Kilpailusarja oman tason mukaan
Suomen Taitoluisteluliitto on panostanut valtavasti siihen, että jokainen kilpailemaan haluava suomalaisluistelija löytäisi itselleen sopivan sarjan. Suomessa on yksinluistelijoille 16 ja muodostelmaluistelijoille 10 erilaista kilpailusarjaa.
Yksinluistelussa nuorten lasten kilpaileminen alkaa aluetasolta eli kilpailut ovat mahdollisimman lähellä lasten kotiseutua. Muodostelmaluistelussa kilpailusarjojen jako on hieman erilainen, mutta pienille tulokassarjan luistelijoille pyritään järjestämään kilpailut mahdollisimman lähelle kotia.
Sekä yksin- että muodostelmaluistelussa on pidemmälle ehtineille kilpailijoille valittavana joko kansallinen tai SM-sarja. Yksinluistelussa vaativimpiin sarjoihin pyritään testien kautta.
Myös aikuisille – olivat he sitten harrastaneet lapsena luistelua tai vasta aikuisiällä lajin löytäneitä – järjestetään Suomessa kilpailuja. Aikuisten kilpaileminen on Suomessa erittäin suosittua. Vanhimmat aikuiskilpailuihin osallistuneet ovat olleet seitsemänkymppisiä.
Lisäksi Suomessa järjestetään soveltavan luistelun kilpailuja kehitysvammaisille lajin harrastajille.
Jäätanssissa, jonka harrastajia maassamme on vähän, järjestetään pienempi valikoima kansallisen ja SM-tason kilpailuja. Suomessa, kuten myös maailmanlaajuisesti, on myös niin kutsuttuja soolo-jäätanssin harrastajia, eli ilman paria jäätanssivia. Myös heille pyritään kausittain järjestämään kilpailumahdollisuuksia.
Erilaiset arviointijärjestelmät
Suomessa on taitoluistelukilpailuissa käytössä kuusi erilaista arviointijärjestelmää. Vaativimmissa kilpailusarjoissa, SM-tasolla ja kansallisten sarjojen yläpäässä, on käytössä taitoluistelun kansainvälinen arviointijärjestelmä, ISU-arviointi. Kehitysvammaisilla luistelijoilla on oma kansallinen arviointijärjestelmänsä, joka pohjaa soveltavan luistelun kansainväliseen arviointiin.
Yksinluistelijoiden kansalliset arviointijärjestelmät ovat nimeltään ”Yksinluistelun suorituksen arviointi” ja ”Yksinluistelun laajennettu tähtiarviointi”, joka on käytössä edistyneempien luistelijoiden, joita ei vielä ISU-arvioida, kilpailuissa. Muodostelmaluistelun kansallinen pistearviointi tunnetaan lyhennenimellä MUPI ja jäätanssin vastaava on nimeltään JÄPI.
Kaikki kansalliset arviointijärjestelmät sisältävät samaa peruslogiikkaa kuin kansainvälinen ISU-arviointi. Ne esimerkiksi antavat runsaan ja monipuolisen palautteen luistelijalle niin kuin kansainvälinen arviointikin.
TEKSTI Kaisa Viitanen
Katso Suomen Taitoluisteluliiton alaiset kilpailut 2018-2019.