Tapahtumat

"Päivän rytmin määrittää leiriaikataulu, voin siis laitostua ihan rauhassa"

Aikuis­­luisteluleiri tarjoaa irtioton kiireisestä arjesta

30 kesäkuun, 2023 Kaisa Viitanen Hannu-Pekka Hyttinen ja Anu Tuunanen

Piskuinen Kiteen kaupunki Pohjois-Karjalassa on tuttu leiripaikka suomalaisille taitoluistelijoille. Lähes legendaksi on kasvanut jokakesäinen aikuisluisteluleiri, joka tänäkin vuonna keräsi lähes 70 osanottajaa.

Aikuisen aktiiviliikkujan osa ei aina ole helppo. Lähes jokainen joutuu miettimään, mistä irrottaa aikaa harrastukselleen työn, perheen ja muiden kiireiden keskellä. Kiteen aikuisluistelijoiden kesäleiri syntyi 15 vuotta sitten tarjoamaan irtioton aikuisten monien pakkojen täyttämästä arjesta.

Idean takaa löytyy kaksi idearikasta naista.

– Olen Kiteeltä lähtöisin, vaikka elämäni onkin asettunut pääkaupunkiseudulle. Olemme aina perheen kanssa vierailleet ja viettäneet aikaa Kiteellä, ja kerran huomasin, että ’wau, tännehän on rakennettu jäähalli’. Vuonna 2007 lapsille järjestettiin Kiteellä luisteluleiri, tyttäreni oli mukana siinä. Minä, tyttären harrastuksen mukana aikuisluistelun aloittanut, näin siinä mahdollisuuden: miksipä ei voisi olla omaa leiriä aikuisillekin. Ehdotin sitä Miia Hyttiselle. Vuonna 2008 olin mukana ensimmäisellä aikuisten jääleirillä, Terhi Kouvo kertoo.

Joensuun Katajan päävalmentaja Miia Hyttinen ei tyytynyt järjestämään aikuisleiriä vain pienenä täytepalana lasten ja nuorten leirien joukkoon vaan ryhtyi alusta pitäen kehittämään leiriä täysipainoiseksi kokonaisuudeksi monitaitoisen ja motivoituneen valmentajajoukon avulla.

– Valmentajaporukasta minä ja Anu Tuunanen sekä entinen luistelukaverini Anu Asikainen olemme olleet aina leirillä. Muu valkkuporukka on vaihdellut. Leirillä on jäitä ja oheisia jokaiselle osanottajalle sopivalla sisällöllä; on tanssia, lihashuoltoa, hierontaa, luentoja sekä tietysti kaikkien aina odottama leirinäytös ja yhteinen illanvietto.

Kiteen aikuisluisteluleirin valmentajat Anu Asikainen (vas.), Miia Hyttinen ja Anu Tuunanen.
Kiteen aikuisluisteluleirillä valmensivat Anu Asikainen (vas.), Miia Hyttinen ja Anu Tuunanen.

Alkuvuosina Joensuun Kataja järjesti leirit yhdessä Oulunkylän Taitoluisteluklubin kanssa, OTK:n puolelta yhteyksiä hoiti Terhi. Myöhemmin järjestelyvastuu siirtyi Kiteen evankeliselle kansanopistolle

Konsepti, jossa on otettu yhtä lailla huomioon aivan uudet yksinluistelun harrastajat kuin myös muodostelmasta kiinnostuneet tai vankan kilpataustan omaavat, on osoittautunut vetäväksi. Leiripaikat ovat vuodesta toiseen täynnä. Joka vuosi juhannuksen jälkeisellä viikolla järjestettävä leiri veti tänäkin kesänä Kiteelle 66 aikuisharrastajaa ympäri Suomen. Heistä vanhin oli 77-vuotias.

– Leiri on rentoa yhdessäoloa eikä naurukohtauksilta voi välttyä. Vaikka mennään tosissaan, niin ei tehdä sitä liian vakavasti, Miia kiteyttää.

Viikon nollaus

Osanottajaporukka luonnollisesti vaihtuu osin vuosittain, mutta mukana on myös paljon luistelijoita, joille Kitee on jokavuotinen perinne.

Sekä Terhi Kouvo että Heidi Koivisto kuuluvat vakiokaartiin.

Heidi Koivisto (vas.), Pasi Halla-aho ja Terhi Kouvo nauttivat Kiteellä aikuisluistelijoiden perinteisestä jääleiristä.
Heidi Koivisto (vas.), Pasi Halla-aho ja Terhi Kouvo nauttivat Kiteellä aikuisluistelijoiden perinteisestä jääleiristä.

Terhi luonnehtii leirin merkitsevän hänelle ennen muuta tärkeää päännollausta.

– Viikon ajan voin unohtaa kaiken muun. Päivän rytmin määrittää leiriaikataulu, voin siis laitostua ihan rauhassa. Samalla voi nauttia sekä paikkakunnan että Kiteen kansanopiston hienosta hengestä.

Samoja asioita painottaa vankan muodostelmaluistelun kilpaurheilutaustan omaava, myöhemmin pääkaupunkiseudun aikuisjoukkueissa treenannut ja kilpaillut Heidi.

– Yhden viikon vuodesta saan tehdä vain ja ainoastaan sitä, mitä rakastan eli luistella. Saan olla täysin irti arjesta, ja onhan leiri myös pieni irtiotto perheestä. Kitee on kesäni kohokohta, jota odotan aina.

Molemmat painottavat lisäksi sekä leirin valmentajakunnan ammattitaitoa ja monipuolisuutta että leiriläisten yhteishenkeä. Saman nostaa esiin myös yksi tämän kesän ”untuvikoista”, vaasalainen Pasi Halla-aho.

– Lähdin leirille luistelukavereiden innostamana, ja olen todella positiivisesti yllättynyt. Olen itse aina ajatellut, ettei taitoluistelu ole vain tekniikkaa, teknisen taidon opettelemista vaan myös ilmaisutaitoa. Kiteellä oli tarjolla myös ilmaisutaidon opetusta, mikä oli minulle antoisaa, Pasi summaa.

Vasta vuosi sitten taitoluistimet ensi kertaa jalkaansa vetänyt, Wasa Team Skatersin kuntoluisteluryhmässä taitojaan kehittävä Pasi kertoo saaneensa paljon eväitä jatkoon myös leiriläisten keskeisistä puheista.

– On tärkeää, että saa keskustella samanhenkisten luistelukavereiden kanssa ja jakaa tietoja esimerkiksi siitä, miten itse kukin harjoittelee.

Aikuisluisteluleiri huipentui yhteiseen pukujäähän ja illanviettoon.
Monelle aikuisluistelijalle leirin kohokohta oli näytös ja illanvietto.