Kiss & Cry

"Emme ole tottuneet näin kovaääniseen kannustamiseen"

Suomalainen luistelukulttuuri inspiroi australialaisen Ice Storm -joukkueen kapteeneja

7 helmikuun, 2024 Alexandra Limnell Santtu Jaakkola ja Alexandra Limnell

Tulevan viikonlopun Marie Lundmark Trophyssa nähdään ensi kertaa Suomessa kilpaileva australialainen Ice Storm -joukkue. Brisbanelaiset haaveilevat muodostelmaluistelun kasvusta kotimaassaan, mutta iloitsevat siitä, että saivat monen vuoden tauon jälkeen riittävästi luistelijoita mukaan ulkomaanreissulle.

Australian Brisbanesta tulevan Ice Storm -muodostelmaluistelujoukkueen kapteenit Liesda Marsdon ja Dana Prokic ovat innoissaan harvinaisesta ajastaan Euroopassa. Ice Storm on suunnannut kansainvälisille jäille ensi kertaa koronapandemian jälkeen. Joukkueella on takanaan viime viikonloppuna Ranskan Rouenissa käyty French Cup. 

– Meitä ei ollenkaan haittaa kilpailla kahta viikonloppua peräkkäin. Rakastamme viettää tiiviisti aikaa lajin ja joukkueen parissa. Jetlag on ollut yllättävän vähäistä, Liesda iloitsee.

”Kaikkihan varmasti toivovat, että olisi mahdollista luistella ammattimaisesti.”

Liesda ja Dana kuvailevat Ice Storm -yhteisöä perheeksi, johon kuuluu kaksi joukkuetta: Elite 12 -sarjassa kilpaileva Ice Storm Thunder sekä perinteisessä seniorisarjassa nähtävä Ice Storm Lightning. Jälkimmäinen joukkueista on mukana viikonloppuna Marie Lundmark Trophyssa

– Kaikkihan varmasti toivovat, että olisi mahdollista luistella ammattimaisesti. Kilpailumatkoilla pääsee hetkeksi kiinni sellaiseen unelmakuplaan ja maistamaan, mitä se voisi olla, Dana lisää.

Molemmilla kapteeneilla on takanaan pitkä ura muodostelmaluistelun huipulla, mutta Suomessa kumpikin vierailee ensimmäistä kertaa. Osa Ice Stormin luistelijoista on taannoin leireillyt Vierumäellä, ja kytköstä Suomeen on myös vahvistanut Helsinki Rockettesin päävalmentaja Kaisa Arrateig, joka on käynyt kahdesti valmentamassa Australiassa. Liesda ja Dana kertovat australialaisten ihailevan kovasti suomalaista muodostelmaluistelua ja erityisesti sen luovuutta. 

Kilpaileminen ulkomailla ei ole itsestäänselvyys

Muodostelmaluistelu on Australiassa varsin pieni ja tuntematon laji. Liesda ja Dana kertovat joutuvansa usein selittämään ja näyttämään videolta, mitä he harrastavat. Naiset toivovat muodostelmaluistelun saavan enemmän näkyvyyttä ja arvostusta esimerkiksi parempien televisiointisopimusten ja parhaassa tapauksessa olympiastatuksen kautta. Heidän haaveissaan muodostelmaluistelijoilla olisi mahdollisuus toteuttaa intohimoaan ammattimaisesti vaikkapa rugbynpelaajien tavoin.  

Kallis, yli kaksi viikkoa kestävä Euroopan matka on osittain rahoitettu Ice Skating Queensland -seuran ja Australian luisteluliiton tukien avulla, mutta erityisesti koronapandemian aiheuttamien taloudellisten tappioiden jälkeen ulkopuolista tukea on ollut niukalti. Rahaa viikkojen Euroopan kiertueeseen kerätään Ice Stormissa muun muassa talkookahvilatoiminnan kautta. Luistelijat järjestävät myös varainkeruuta kirittäviä esiintymisiä. Kansainvälisiä kilpailuja yritetään saada yhtä valtamerenylitystä kohden mahdollisimman monta.

”Harjoituksiin on syntynyt luistelijoiden välistä kilpailua, mikä on vienyt kaikkia eteenpäin.”

Suurin haaste vuosien varrella on koko Australiassa ollut urheilijoiden määrän takaaminen joukkueissa. Se on myös merkittävin syy sille, ettei Ice Stormia ole hetkeen nähty kansainvälisillä jäillä. Tällä hetkellä Ice Storm -yhteisössä on käynnissä hyvä kausi. Vähäinen vaihtuvuus luistelijoissa on mahdollistanut sen, että joukkue on voinut kilpailla useammassa sarjassa. 

– Se ilahduttaa, että olemme vihdoin kyenneet luomaan pysyvyyttä ja tavoitteellisuutta joukkueeseemme. Harjoituksiin on syntynyt luistelijoiden välistä kilpailua, mikä on vienyt kaikkia eteenpäin, Dana kertoo. 

Joukkueen yhtenäisyyttä on edistänyt kaikkien sitoutuminen pitkän tähtäimen tavoitteeseen, MM-edustuspaikkaan. 

Ice Storm Lightning kilpaili Euroopan-kiertueellaan ensin French Cupissa Ranskassa.
Ice Storm Lightning kilpaili viikko ennen Marie Lundmark Trophya French Cupissa Ranskassa.

Suomalainen luistelukulttuuri inspiroi

Liesda ja Dana ovat innoissaan Marie Lundmark Trophyn monipuolisesta ja tasokkaasta osallistujakaartista. Joukkueen tavoitteita viikonlopun kilpailussa on yhä useampien teknisten tasojen läpäiseminen sekä toisaalta vauhdin ja voiman lisääminen ohjelmissa. 

– Emme ole tottuneet näin suuriin areenoihin ja kovaääniseen kannustamiseen. Ne ovat aivan ihania asioita, mutta valehtelisin jos väittäisin, etteivät ne vaatisi totuttelemista. Tunnelma joukkueessa oli French Cupissa hieman jännittynyt, joten tänä viikonloppuna yritämme olla vielä paremmin läsnä ja jättämään kaikkemme jäälle, Liesda kuvailee. 

”Emme ole tottuneet näin suuriin areenoihin ja kovaääniseen kannustamiseen.”

Kilpailutunnelmaa keventää myös se, että MM-edustusvalinta kahden australialaisjoukkueen välillä on jo tehty. Edustuspaikan nappasi odotetusti Team Unity Sydneystä, mutta Dana ja Liesda iloitsevat joukkueensa olleen pisteissä lähempänä kuin koskaan aiemmin. Tällä hetkellä jokainen kilpailu nähdään sijoituksena Ice Stormin tulevaisuuteen ja kehitykseen. 

– Suomalaiset joukkueet olivat Ranskassa ihanan kannustavia. Olemme kuulleet, että suomalaisissa kilpailuissa on hyvä tunnelma ja olemmekin todella kiitollisia mahdollisuudesta kilpailla Helsingissä. Olemme myös inspiroituneita siitä, kuinka Suomessa otetaan laji vakavasti, Liesda kertoo.

Lue myös
Tapahtumat

"Luistelimme rohkeasti ja olemme tyytyväisiä"

Helsinki Rockettes Marie Lundmark Trophyn voittoon

11 helmikuun, 2024

Tapahtumat

Kanadan Les Suprêmes johtaa Marie Lundmark Trophya

Helsinki Rockettes on toisena ja Team Unique neljäntenä

10 helmikuun, 2024

Tapahtumat

Challenger-sarjan osakilpailussa nähdään hallitsevat MM-mitalistit

Marie Lundmark Trophy tuo huippu­muodostelma­luistelua Helsinkiin

6 helmikuun, 2024