Tietoa lajista

Suomen Taitoluisteluliiton kilpailupäällikkö Anne Fagerström

”Kilpailukalenterin rakentaminen on kuin palapelin tekemistä”

1 heinäkuun, 2020 Laura Kankainen STLL

Uuden kilpailukauden kynnyksellä yksi mieltä askarruttavimmista aiheista taitoluistelupiireissä on seuraavan kauden kilpailukalenteri. Milloin luistellaan SM-kilpailut? Miten sijoittuvat lohkokilpailut? Miksi seuran järjestämiä kutsukilpailuja pitää anoa?

Suomen Taitoluisteluliiton kilpailupäällikkö Anne Fagerström kertoo, miten kilpailukalenterin rakentaminen onnistuu, kun huomioon täytyy ottaa lukemattomia yksityiskohtia.  

Kansainväliset kilpailut kotimaan kalenterin pohjana

– Kilpailukalenterin rakentaminen aloitetaan yleensä jo edellisen vuoden joulukuussa. Kalenterin rakentaminen lähtee liikkeelle siitä, että kirjataan kaikki kauden ajalle sijoittuvat viikonloput ja niiden yhteyteen merkitään tiedossa olevat JGP-, GP-, EYOF-, YOG- ja PM-kilpailut, Universiadit sekä kaikki arvokilpailut. Vaikka puhumme kotimaan kilpailukalenterista, täytyy meidän sitä tehdessä katsoa hyvin vahvasti myös kansainvälistä kalenteria, Anne kertoo.

Kun kansainvälisesti merkittävät kilpailut on saatu sijoitettua kalenteriin, lisätään sinne seuraavaksi SM-kilpailut. Yksinluistelun ja jäätanssin SM-kilpailujen ajankohtaa pohdittaessa täytyy huomioida myös muun muassa EM-kilpailujen ajankohta, joka vaihtelee sen mukaan, onko kyseessä olympiavuosi vai ei. Ilmoittautumiset arvokilpailuihin tehdään viimeistään 21 vuorokautta ennen kilpailuja, joten SM-kilpailujen pitää olla hyvissä ajoin ennen tätä. Muodostelmaluistelun SM-kilpailuja aikataulutettaessa puolestaan täytyy huomioida, milloin senioreiden MM-kilpailut luistellaan, jotta SM-kilpailujen perusteella on mahdollista valita edustusjoukkue arvokilpailukriteerien mukaisesti.

Taitoluisteluliitto haluaa myös tarjota taitoluisteluväelle tasapuolisen mahdollisuuden saapua nauttimaan huippuluistelusta

– Kun SM-kilpailut ovat kalenterissa, lähdetään siitä laskemaan kuukausia taaksepäin, jotta saadaan valintakilpailut SM-kilpailuissa luisteleville sarjoille. Kansainväliset kilpailut vaikuttavat myös valintakilpailujen ajankohtiin. Esimerkiksi tulevalla kaudella PM-kilpailujen ilmoittautumisaika menee umpeen tammikuun alkupuolella, mikä on yksi syy siihen, että SM-noviiseilla on kaksi lohkokilpailua jo syksyllä, Anne kuvailee.

Taitoluisteluliitto haluaa myös tarjota taitoluisteluväelle tasapuolisen mahdollisuuden saapua nauttimaan huippuluistelusta, joten on päätetty, että Suomessa luisteltavien Challenger-sarjan kilpailujen, Finlandia Torphyn ja Marie Lundmark Trophyn, sekä SM-kilpailujen aikana ei luistella muita kilpailuja.

Vaikka merkittävät kansainväliset kilpailut koskevat vain pientä osaa tiettyjen sarjojen luistelijoista, on tasavertaisuuden nimissä taattava myös näissä kilpailuissa luisteleville mahdollisuus kilpailla täysipainoisesti kotimaassakin. Tämän takia esimerkiksi tärkeitä loppukilpailuja ei voida sijoittaa päällekkäin PM-kilpailujen tai muiden vastaavien kilpailujen kanssa.

Kotimaan kilpailukalenteri on monen asian summa

– Kun SM-senioreiden ja -junioreiden kilpailut ovat löytäneet ajankohtansa, lähdemme käymään sarja kerrallaan läpi kilpailuja ja sijoittamaan niitä kalenteriin. Meillä on liiton alaiset sarjat eli SM-sarjat ja kansalliset sarjat, joille on säännöissä määritelty tietyt kilpailut, jotka pitää löytyä kalenterista.

Seniori- ja juniori-ikäisten luistelijoiden kilpailujen ajankohtiin vaikuttavat myös ylioppilaskirjoitukset, joiden aikana Taitoluisteluliitto pyrkii välttämään kyseisten luistelijoiden kilpailuja.

– Yritämme myös huomioida vanhojentanssien ja penkkareiden ajankohdat niin, etteivät tärkeät loppukilpailut osuisi niiden kanssa päällekkäin. Valitettavasti kuitenkaan alue- ja koulukohtaisesti eri aikoina pidettäviä syys- ja hiihtolomia ei voida huomioida, Anne kertoo.

”Kilpailukalenteria koostettaessa teemme jonkin verran yhteistyötä myös Jääkiekkoliiton kanssa, jotta kaikille löytyy sopivasti jääaikaa.”

– Kilpailukalenteria koostettaessa teemme jonkin verran yhteistyötä myös Jääkiekkoliiton kanssa, jotta kaikille löytyy sopivasti jääaikaa. Tästä syystä suosittelemme seuroja järjestämään pienempiä kilpailuja pienemmissä halleissa, jotta Liiga- ja Mestis-hallit säilyvät vapaina isommille kilpailuille ja otteluille. Seurojen keskustelut ja yhteistyö paikallisesti muiden jäälajien kanssa on myös erittäin arvokasta. Kun meiltä löytyy joustoa, löytyy joustoa myös meidän pidemmille kilpailutapahtumillemme, Anne muistuttaa.

STLL Anne Fagerström
Suomen Taitoluisteluliiton kilpailupäällikkö Anne Fagerström kertoo, että kilpailukalenteriin tehdään muutoksia, kun huomataan, että jokin ei toimi tai kun kilpailujärjestelmää pyritään kehittämään paremmaksi.

Kun Annen ja Kilpailusääntöjen ja -järjestelmän työryhmän yhteistyössä rakentama liiton sarjojen kilpailukalenteri on valmis, siirtyy se liittohallituksen hyväksyttäväksi. Tämän jälkeen kilpailut tulevat seurojen haettavaksi.

– Toiveemme on, että jokainen seura, jossa on liiton sarjoissa luistelijoita, hakisi liiton kalenterin kilpailuja. Tästä syystä olisi hyvä, että seurat kirjoittavat selkeästi ylös kilpailun järjestämisohjeet ja omassa seurassa parhaiten toimivat käytänteet. On myös tärkeää, että kaikki seura-aktiivit eivät vaihdu kerralla ja toimintaan otetaan aina muutamia uusia tekijöitä mukaan, jolloin osaaminen kilpailujen järjestämisessä säilyy. Vapaamatkustajaseurat kuormittavat aina osaltaan muita seuroja, Anne huomauttaa.

Kun hakemukset seuroilta on saatu, kirjataan jokaisen kilpailun kohdalle hakijat. Niiden kilpailujen kohdalla, joilla on vain yksi hakija, on tilanne yleensä yksinkertainen.

– Jos kilpailua on hakenut useampi seura, lähdetään katsomaan historiaa muutama vuosi taaksepäin. Tavoitteena on, että sama seura ei joka vuosi järjestäisi samaa kilpailua, vaan yritetään pyörittää niin, että kilpailut olisivat hieman eri puolilla Suomea eri vuosina. On myös kilpailuja, joille yleensä on vähemmän tai ei ollenkaan hakijoita, Anne selventää.

Riittävästi luistelijoita, arvioijia ja aikaa harjoitella

Tulevalle kaudelle suunnitellut alue- ja kutsukilpailut haetaan jo viime vuodesta tuttuun tapaan liitolta. Muutoksen taustalla on halu palvella entistä paremmin sekä luistelijoita, kisajärjestäjiä että arvioijia.

Hakemusten tultua seuroilta kilpailut sijoitetaan kalenteriin ja katsotaan, mitä muita kilpailuja on haettu samalle viikonlopulle sekä lähiviikoille. Rajaamalla päällekkäisten kilpailujen määrää yritetään etukäteen jo varmistaa, että kaikkiin kilpailuihin riittää luistelijoita, mutta myös tuomareita ja teknisiä. Myös kilpailujen ajankohdat yritetään sijoittaa niin, että luistelijalle jää riittävästi aikaa harjoittelulle kilpailujen välillä. Ensi kaudella tämä tarkoittaa sitä, että suurin osa loppukilpailuista sijoittuu maaliskuulle.

”Pienet luistelijat aloittavat kilpailemisen aikaisintaan lokakuussa, jotta alkukauteen jää riittävästi aikaa harjoittelulle.”

– Aikaisempina kausina on huomattu myös haasteita kilpailujen määrissä eri alueilla. Kun kutsuttavien alueiden, seurojen ja luistelijoiden määrät mietitään jo etukäteen, voidaan helpommin taata, että tasapuolisuus Suomen eri alueilla toteutuu paremmin, mutta myös, että kilpailutapahtumat eivät veny turhan pitkiksi ja arvioijiakin riittää kaikkiin kilpailuihin, Anne mainitsee.

Tulevalle kaudelle uutena päätöksenä tuli pienempien luistelijoiden kilpailukauden alun siirtäminen myöhemmäksi.

– Pienet luistelijat aloittavat kilpailemisen aikaisintaan lokakuussa, jotta alkukauteen jää riittävästi aikaa harjoittelulle. Näin pystymme myös varmistamaan, että SM- ja kansalliset sarjat saavat riittävästi kilpailuja alkukauteen. Tällä kaudella koronavirus tuo myös aivan oman sävynsä kauden aloitukseen. Kukaan meistä ei vielä tiedä, mitä tulee tapahtumaan, Anne sanoo.

Oppia ikä kaikki

Aina toisinaan kilpailukalenterin perusrakenteeseen tehdään pieniä muutoksia tai kokeillaan uusia tapoja toteuttaa kilpailutapahtumia. Muutoksia tehdään, kun huomataan, että jokin ei toimi tai kun kilpailujärjestelmää pyritään kehittämään paremmaksi.

”Tavoitteena on tunnistaa ongelmakohdat ja ratkaista ne, jotta kilpailuista jää hyvä mieli sekä järjestäjille, luistelijoille että arvioijille.”

– Esimerkiksi kuluneella kaudella järjestettiin muodostelmaluistelukilpailu, jossa oli mukana yhteensä seitsemän eri sarjaa ja lopputulemana koko kilpailussa oli yhteensä yli 130 joukkuetta. Kilpailupäivät venyivät hirmuisen pitkiksi, joten tulevalla kaudella olemme poistaneet kyseisestä kilpailusta tulokkaat. Tavoitteena on tunnistaa ongelmakohdat ja ratkaista ne, jotta kilpailuista jää hyvä mieli sekä järjestäjille, luistelijoille että arvioijille, Anne sanoo.

– Välillä olen verrannut kilpailukalenterin rakentamista lennonjohdossa toimisen ja lentoturmatutkinnan yhdistämiseen. Yritämme pohtia, mikä siirtyy minnekin ja törmäävätkö ne sitten. Tällainen lukuisien erilaisten kilpailujen ja tapahtumien yhteensovittaminen kokonaisuudeksi on haastava, mutta samalla mielenkiintoinen ja antoisa tehtävä, ja työryhmän apu ja tuki on kullanarvoista, Anne kuvailee.

Suomen Taitoluisteluliiton kilpailukalenteri 2020–2021