta vaadittiin paljon kykyä omaksua sarjassa vaadittavia taitoja, jotta pystytään lähteä rakentamaan ohjelmaa, Emmi kertoo.
Suurin oppi Emmille tästä keväästä oli, että kehitystä tapahtuu, vaikkei päästäkään harjoittelemaan jäälle. Luistelussa vaadittavia ominaisuuksia pystyy harjoittelemaan kaukalon ulkopuolella ja siellä saatu kehitys ajaa luistelijaa eteenpäin myös jäällä. Taidot eivät olleet kadonneet, eikä joukkueiden tarvinnut lähteä kirimään, jotta päästäisiin viime kauden tasolle.
– Tuntui, että luistelijat olivat paljon valmiimpia uuteen kauteen tauon jälkeen kuin ennen sen alkamista, Emmi toteaa.
Emmi toivoo, että hän ehtii palautua riittävästi lomansa aikana. Hänen mielestään kesällä omatoimiharjoittelua tärkeämpää on antaa kehon ja mielen levätä syksyä varten.
Samoista asetelmista kisakauteen
Pitkän tauon jälkeen niin luistelijat kuin valmentajatkin huomasivat, etteivät taidot katoa mihinkään. Luistelijoiden jalat olivat koetuksella ensimmäisillä jäillä tauon jälkeen riippumatta siitä, olivatko luistimet uudet tai jo useamman kauden vanhat.
Oma palautuminen kesällä ja jaksaminen syksyllä ovat jokaiselle valmentajalle vielä kysymysmerkki.
Valmentajat huolehtivat omaa palautumistaan enemmän urheilijoiden palautumisesta tulevaa syksyä varten. Oma palautuminen kesällä ja jaksaminen syksyllä ovat jokaiselle valmentajalle vielä kysymysmerkki.
Ensi syksynä täytyy olla armollinen ja muistaa, että kaikki joukkueet lähtevät kauteen samoista asetelmista.