Tietoa lajista

Luistinasiantuntija Emilia Peljo:

”Kokeile rohkeasti erilaisia merkkejä, malleja ja kokoja”

29 elokuun, 2019 Helena Tienhaara Sari Niskanen ja Lucky Skate

Viimeistään syyskauden alkaessa on aika hankkia uudet luistimet pieneksi jääneiden tai huonokuntoisten tilalle. Luistinliikkeessä asioidessa kannattaa varata reilusti aikaa ja ottaa vanhat luistimet mukaan malliksi. 

Hyvä taitoluistin tukee jalan asentoa, ja oikeanlaista terää tarvitaan uusien taitojen opetteluun. 

Kilpaluistelijat, joiden jalka ei enää kasva, vaihtavat luistimet yleensä keväällä uuden kauden alkaessa. Sen sijaan luistelijoiden, joiden jalka vielä kasvaa, kannattaa vaihtaa uusiin luistimiin vasta kesäloman jälkeen. Jalan kasvukausi ajoittuu usein kesään, joten uudet luistimet voivat olla pienet kesäloman jälkeen, mikäli ne on hankittu jo keväällä. 

”Oleellista on tietää, onko kyseessä yksinluistelija, muodostelmaluistelija vai jäätanssija.” 

Uusia luistimia ostettaessa vanhat luistimet on syytä ottaa mukaan liikkeeseen. Vanhojen luistimien perusteella taitoluistinliikkeen asiantuntijat osaavat neuvoa, mitkä ovat luistelijalle hyviä vaihtoehtoja seuraaviksi luistimiksi. Suosituksia kannattaa tiedustella myös omalta valmentajalta. 

Luistelijan tulee liikkeessä valmistautua kertomaan ikänsä, millä tasolla luistelee ja kuinka monta kertaa viikossa harjoittelee. 

– Oleellista on myös tietää, onko kyseessä yksinluistelija, muodostelmaluistelija vai jäätanssija, kertoo Helsingin Töölössä sijaitsevan Lucky Skate -liikkeen omistaja Emilia Peljo

Materiaaleissa ja koroissa eroja 

Mutta mitä eroa on erilaisilla luistinmerkeillä? Mistä tietää, mikä merkki kannattaa valita? 

– Kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia merkkejä. Se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Luistelijan jalka on aina yksilöllinen, joten erilaisten luistinmallien, lestien ja kokojen sovittaminen auttaa löytämään itselle parhaan vaihtoehdon, Peljo kertoo. 

Eri luistinmerkkien materiaalit eroavat toisistaan. Esimerkiksi Riedell ja Risport ovat nahkakenkiä, jotka joustavat. Edea puolestaan on tehty lasikuidusta, ja siinä joustaa vain läppä. Kaikki merkit voivat kuitenkin olla hyvin toimivia, riippuen siitä, mitä luistimeltaan haluaa. 

Lucky Skaten Emilia Peljo (oik.) rohkaisee kokeilemaan erilaisia luistimia. Luistelijan jalka on aina yksilöllinen, joten erilaisten luistinmallien, lestien ja kokojen sovittaminen auttaa löytämään itselle parhaan vaihtoehdon.

– Nahkakenkä mahdollistaa jouston ja sitä kautta paremman tuntuman askeleisiin. Riedelliä ja Risportia käytetään paljon muodostelmaluistelussa ja jäätanssissa. Edean luistin puolestaan on stabiilimpi, ja monien yksinluistelijoiden suosima. Toisaalta muodostelmassakin on Edeaa ja yksinluistelussa Riedelliä. Eri merkeissä on puolensa, joten ei voi sanoa, että yksi olisi parempi vaihtoehto kuin toinen, Peljo toteaa. 

Mitä korkeammalle taitotasolle mennään, sitä kovempi luistinkenkä yleensä valitaan. Harrastajalle fiksu valinta on hieman pehmeämpi kenkä, jolloin taitoluistelussa oleellinen polvenjousto on helpompi löytää ja taito pääsee paremmin kehittymään. Luistinkengistä on saatavilla myös erilaisia lestejä. Mikäli oma jalka on erityisen haastava, on luistimet mahdollista teettää mittojen mukaan. 

Eri luistinmerkeissä ja -malleissa myös korot ovat erikorkuisia. Aloittelijan settiluistimissa terä on valmiiksi kiinni luistinkengässä ja koron korkeus on lähes sama kaikilla merkeillä. Jacksonilla, Risportilla ja Riedellillä koron korkeus vaihtelee mallista riippuen. Edean luistimissa puolestaan koron korkeus on vakiintunut. 

Koron korkeus vaikuttaa jonkin verran luisteluasentoon. Se mikä on kenellekin paras, riippuu luistelutyylistä. 

– Joillakin yksinluistelijoilla hyppyjen alastulot voivat olla esimerkiksi takapainotteisia, ja silloin korkeampi korko voi auttaa alastulot enemmän piikille, Peljo selittää erilaisten korkojen eroja. 

Hyppyteriä ja tanssiteriä 

Aloittelijan settiluistimissa terä on valmiiksi kiinni luistinkengässä. Tämä on perusvaihtoehto, jolla pärjää hyvin ensimmäiset vuodet. Kun luistelukertoja alkaa olla enemmän, on hyvä valita terä ja kenkä erikseen vastaamaan paremmin luistelijan yksilöllisiä tarpeita. 

Ensimmäinen perusterä niin yksinluistelussa kuin muodostelmaluistelussakin on usein Wilsonin Coronation Ace. Acesta seuraava vaihe on siirtyä joko hyppyteriin tai tanssiteriin, riippuen siitä, mihin luistelija on suuntautunut. Nämä edistyneemmät terät eroavat toisistaan muun muassa terän pituuden, muodon, materiaalin ja piikkien suhteen. 

Hyppyterät ovat yksinluisteluun suunniteltuja pitkiä teriä. Pituus tuo vakautta hyppyjen alastuloihin. Hyppyterissä suuremmat piikit auttavat kärkihyppyjen ponnistuksissa . Yksinluistelussa on myös kevytteriä, jotka kevyen hiilikuitumateriaalinsa ansiosta helpottavat hyppäämistä. 

”Harrastajalle riittää vähemmän erikoinen luistin.”

Jäätanssissa ja muodostelmaluistelussa suositaan lyhyempää tanssiterää, joka kääntyy askeleissa näppärästi. Tanssiterä minimoi kosketukset vieressä luistelevan parin tai joukkuetoverin kanssa. Myös piikit ovat tanssiterässä pienemmät. Edistyneet luistelijat toivovat tanssiteräänsä usein myös tiimalasin muotoa eli Parabolic-ominaisuutta, jolloin terä ”haukkaa” helpommin kaarelle. 

Nykyään tanssiterissä on saatavilla erilaisia vaihtoehtoja. Myös muodostelmaluisteluun on saatu uusi terä, MK Dynasty, joka vastaa lajin tarpeita. 

– Dynasty on tanssiterän ja hyppyterän yhdistelmä, sanoo Peljo. 

Käytetyt luistimet hyvä vaihtoehto harrastajalle 

Nuoret harrastajat ovat usein hyvinkin tietoisia erilaisista luistimista ja teristä, ja toivovat liian vaativaa luistinkenkää ja terää myös itselleen. He katsovat huippuluistelijoiden luistimia ja ilmoittavat haluavansa juuri nämä hienoimmat ja kalleimmat luistimet. 

Lucky Skaten asiantuntijat suosittelevat kuitenkin taitotason mukaista luistinta ja terää. 

– Harrastajalle riittää vähemmän erikoinen luistin, Peljo toteaa. 

Emilia Peljo muistuttaa, että luistimen kokoa valitessa pitää muistaa, ettei luistimissa saa ottaa samaa käyntivaraa kuin kengissä. Luistimien käyntivara on kasvavalle jalalle maksimissaan yksi sentti. Jos jalka ei enää kasva, riittää puoli senttiä. Jos luistimiin on jätetty liikaa kasvunvaraa, taidon oppiminen vaikeutuu, sillä piikeille ei enää pääse. Piikin kuuluisi olla varpaiden kohdalla. 

Nuoremmille ja harrastajille hyvä vaihtoehto voi löytyä myös käytetyistä luistimista. Käytetyt luistimet kannattaa hankkia myös asiantuntijaliikkeestä, sillä valinnanvaraa on yleensä hyvin. Liikkeessä ammattilaiset myös tarkistavat käytetyt luistimet ennen myyntiä, ja varmistavat, että sekä terä että kenkä ovat kunnossa. Murtunutta luistimen vartta tai teroitusvaran puutetta ei siis ole syytä pelätä. 

Asiantuntijaliikkeestä voi myös kysyä neuvoa luistimen hankintaan liittyvissä kysymyksissä, vaikka olisikin aikeissa ostaa luistimet muualta. 

– Kannattaa kertoa rehellisesti, että on ostamassa luistimia käytettynä ja kertoa ikä, millä tasolla luistelee ja kuinka monta kertaa viikossa. Yleensä liikkeet neuvovat mielellään, Peljo kannustaa.

PS. Lue lisää luistimien teroittamisesta Hyvässä terässa: Kuinka usein luistimet pitää teroittaa?