Henkilöt

Olympiamitalisti Carolina Kostner

”Aina voi oppia uutta”

10 marraskuun, 2017 Marita Kokko Kari Pajunen ja Sari Niskanen

Maailmanmestari, olympiamitalisti Carolina Kostner säteilee jäällä ja sen ulkopuolella. Ohjelmien tulkinnassa häikäisevät taito ja tinkimätön viimeistely, kohtaamisessa työlleen omistautuneen asenne ja lämmin katse.

– On upeaa, että pystyn vielä oppimaan uutta ja kehittymään, kokenut luistelijatar sanoo.

Maailman tähtiin kuuluva taitoluistelija harjoittelee nykyisin kauden aikana pääasiassa Pietarissa Alexei Mishinin valmennuksessa. Hän ymmärtää, että pitkään luistellut, menestynyt ja hyvin valmennettu luistelija on iso haaste huippuvalmentajallekin.

– Kun käy läpi niin hyvät ja erinomaiset kuin huonot ja huonoimmatkin päivät, oppii, mikä vie eteenpäin. Mishin on hyvä. Hän osaa pistää minuun liikettä ja vauhtia oikealla hetkellä. Meillä on hauskaa työskennellessämme yhdessä.

Elämä Venäjällä on mielenkiintoista jo kielen opiskelunkin ansiosta. Maailmankansalainen hallitsee useampia kieliä, mutta venäjää on hänen mukaansa mahdotonta verrata italiaan, saksaan, englantiin tai mihinkään muuhun kieleen.

Koti-ikävä kuitenkin vaivaa, vaikka harjoittelu ja luistelu ovatkin nyt erinomaisessa vaiheessa.

-Ikävöin perhettä ollessani Pietarissa. Perhe on voima, joka muistuttaa minua, että elämä on niin paljon muutakin kuin luistelu. Olen kuitenkin ikionnellinen ja kiitollinen, että voin luistella. Se on mahtavaa.

Epäonnistumisia tarvitaan

Nuorempana Carolinasta tuntui vaikealta olla italialaisen taitoluistelun keulakuva, jonka tekemisiä kaikki seurasivat. Nyt 30-vuotiaana hän pitää asemaansa etuoikeutena.

-Voin olla esimerkkinä nuoremmille luistelijoille. On kunnia olla heille malli ja antaa jotakin omastani.

Epäonnistumiset tekevät Carolinan aina vihaiseksi, mutta kokenut luistelija tietää, että ohjelman ja sen elementtien kypsymiseen tarvitaan aikaa.

-Epäonnistumisen hetkelläkään ei saa menettää uskoaan omaan tekemiseen. Epäonnistumisia tarvitaan, että pystyy kalibroimaan osaamistaan ja kehittymistään, hän muistuttaa.

Lokakuisessa Finlandia Trophyssa Carolina luisteli ensimmäisen kerran tasan kymmenen vuotta sitten.  Silloin kuten tänäkin vuonna hän oli alkukauteen sijoittuvan kilpailun kolmas. Kilpaileminen Suomessa on Carolinasta aina sykähdyttävä kokemus.

-Upeaa saada niin lämmin vastaanotto. Kun harjoittelee kovin ja pistää sielunsa ja sydämensä työhön, yleisön innostus tuntuu hyvältä. Siltä tuntuu aina Suomessa.