Nurmijärven Taitoluistelijoiden tie kohti yksinluistelun SM-sarjoja
Systemaattista ja tarkkaa harjoittelua sekä sisua, määrätietoisuutta ja kunnianhimoa – Nurmijärven Taitoluistelijoiden eväät kohti yksinluistelun SM-sarjoja.
Nurmijärven Taitoluistelijoiden aloittaessa toimintansa uudelleen vuonna 2009 Maj Holmbergilla riitti aikaa ohjata myös seuran luistelukoululaisia. Heidän joukossa lajin saloihin perehtyi myös 5-vuotias Sanni Sainio. Kymmenisen vuotta myöhemmin Majlla on valmennettavanaan liki 50 yksinluistelijaa, joista jo kymmenen luistelee kansallisissa sarjoissa Sannin avatessa tietä SM-sarjoihin.
– Vaikka seurana keskityimme aluksi harrasteluisteluun, minulle oli alusta asti tärkeää myös yksinluistelun kehittäminen, kertoo nykyään seuran yksinluistelun vastuuvalmentajana toimiva Holmberg.
Pääosa NTL:n nykyisistä luistelijoista on seuran omia kasvatteja. NTL on kehittänyt toimintaansa ja yksinluistelijan polkua askel askeleelta luistelijoiden taitojen kehittymisen myötä. Jo ensimmäisten luistelijoiden nostaminen ISU-sarjoihin viitisen vuotta sitten oli seuralle iso saavutus, Sanni Sainion siirtyminen SM-sarjaan viime kaudella oli sitäkin suurempi.
Laadukasta valmennusta kaikille
Majn rinnalla yksinluistelijoita valmentavan Katja Lähteenmäen mukaan luistelijan nostaminen SM-sarjaan ei ole ollut itsessään seuran kirkkain tavoite vaan ennemmin seuratoiminnan hyvän kehittämistyön tulos.
– Sinettiseurana ja nyttemmin Tähtiseurana meille on ollut tärkeää tarjota laadukasta toimintaa kaikille luistelijoillemme. Iloksemme olemme onnistuneet vastaamaan myös edustusluistelijoidemme tarpeisiin yksinluistelijoidemme kärjen kehittyessä.
Onnistuminen on vaatinut seuralta luisteluryhmien uudistamista, jää- ja oheisharjoitteiden kehittämistä sekä myös valmentajien jo ennestään hyvän osaamisen jatkuvaa parantamista. Valmentajat ovat itse aktiivisesti etsineet yhteistyökumppaneita ja kysyneet rohkeasti, jos he eivät ole jotain tienneet.
Kouluttautumista Tallinnassa
NTL:ssä on kaikille luistelijoille yksilölliset harjoitusohjelmat.
– Mitä vaativampia ja systemaattisempia ohjelmia joudumme tekemään, sitä enemmän me valmentajina opimme ja pystymme tarjoamaan kaikille enemmän, Holmberg jatkaa.
NTL:n valmentajat osallistuvat Liiton valmentajakoulutuksiin ja tekevät monipuolisesti yhteistyötä esimerkiksi Mäntsälän Jäätaitureiden kanssa. He myös käyvät valmentautumassa Tallinnassa Tiiu Valgemäen opastuksella, mistä hyötyvät niin luistelijat kuin valmentajatkin.
Valmennus on kokonaisvaltaista ja entistä tärkeämmäksi ovat tulleet taidot tarjota kehonhuoltoa, ravitsemusneuvontaa ja psyykevalmennusta hyvää koreografiayhteistyötä unohtamatta. On selvää, että myös luistelijoilta vaaditaan paljon: määrätietoisuutta, tahtoa kehittyä ja menestyä.
Lähteenmäki myöntää, että haasteitakin on. Jääajan riittämättömyys on Nurmijärvelläkin tuttua. Seuran iloksi Klaukkalaan tuli toinen jää muutama vuosi sitten, joka paransi huomattavasti harjoittelusolosuhteita. Samoin yhteistyö paikallisen Arkadian yhteislyseon kanssa, jonka jäätunneille myös osa edustusluistelijoistamme pääsee mukaan, auttaa.
Kaikki huomioidaan
Seuran luistelijoiden siirtyminen SM-sarjoihin on tuntunut taloudellisesti, vaikkei luistelu ole ollut ”ilmaista” kansallisissakaan sarjoissa.
– Seurana mahdollisuutemme tukea edustusluistelijoitamme ovat pienet, mutta olemme aina palkinneet ISU-sarjojen finaalipaikoista. Iloksemme myös Sanni suoriutui ensimmäisenä SM-noviisivuotenaan hienosti hopeafinaaliin.
NTL on päässyt pienenä seurana kymmenessä vuodessa pitkälle.
– Meillä on kymmeniä kilpailevia yksinluistelijoita, jotka kaikki ovat meille tärkeitä. Korostamme paljon valmentaja-valmennettavasuhteen merkitystä ja keskinäistä luottamusta, mikä palkitsee esimerkiksi kisatilanteissa. Työssämme on tärkeintä, että luistelijamme kehittyvät ja nauttivat, kokevat luistelun iloa, Holmberg ja Lähteenmäki pohtivat.
Seuran luistelijoissa on varsin vähän vaihtuvuutta.
– Uskomme, että siihen vaikuttaa selkeä tahtotilamme varmistaa, että luistelijoillamme on hyvä olla, myös tiukoissa treeneissä ja jännittävissä kisoissa. Ja että heidät kaikki huomataan – että jokaisella valmennettavalla on tilaa oppia, kehittyä ja loistaa.
Holmberg ja Lähteenmäki haluavat kehittyä valmentajina myös jatkossa. Esimerkiksi Sannin vaikea alkukausi opetti kaikkia.
– Onneksi Sanni on kunnianhimoinen ja hänessä on paljon potentiaalia. Meillä kaikilla on sisua. Yhteinen tavoitteemme onkin edetä vielä vielä pitkälle niin Sannin kuin muidenkin luistelijoidemme kanssa, Holmberg ja Lähteenmäki toteavat luottavaisina.
Kirjoittaja Kaisa Sainio on Nurmijärven Taitoluistelijoiden puheenjohtaja ja seura-aktiivi.