"Kaikenikäiset ja -tasoiset harrastajat ovat tervetulleita mukaan"
Olympiapäivä tarjosi mahdollisuuden tutustua taitoluisteluun
Suomen Taitoluisteluliitto oli mukana lauantaina 16.9. Suomen Olympiakomitean järjestämässä Olympiapäivässä Helsingin Olympiastadionilla. Maksuttomassa tapahtumassa yleisöllä oli mahdollisuus kokeilla eri urheilulajeja ja sytyttää kipinä uuteen liikuntaharrastukseen. Kaunis syyspäivä keräsi paikalle yli 5000 kävijää.
Tapahtumapäivä käynnistu lähtölaskennan kohti Pariisin 2024 olympialaisia. Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori nosti avajaispuheessaan esille urheiluseurojen korvaamattoman suuren merkityksen suomalaiselle liikuntakulttuurille.
– Haluamme kiittää seurakenttää tästä valtavan hienosta työstä, jota te teette suomalaisten ja Suomen hyväksi. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on haastanut suomalaiset kävelemään ja juttelemaan.
Iloisia hetkiä ja tekemisen meininkiä
Taitoluisteluliitto koki tärkeäksi lähteä mukaan Olympiapäivään.
– Liikkumattomuus on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, jonka ratkaisemisessa haluamme olla lajina vahvasti mukana. On tärkeää, että pääsemme esittelemään lajiamme laajasti uusille kohderyhmille ja kertomaan taitoluistelusta mukaansa tempaavana ja jokaiselle sopivana harrastuksena. Luistelun kipinä voi syttyä keneen vain, liiton seuratoiminnan kehittäjä Teemu Hintikka toteaa.
Teemu ja hänen kollegansa, koulutus- ja seuratoiminnan kehittäjä Sanna Vuorinen saivat kumppanikseen Olympiapäivään kuusi pääkaupunkiseudulla toimivaa seuraa.
”Liikkumattomuus on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, jonka ratkaisemisessa haluamme olla lajina mukana.”
Mukana olivat Espoon Jäätaiturit, Etelä-Vantaan Taitoluistelijat, Helsingfors Skridskoklubb, Helsingin Luistelijat, Helsingin Taitoluisteluklubi ja Tikkurilan Taitoluisteluklubi. Seuroille tapahtuma tarjosi myös oivan mahdollisuuden markkinoida toimintaansa.
Tuhansia lapsia tutustumassa
Stadionin juoksuradalla sijainneella taitoluistelupisteellä vieraili päivän aikana tuhansia lapsia ja nuoria hakemassa luistelukipinää. Kävijät saivat tutustua taitoluisteluseurojen opastuksella luistelijoiden oheisharjoituksista tuttuihin temppuratoihin, joissa vaadittiin monipuolisesti niin tasapainoa, ketteryyttä kuin välineiden käsittelytaitoja, kuten pallon ja hernepussin heittämistä, koppaamista ja kuljettamista.
Espoon Jäätaitureiden luistelukoulun vastuuvalmentaja Siiri Turunen pani merkille, että pisteellä vieraili paljon perheitä, joille taitoluistelu on aivan uusi laji.
– On ollut huikeaa nähdä, miten innoissaan myös he ovat olleet tutustumassa lajiimme. Monelle uudelle perheelle on tullut yllätyksenä, kuinka monipuolisesta lajista luistelussa on kyse. Juuri tätä monipuolisuuden näkökulmaa halusimme nostaa esiin, Siiri kertoo.
Vaikka stadionilla ei ollut tarjolla jäätä, oli kävijöiden mahdollista tutustua lajiin myös piruettien ja hyppyjen muodossa. Piruettilusikat sekä pyörimisen ja hyppäämisen harjoitteluun kehitetty rotaatiokone muodostuivatkin todellisiksi hiteiksi. Lasten sovitellessa kilpailupukuja uskaltautuivat myös monet aikuiset rotaatiokoneen pyöritettäväksi.
– Tunnelma taitoluistelupisteellä on tänään ollut erittäin positiivinen ja lämmin. Toivottavasti moni tänään luisteluun tutustunut kävijä haluaa lähteä kokeilemaan lajia myös seurojemme luistelukouluihin. Jäälle on hauskinta lähteä harrastamaan hyvässä seurassa ja ammattitaitoisessa ohjauksessa, Helsingfors Skridskoklubbin puheenjohtaja Mikael Nyberg pohtii.
Näyttävästi esillä
Taitoluistelu oli yksi Olympiapäivän monipuolisimmin esillä olleista lajeista. Luistelun iloa nähtiin esittelypisteen lisäksi myös päivän avanneessa soihtukulkueessa, jossa Espoon Jäätaitureiden Lili Simpanen edusti lajiamme ansiokkaasti.
Olympiapäivän päälavalla nähtiin myös useiden eri urheilulajien esittelyitä. Luistelijoista taitojaan pääsivät näyttämään niin yksinluistelijat, pariluistelijat kuin muodostelmaluistelijat kahden joukkueen voimin.
”Mukaan voi lähteä kaikenikäiset ja tasoiset harrastajat aiemmasta taustasta riippumatta, eikä jäähalli jätä kylmäksi ketään.”
– Tavoitteemme on nostaa esiin taitoluistelua erilaisista lähtökohdista. Laji sopii mainiosti niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin para-urheilua unohtamatta. Mukaan voi lähteä kaikenikäiset ja -tasoiset harrastajat aiemmasta taustasta riippumatta, eikä jäähalli jätä kylmäksi ketään. Toivottavasti tämän päivän ansiosta näemme myös seurojen harjoituksissa entistä enemmän uusia harrastajia ja luistelun riemua, Teemu toivoo.
Mukana taitoluistelun olympiaedustajia
Olympiapäivän yhteydessä järjestettiin juhla eri lajien ja vuosien olympiaedustajille. Taitoluistelun edustajista mukana olivat Pekka Leskinen, Susan Lönnqvist (os. Broman), Susanna Rahkamo, Mila Kajas-Virtanen, Elina Järvinen (os. Kettunen), Kiira Korpi ja Laura Lepistö.
Liiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen kävi kuulostelemassa, millaisia olympiamuistoja edustajillemme on jäänyt vuosien takaa.
Pekka Leskinen osallistui lähes 50 vuotta sitten Innsbruckin olympialaisiin vuonna 1976.
– Liitolla kesti pitkään saada olympiaedustajaa ja olin heistä ensimmäinen. Tein kilpailuissa ihan kelpo suorituksen ja sijoituin 13:nneksi, hän muistelee.
Susan Lönnqvistin muistot kantoivat vuoteen 1980 ja Lake Placidiin.
– Mieleenpainuvin muistoni olympialaisistani on se, kun tapasin alppihiihtäjä Ingemar Stenmarkin kisaportilla. Myös se on jäänyt mieleen, kun soitin yleisöpuhelimella kotiin. Isä vastasi puheluuni toteamalla, että ”Mietaa” hävisi.
Susanna Rahkamolla oli puolestaan hauska muisto vuoden 1992 Albertvillen olympialaisista parinsa Petri Kokon kanssa.
– Kun saavuimme Albertvillen kisakylään, siellä vietettiin nuoren lupauksen Toni Niemisen mitalikahveja. Toni oli noussut nopeasti huipulle, emmekä tästä syystä tienneet, minkä näköinen hän oli. Onnitteluja varten päätimme siis hakea juhlijoiden joukosta kaverin, jolla oli mitali kaulassa.
Jäätanssijat edustivat Suomea myös vuonna 1994 Lillehammerissa, jossa naisten yksinluistelussa oli mukana Mila Kajas-Virtanen.
– Lillehammerin kilpailuissa onnistuin hyvin vapaaohjelmassa ja sitä kelpaa muistella vielä tänäkin päivänä. Lisäksi kisoista jäi mieleen mediakohuakin aiheuttanut Nancy Kerriganin ja Tonya Hardingin kahakka, joka vaikutti myös kilpailuiden järjestelyihin.
Vuoden 2002 olympiakävijän Elina Järvisen muistot ovat Salt Lake Citysta.
– Tämä oli ensimmäinen kilpailu, jossa tunsin Suomi-hengen. Taitoluistelukilpailuissa kun monesti edustin Suomea yksin. Kisakylässä oli mukavaa ohjelmaa treenien ulkopuolella, ja seurasimme yhdessä oleskelutilassa muiden suomalaisten suorituksia. Poikkeuksellista oli myös se, että asuin valmentajani kanssa samassa huoneessa.
Kiira Korpi muistelee ensimmäistä olympiamatkaansa Torinoon vuonna 2006. Hän edusti maatamme myös vuonna 2010 Vancouverissa.
– Kun saavuimme kisakylään, Teemu Selänne ja Saku Koivu tervehtivät minua nimellä. Olin ihan äimistynyt, että miten he voivat tietää nimeni, sillä olinhan vasta 17-vuotias nuori luistelija.
Vancouverissa Suomea edusti myös Laura Lepistö.
– Kaikkien muiden hienot olympiakassit tulivat perille, mutta minun ei. Jouduin sitten käyttämään pari päivää Kiiran vaatteita. Lisäksi tein siellä elämäni parhaan vapaaohjelman, niin olympiahengessä on jotain magiaa.