Henkilöt

"Meillä on hyvä henki ja samalla kaikilla on rauha tehdä"

Tampereen junioriviisikko valmiina SM-jäälle

9 joulukuun, 2024 Kaisa Viitanen Tappara Taitoluistelu

Suomalaisen taitoluistelusyksyn päättävät SM-kilpailut käydään tulevana viikonloppuna Raumalla. Tampereelta SM-jäälle valmistautuu juniorityttöjen kvintetti, johon mahtuu niin uuden kokemuksen riemua kuin lämmintä hyvästijättöä.

13.–15. joulukuuta luisteltavat SM-junioreiden ja -senioreiden Suomen mestaruuskilpailut ovat osanottajamäärältään yksi kaikkien aikojen suurimmista. Raumalle matkaa noin 60 taitoluistelijaa kilpailemaan neljässä lajissa ja seitsemässä eri sarjassa. Tämän vuoden SM-kilpailuissa on edustettuna yli 20 seuraa ympäri Suomen. Osanottajamäärältään suurin sarja on SM-juniorinaiset.

Tappara on viime vuosina noussut todella vahvaksi juniorinaisten kasvattajaksi SM-jäälle. Viime vuonna SM-kilpailuissa nähtiin peräti seitsemän Tapparan juniorinaista. Nyt Tampereelta starttaa viisi nuorta naista, mikä on – jos ei harmillisia viime hetken sairastumisia satu – SM-juniorinaisissa tälläkin kertaa suurin seuraesiintyminen.

Tampereen viisikossa luistelevat Unna Kuusinen, Henna Mattila, Ulla Nieminen, Vivi Nurmi ja Minea Montonen. Heistä Henna Mattila valmistautuu jo neljänsiin SM-kilpailuihinsa.

– Vaikka kokemukseni ovat valtaosin positiivisia, minulla on jäänyt vähän hampaankoloon kaikista aiemmista SM-suorituksistani. Nyt on valmennustiimin kanssa yritetty todella työstää sitä, että saisin mielen rauhalliseksi suorituksessani. Miten se onnistuu, nähdään tietysti vasta Raumalla, Henna pohtii.

Hennalla on takana hyvä harjoituskausi.

– Vaikka en syksyn kilpailuissa vielä pystynyt ihan omaan tasooni, tiedän, että esimerkiksi suoritusvarmuuteni on parantunut. Lähden Raumalle ajatuksella, että hyvästelen juniorisarjan ja että ensi kaudella pääsen tavoittelemaan uutta seniorisarjassa, tänä vuonna 18 vuotta täyttänyt sanoo.

Hennan treenikaveri Minea Montonen pakkaa SM-kisalaukkuaan hyvin eri tunnelmissa. Taitoluisteluliiton nuorten maajoukkueeseen kuuluva 14-vuotias kilpaili viime kaudella vielä noviisina, jolloin kausi huipentui sarjan SM-pronssiin.

– Taso junioreissa on paljon kovempi. Koko syksy on mennyt paljon kolmoishyppyjen tekniikkani paranteluun, aika monta kilpailuakin on ollut. Mutta paineita en aseta SM-kisoihin, menen nauttimaan. Ja kiva, kun saan tavata Raumalla tuttuja muista seuroista.

Ryhmässä viihtymisen tärkeys

Minea ja Henna harjoittelevat Tappara Taitoluistelun K1-ryhmässä, jossa on seitsemän SM-juniorin lisäksi kolme kansainvälisen tason naisluistelijaa. Vaikka luistelijoilla on sekä ikä- että kokemuseroa, molemmat haastatellut korostavat treeniryhmänsä kantavuutta.

Tapparan yksinluistelijoiden oheisharjoitukset, valmentaja Susanna Haarala. Hakametsä. Tampere
Valmentaja Susanna Haarala

– Totta kai minulla oli syksyllä vähän sopeutumista, kun tulin uutena mukaan. Mutta meillä on hyvä henki, ja samalla kaikilla on rauha tehdä, Minea kiteyttää.

– Hyvä harjoitteluympäristö on sellainen, jossa osataan antaa toisille ja myös ottaa itselle tilaa. Kaikesta tästä minulla on omasta seurastani erittäin positiiviset kokemukset, Henna koostaa.

”Hyvä harjoitteluympäristö on sellainen, jossa osataan antaa toisille ja myös ottaa itselle tilaa.”

Tyttöjen valmentaja Susanna Haarala on tismalleen samaa mieltä.

– Vaikka kuinka puhutaan yksilöurheilusta, jossa jokainen kulkee omaa polkuaan, myös ryhmässä viihtyminen on tärkeää. Mutta vieläkin tärkeämpää on työn tekemisen kunnioittaminen. Jokainen valmentaja varmasti tietää, kuinka tarkasti on seurattava, että urheilijalla on sekä harjoituksissa että erityisesti kilpailuissa mahdollisuus keskittyä vain omaan tekemiseensä.

Haaralan mukaan hänen työpaikassaan Tapparassa on erittäin suuri etu niin varsinaisessa valmennuksessa kuin myös sosiaalisten tilanteiden opiskelussa se, että valtaosa luistelijoista tulee seuraan hyvin nuorina ja myös pysyy kotiseurassaan.

– Meillä on ihan selkeä toimintamalli, polku, joka tehdään lapsille ja heidän perheilleen selväksi jo hyvin varhain. Polku perustuu taitojen ja ominaisuuksien oikea-aikaiseen harjoitteluun. Tämän lisäksi urheilijoiden ja perheiden kokonaisvaltaista sitoutumista harjoitteluun ja sen tukemiseen ei voida tuloksen tekemisessä koskaan korostaa liikaa.


Raumalla Kivikylä Areenassa 13.–15. joulukuuta käytävissä taitoluistelun SM-kilpailuissa kilpaillaan miesten ja naisten yksinluistelussa, jäätanssissa ja pariluistelussa. Juniorit kilpailevat mestaruuksista miehissä, naisissa ja jäätanssissa.

SM-kilpailujen jälkeen Suomen Taitoluisteluliitto julkistaa urheilijavalinnat ensi kevään EM-kilpailuihin.

Tiedätkö tämän SM-kilpailuista?

Ensimmäinen miesten SM-kilpailu käytiin vuonna 1908, jolloin voittajaksi luisteli Sakari Ilmanen. Ludovika ja Walter Jacobsson pokkasivat pariluistelun ensimmäisen Suomen mestaruuden vuonna 1911, ja vuonna 1917 Ludovikasta tuli ensimmäinen Suomen mestaruuden voittanut nainen. Jäätanssin SM-kilpailut käynnistyivät vuonna 1981. Junioreiden SM-kilpailut alkoivat vaiheittain, yksinluistelussa jo 1930-luvulla.

Lue myös
Tapahtumat

Suomen edustajat valittiin EM-kilpailuihin

Olivia Lisko ja Valtter Virtanen Suomen mestareiksi

15 joulukuun, 2024

Tapahtumat

Jäätanssissa kärkiparien ero vain 0,51 pistettä.

Olivia Lisko johdossa lyhytohjelmien jälkeen

14 joulukuun, 2024

Tapahtumat

Liitto nimeää EM-edustajat kilpailun jälkeen

Taitoluistelijat kilpailevat viikonvaihteessa Raumalla SM-mitaleista

11 joulukuun, 2024