Tapahtumat

Valtakunnallinen leiritys käynnistyi:

Matinkylän leirillä 35 taitoluistelijaa kymmenestä seurasta

16 syyskuun, 2022 JA KUVAT EMMI KOSKINIEMI

Lilja Holopainen, 10 ja hänen valmentajansa Maj Holmberg saapuivat Nurmijärveltä Matinkylässä järjestettävälle valtakunnalliselle leirille.

Matinkylän Ilmatar Areenalle asteli torstaina 35 nuorta luistelijaa, kun historian toinen alakouluikäisille luistelijoille suunnattu valtakunnallinen leiritys käynnistyi. Ensimmäinen leiri järjestettiin kahta päivää aikaisemmin Vierumäellä.

Valtakunnallinen leiritystoiminta on osa Suomen Taitoluisteluliiton valmennusryhmäjärjestelmän uudistusta. Koko Suomi on jaettu viiteen alueeseen ja leirejä toteutetaan kullakin alueella kolmesta neljään kertaan kauden aikana. Sisällöltään leirit vastaavat kuitenkin toisiaan.

”Pidän tärkeänä osallistaa kaikki Suomen yksinluistelun seurat liittojohtoiseen valmennustoimintaan.”

– Valtakunnallinen leiritys on lähtenyt todella dynaamisesti liikkeelle ja luistelijoiden mukana leireille on osallistunut myös suuri joukko henkilökohtaisia valmentajia, joka kertoo kiinnostuksesta toimintaa kohtaan. Edelleen pidän tärkeänä osallistaa kaikki Suomen yksinluistelun seurat liittojohtoiseen valmennustoimintaan, Suomen Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen tiivistää.  

Nurmijärveltä Matinkylään

Matinkylän leiri on ensimmäinen läntisen pääkaupunkiseudun neljästä leiristä. Lilja Holopainen, 10, Nurmijärven Taitoluistelijoista saapui leirille valmentajansa Maj Holmbergin kanssa.

– Täältä on löytynyt jo paljon kavereita ja valmentajat ovat tosi kivoja, Lilja iloitsee.

Vaikka leiri on suunnattu ensisijaisesti luistelijoille myös valmentajat hyötyvät leiristä, sillä leiri toimii samanaikaisesti myös valmentajan täydennyskoulutuksena. Maj suhtautuu uuteen leiritysmuotoon innolla.

– Saan uusia harjoitteita sekä pääsen näkemään, mitä kaikkea täällä tehdään. Olen nyt jo saanut paljon uusia ideoita tuleviin harjoituksiin, Maj sanoo.

Siitä huolimatta, että leiri on kestänyt vasta muutaman tunnin ajan, on jäällä ja oheisissa ehditty jo harjoittelemaan hyvin monipuolisesti.

– Olemme tehneet alun harjoitustestin lisäksi hyppyjä, piruetteja ja aika paljon erilaisia askeleita, Lilja kertoo.

Leirillä luistelijat on jaettu kolmeen ryhmään, joista kukin harjoittelee vuorollaan jäällä sekä jään ulkopuolella. Liljan ryhmä suuntaa seuraavaksi oheisiin, mutta luistelija suuntaa katseensa jo innolla seuraavaan jäähän.

– Äskeinen jää oli kokonaisuudessaan lempparijuttuni leirillä tähän mennessä, mutta toivottavasti ehtisimme harjoitella tänään tai huomenna vielä kaksoisrittiä, Lilja miettii.

Alakouluikäisille luistelijoille suunnattu valtakunnallinen leiri käynnistyi Matinkylässä 35 luistelijan voimin.
Alakouluikäisille luistelijoille suunnattu valtakunnallinen leiri käynnistyi Matinkylässä 35 luistelijan voimin.

Leirille ilman tulosrajoja

Maj on erityisen tyytyväinen siitä, että osallistuvien seurojen valmentajat saavat itse valita leirille lähtevät luistelijat.

– Todella hienoa, että luistelijat ympäri Suomea pystyvät tulemaan leiritykseen mukaan ilman tulosrajoja. Nyt monella urheilijalla, joka ei ole vielä kärkitasoa, on mahdollisuus päästä liiton leirille harjoittelemaan, Maj sanoo.

Maj kokee, että leiritys toimii luistelijalle hyvänä motivaation nostattajana ja antaa luistelijalle mahdollisuuden verkostoitua oman seuransa ulkopuolella, hauskanpitoa unohtamatta.

”Se on iso juttu myös luistelijalle, että valmentajat ovat valinneet tähän leiritykseen.”

– Se on iso juttu myös luistelijalle, että valmentajat ovat valinneet tähän leiritykseen, Maj pohtii.

Kahden päivän leiri lähestyy pian puoliväliä, mutta seuraava läntisen pääkaupunkiseudun leiri järjestetään jo marraskuussa. Lilja ja Maj suhtautuvat loppupäivään ja leiriin innolla.

– Hyvillä fiiliksillä jatkan leirin loppuun asti, Lilja kertoo.

– Kyllä täällä paljon oppii. Ja vaikka tulisikin vain yksi uusi asia, se tarkoittaa jo, että on kannattanut tulla tänne mukaan, Maj summaa.

Lue lisää liiton valtakunnallisesta leiritystoiminnasta täältä.