Rohkeat teemavalinnat vievät lajia eteenpäin
Tarinallisuus on suomalaisen muodostelmaluistelun vahvuus
Teemallisuus ja tarinallisuus ovat pitkään olleet suomalaisen muodostelmaluistelun vahvuuksia teknisten taitojen lisäksi.
– Suomessa olemme rohkeasti menneet syvemmin taiteelliseen suuntaan ja kehitetty ohjelmia, jotka herättävät ajatuksia ja tuovat katsojille uusia elämyksiä, sanoo Laura Spiridovitsh, Helsingin Taitoluisteluklubia edustavan Finettes-joukkueen valmentaja.
SM-seniorijoukkue Lumineersin valmentajat Liisa Lakela, Henriikka Latva ja Jenni Rahko, Espoo Synchronized Skating, yhtyvät ajatukseen.
– On tärkeätä, että laji pysyy ajassa kiinni, eikä tehdä pelkästään tietyn tyyppisiä ohjelmia. Jos haluaa erottautua, pitää ajatella laatikon ulkopuolelta. Muodostelmaluistelu kehittyy jatkuvasti ja meillä on Suomessa ollut uskallusta venyttää rajoja ja käyttää erilaisia ilmiöitä inspiraatioina, he sanovat.
Tulevaisuuden trendit
Laura Spiridovitsh on pohtinut lajin tulevaisuutta ja havainnut, että taitoluistelun eri lajeissa mennään koko ajan taiteellisempaan suuntaan. Myös muodostelmaluistelussa on menty vuosi vuodelta ohjelmien tulkinnan osalta valtavasti eteenpäin ja erityisesti huippujoukkueilta odotetaan huikean luistelutaidon lisäksi suurien tunteiden herättämistä.
– Taiteen avulla pääsemme kokemaan erilaisia tunteita, oli sitten kyseessä stand-up komiikka ja huumori, taideteoksen herättämiä oivalluksia tai esityksen tuomaa empatiaa tai surua. Taiteen kautta pääsemme katsomaan asioita oman ajatusmaailmamme ulkopuolella. Se tuo meille uusia elämyksiä ja jotain sellaista, mitä emme välttämättä kohtaa omassa arjessa, Spiridovitsh pohtii.
– Taide on hyvä kanava tuoda esille aiheita, jotta niitä voidaan tutkia ja asioista keskustella. Taide pystyy sanoittamaan monia asioita eri tavalla ja herättää tunteita ja ajatuksia. Tärkeää on kuitenkin löytää sopiva näkökulma sekä käsitellä aiheita kunnioittavasti ja aiheeseen paneutuen, Latva jatkaa.
Taide ja urheilu yhdistyy muodostelmassa
Muodostelmaluistelu on poikkeuksellinen urheilulaji koska siinä yhdistyy sekä taide että urheilu.
– Kilpailupäivinä pääsemme esittämään taideteoksia, joiden takana on satoja tunteja urheiluharjoituksia. Mitä taitavampi olet urheilijana, sitä vaativampia asioita pystyt tekemään. Vahvalla luistelutaidon osaamisella pystyt luomaan vaikuttavamman taideteoksen, Spiridovitsh sanoo.
– On kiehtovaa, miten taideteos syntyy muodostelmaluistelussa. Ensin suunnitellaan koko draaman kaari, sitten jokainen urheilija luo teoksen omalla panoksellaan ja kaikki kuusitoista urheilijaa saadaan samaan tarinaan. Se on koreografin ja joukkueen yhteinen teos eikä kenenkään ulkopuolisen luoma, Rahko selvittää.
Tietoisuus pienentää muureja
Asioista keskusteleminen yhteiskunnassa on valmentajien mielestä hyvä asia. Uusia ilmiöitä tulee jatkuvasti ja tietoisuuden taso kasvaa.
– Muodostelmaluistelun tarinat herättävät parhaimmillaan kiinnostusta uuteen asiaan, johon voi tutustua syvemmin. Tietoisuus vähentää ennakkoluuloja ja laskee muureja, Spiridovitsh uskoo.
– Kaikesta ei kuitenkaan tarvitse pitää, koska makuja on erilaisia. Jos haluaa, että kaikki tykkää kaikesta joutuu tekemään kompromisseja. Mielipiteiden takana pitäisi kuitenkin seistä, mieluiten omalla nimellä, valmentajat sanovat.
Musiikki ja liikekieli kertovat tarinaa
Lumineersin valmentajat päättivät tällä kaudella jälleen yllättää. Trendinä on viime vuosina ollut luoda kantaaottavia ohjelmia, joissa käsitellään esimerkiksi ilmastonmuutosta, talouskatastrofeja, sotia tai nykyajan ilmiöitä.
– Lyhytohjelmassa tulkitsemme teoksen Danse Macabre, jonka klassinen musiikki on Lumeille uudenlainen haaste. Kuolemantanssi on käytetty teos muissa lajeissa, mutta nyt tuomme sen jäälle kuudentoista luistelijan tulkitsemana, Lumineersille uskollisella tyylillä, Lakela sanoo.
– Vapaa-ohjelmassa halusimme luoda tunnelman tyhjyydestä historiallisen onnettomuuden kautta, ilman että otamme kantaa varsinaiselle tapahtumalle. Kaikki lähti liikkeelle musiikkikappaleesta sarjasta Handmaid’s Tale (suom. Orjattaresi) ja pohdimme pitkään, mikä tapahtuma aiheuttaisi sellaisen tuskan, joka välittyy sydäntä riipaisevasta musiikista. Ohjelmaan lisättiin ripaus 80-lukua ja tapahtumia ennen ydinonnettomuutta, Lakela jatkaa.
”Pohdimme pitkään, mikä tapahtuma aiheuttaisi sellaisen tuskan, joka välittyy sydäntä riipaisevasta musiikista.”
Chernobyl-ohjelman musiikkiin on upotettu paljon pieniä yksityiskohtia, jotka kertovat tarinaa yhdessä liikekielen kanssa. Tunnelman tiivistyessä kuuluu lankapuhelimen pirinää, hälytysääniä ja sireenejä. Kahdeksan sekuntia ennen räjähdystä voi kuulla hätänapin painamisen äänen. Räjähdyksen jälkeen seuraa hiljaisuus, jonka halkaisee pätkä Neuvostoliiton television uutisista, jossa kansalle kerrottiin ydinonnettomuudesta.
Ohjelman rakenne poikkeaa myös tavanomaisesta.
– Useimmiten ohjelmat päättyvät ilotulituksiin ja nostatuksiin ja lopussa tehdään hienoimmat temput. Chernobyl-ohjelmassa on ajatus, että alussa tapahtuu ja räjähtää, ja lopussa luodaan kauniin luistelun ja musiikin avulla kylmiä väreitä tuovan elämyksen, Rahko kertoo.
– Tällainen teema sopii juuri SM-seniorijoukkueelle, koska aihe vaatii kypsää tulkintaa, Latva lisää.
Ohjelmien musiikit on työstetty yhdessä kanadalaisen Hugo Chouinardin kanssa.
Tulkinnan taitoja pitää harjoitella
Spiridovitsh lähti tälle kaudelle kokeilemaan SM-noviisien rajaa ja katsomaan mikä on heidän kykynsä käsitellä syvällisempiä aiheita. Finettesin ohjelma Nuoren tytön päiväkirja perustuu Anne Frankin toisen maailmansodan aikaiseen kirjaan ja niihin henkisiin selviytymiskeinoihin, jotka antoivat voimia Anne Frankille vaikeassa tilanteessa.
– Jo muutaman vuoden päästä noviisitason luistelijat kilpailevat huippujoukkueissamme, jolloin heiltä odotetaan, että he osaavat tulkita ja esittää tunteita koko keholla. Koenkin, että luistelutaidon ohella myös tulkinnan taitoa pitää harjoitella monella eri tavalla. Ohjelman teemaa käsitellessä on kuitenkin tärkeää valmentajana tutustua aiheeseen syvällisesti, jotta osaa käsitellä aihetta luistelijoiden ikätasolle sopivalla tavalla.
”Olemalla yhteisönä avoin kehitämme suomalaisen muodostelmaluistelun tarinallisuutta.”
Spiridovitsh toivoo, että jatkamme Suomessa rohkealla linjalla ja pohdimme mitä kaikkea voisimme tehdä taiteen kentällä.
– Olemalla yhteisönä avoin ja katsomalla avoimin mielin erilaisia ohjelmia ja teemavalintoja kannustamme yhteiseen rohkeuteen ja kehitämme suomalaisen muodostelmaluistelun tarinallisuutta, Spiridovitsh uskoo.
Lumineersin valmentajat ovat samaa mieltä ja muistuttavat että yksinkertainen tarina voi myös olla erinomainen valinta, kunhan sopiva näkökulma löytyy.