Tekniseltä paneelilta arvokasta palautetta muodostelmajoukkueille
Preseason on tärkeä tapahtuma ennen ensimmäistä kilpailua
Lähes kaikki SM-noviisi- ja SM-juniorijoukkueet luistelivat lauantaina 14.10.2023 Helsingfors Skridskoklubbenin järjestämässä Preseason-tapahtumassa. Teknisessä paneelissa olivat mukana Sini Aarnio-Kurki, Ida Hellström, Linnea Honkanen, Henriikka Latva (SM-noviisit) ja Anna Larmo (SM-juniorit). SkatingFinland pyysi tapahtuman lopuksi Ida Hellströmiltä arviota siitä, miltä alkava kausi teknisesti näyttää.
Ida Hellström on yksi Kansainvälisen luisteluliiton (ISU) muodostelmaluistelun teknisen komitean jäsenistä. Komiteassa on mukana kuusi edustajaa eri maista. Ida toimii appointed skater -mandaatilla eli edustaa entisiä luistelijoita. Idalla on takanaan noin kymmenen vuoden ura yksinluistelijana ja toinen mokoma muodostelmaluistelun SM-joukkueissa.
Pakollisilla elementeillä ohjataan lajin kehitystä
Ida kertoo, että komitea työstää aina talven mittaan seuraavan kauden vaatimuksia, joiden pohjana toimivat kuluvan kauden elementit. Komitea arvioi, millaisia elementtejä halutaan nähdä, ja käy läpi kansainvälisten kilpailujen ylituomareilta ja teknisiltä kontrollereilta sekä valmentajilta senhetkisistä vaatimuksista saamiaan palautteita.
– Myös innovatiivisista koreografioista saamme ajatuksia siitä, mihin suuntaan lajia viedään. Jonkin joukkueen ohjelmassa saatetaan vaikkapa nähdä erittäin hyvin toimiva elementti, josta ei vielä saa tasoja, mutta seuraavalla kaudella nostammekin sen mukaan pakollisiin, Ida kertoo esimerkin komitean työskentelytavoista.
”Se on tärkeää muistaa, että elementtien vaikeimpien tasojen saavuttamisen kuuluukin olla haastavaa.”
Tulevia pakollisia elementtejä pohdittaessa taustalla on ajatus siitä, että luistelijoiden taitotasoa halutaan koko ajan nostaa. Tekninen komitea arvioi, missä elementeissä voisi vielä olla ”kasvunvaraa”. Kaudella 2023–2024 liukusarjat ja läpimenot ovat selkeästi aikaisempaa haastavampia. Esimerkiksi läpimenossa vaaditaan vaikeaa sisäänmenovariaatiota, jos joukkue haluaa suorituksensa yltävän korkeimmalle tasolle.
– Tämän kauden alla eniten kysymyksiä ISU on saanut siitä, miten tätä läpimenon sisäänmenon vaativuutta arvioidaan, Ida kertoo ja lisää, että muuten valmentajien kysymykset ovat liittyneet erilaisten omien ideoiden toimivuuteen.
Koska muodostelmaluistelun arviointi perustuu ihmisten tulkintaan, ei se ole täysin yksiselitteistä. Esimerkiksi ennen valmentajien kysymyksiin vastaamista ISUn tekninen komitea keskustelee usein keskenään, jotta annettu vastaus perustuu kaikkien yhteiseen näkemykseen. Ida on myös tyytyväinen siihen, että Preseasonissa teknisillä arvioijilla on aikaa keskustella tulkinnoistaan toisin kuin kiireisempinä kisapäivinä. Silloin oman arvion on oltava jo hyvin selkeä.
Myös muut kuin paneelissa istuvat tekniset ovat tervetulleita Preseasonin katsomoon. Tämä tarjoaa heille mahdollisuuden harjoitella alkavaa kautta varten ja nähdä käytännössä, millaisia tulkintoja pakollisista elementeistä on ohjelmiin tehty.
Luistelijoiden taito ja into näkyivät jo kaudenavauksessa
Ida kiittää, että kaikkien mukana olleiden joukkueiden ohjelmat näyttivät jo oikein hyviltä. Pakollisten elementtien rakentamiseen tarjottuihin vaihtoehtoihin on tartuttu kiitettävästi, mikä tekee ohjelmista monipuolisia.
– Toivon, että valmentajista ja joukkueista on ollut innostavaa keksiä elementeistä omia variaatioitaan. Katsojien kannalta on tosi hieno juttu, että ohjelmissa on paljon vaihtelua. Preseasonissa suorituksissa näkyi tietysti vielä kauden aikainen vaihe, mutta uskon, että harjoittelulla elementit alkavat todella loistaa, Ida maalailee.
”Erityisesti minua ilahduttaa se, että SM-tasolle nousee uusia joukkueita.”
Haastatteluhetkellä Idalla on kokemusta uuden kauden ohjelmista vasta Suomesta, koska muualla kisakausi alkaa myöhemmin kuin meillä. Hän ennakoi, että kansainvälisten kilpailujen alkaessa tulee myös tekniselle komitealle enemmän palautetta ja kysymyksiä.
– Se on tärkeää muistaa, että elementtien vaikeimpien tasojen saavuttamisen kuuluukin olla haastavaa, Ida painottaa.
Preseasonissa nähdyistä SM-noviiseista Ida toteaa yleisesti, että joukkueissa on hirveän taitavia luistelijoita, jotka tekevät nuoreen ikäänsä nähden todella haastavia asioita. Ida iloitsee siitä, että luistelijoista paistaa into, kun he tässä sarjassa pääsevät ensimmäistä kertaa suorittamaan vaikeampien tasojen elementtejä. SM-junioreista kysyttäessä Ida sanoo, että meillä on todennäköisesti maailman tasokkain juniorisarja. Preseasonissa nähdyt lyhytohjelmat olivat todella hienoja ja monipuolisia.
– Erityisesti minua ilahduttaa se, että SM-tasolle nousee uusia joukkueita. Tervetuloa mukaan, Ice Fusion, Ida huikkaa lopuksi.
Lisätietoa muodostelmaluistelun arvioinnista löydät Suomen Taitoluisteluliiton sivuilta:
Arvioijien tehtävien esittely
ML ISU-järjestelmän kuvaus
Artikkelikuvassa Kuopion Luistinseuran SM-juniorijoukkue Ice Fusion.
Mikä Preseason?
Preseason-tapahtumassa joukkueet esittävät ohjelmansa tekniselle paneelille kilpailujen tapaan. Suorituksista ei anneta pisteitä, mutta ohjelmien teknisten sääntöjen mukaisuus tarkistetaan. Suoritusten jälkeen valmentajille annetaan henkilökohtaisesti palaute teknisestä näkökulmasta, mikä auttaa suunnittelemaan harjoittelua ennen ensimmäistä valintakilpailua.
Preseasonissa paikalla ovat vain tekniset arvioijat, eikä esimerkiksi perusluistelutaitoa tai ohjelman kokonaisuutta ja rakennetta arvioida. Tekniset eivät myöskään kiinnitä huomiota sellaisiin asioihin kuin musiikkiin luistelu tai pukujen sääntöjenmukaisuus. Näitä asioita kilpailuissa arvioivat tuomarit, kun tekniset puolestaan keskittyvät vain elementtien sääntöjenmukaisuuden ja vaikeustason arvioimiseen.