Uusilla sarjoilla pienet luistelijat kisaamaan
Ruotsi haluaa lisää harrastajia muodostelmaan
Ruotsissa halutaan nostaa muodostelmaluistelun suosiota, sillä läntisessä naapurissamme lajin elinvoima on kaukana esimerkiksi suomalaisesta. Ruotsin Taitoluisteluliitto luo pohjaa nousulle uusilla kilpailusarjoilla pienimmille luistelijoille. Se verkostoi myös seuroja keskinäiseen yhteistyöhön.
– Tavoitteena on saada mukaan lisää harrastajia. Uusissa juvenile- ja pre-juvenile -sarjoissa tekniset vaatimukset ovat muita kilpasarjoja matalammat. Näin pienetkin saavat kisata omanikäistensä ja samalla taitotasolla luistelevien kanssa, toteaa Iina Korkala, joka valmentaa muodostelmaluistelijoita Nacka Teamåkningsklubbissa lähellä Tukholmaa.
Seurojen on myös helpompi aloittaa muodostelmaluistelu pienten luistelijoiden valmentamisella. Iina painottaa, että seurojen kestävyyden kannalta pienet luistelijat ovat erityisen tärkeitä. Vain heistä saadaan sitten junioritason ja senioreiden luistelijoita.
Nacka Teamåkningsklubbilla on kuusi aktiivista joukkuetta, joista juniorijoukkue Moonlightsin ja seuran valmennuksen edustajat hakivat inspiraatiota ja oppia tulevaan kauteen Suomen Taitoluisteluliiton järjestämältä Excellence-leiriltä Vierumäeltä.
Team Surprisen jälkeen
Ruotsilla oli vuosia muodostelmaluistelun timanttina Team Surprise, joka on voittanut kuusi lajin maailmanmestaruutta sekä tukun muitakin MM-mitaleita. Joukkue päätti kuitenkin uransa MM-hopeaan Globenissa 2018.
– MM-kilpailut Tukholmassa nostivat lajin kiinnostusta hetkellisesti. Meille tuli seuraan paljon kyselyjä eri puolilta Tukholmaa, mutta suosion suureen kasvuun se ei vielä vienyt, Iina kertoo.
Nykyisin Ruotsilla on vain yksi seniorijoukkue Team Inspire. Juniorijoukkueita on kolme ja noviisijoukkueita päättyneellä kaudella viisi.
– Ruotsin liitolla on kehityskomitea edistämässä muodostelmaluistelua. Liitto tuki esimerkiksi meidän luistelijoittemme ja valmentajiemme leirimatkaa Vierumäelle.
”MM-kilpailut Tukholmassa 2018 nostivat lajin kiinnostusta hetkellisesti.”
Pari viikkoa sitten järjestettiin Ruotsin valmentajille inspiraatioviikonloppu Nackassa. Viikonloppuun osallistui muodostelmavalmentajia eri puolilta Ruotsia, eniten Nackasta ja Göteborgin suunnalta, jossa on lajin keskittymä Ruotsissa.
Viikonloppu oli jaettu kahteen osioon. Toinen oli suunnattu muodostelmavalmentajille ja toinen muodostelmasta kiinnostuneille yksinluistelijoille ja heidän valmentajilleen. Tarkoituksena oli tutustuttaa heidät lajiin ja kannustaa aloittamaan muodostelmaluistelu uusissa seuroissa.
Mukana oli yksinluistelun valmentajia ja luistelijoita useista seuroista. He vaikuttivat Iinan mukaan pitäneen viikonlopusta.
Muodostelmavalmentajat keskittyivät viikonlopussa skating skills -taitoihin sekä piruetteihin, joiden valmentamiseen heitä opastivat kokeneet jäätanssi- ja yksinluisteluvalmentajat.
– Viikonloppu oli mukava tuki meidän työllemme ja lisäsi yhteistyötä seurojen välillä, Iina kiittää.
Ranskan kautta Ruotsiin
Iina on valmentanut Nackassa kuusi vuotta. Ruotsiin hän päätyi Ranskan kautta.
– Olen luistellut nelivuotiaasta lähtien Oulussa ja viimeiset viisi kautta Stella Polariksessa. Kun junioriura ja lukio päättyivät samana keväänä, lähdin välivuodeksi seniorijoukkue Les Zoulousin riveihin Lyoniin Ranskaan.
Sitten Iina pääsi opiskelemaan biolääketiedettä Tukholman Karoliiniseen instituuttiin. Koska Tukholmassa ei ole muodostelmaluistelun seniorijoukkuetta, vaihtui luistelijan ura luontevasti valmentajan polkuun. Näin hän saattoi pysyä lajin parissa.
– Meillä ei seurassa ole yhtään päätoimista valmentajaa. Valmennuksen ohella olen aloittanut oman alani hommia ja opiskelen samaan aikaan lääketieteellisessä tiedekunnassa. Valmennus iltaisin ja viikonloppuisin on ollut todella hyvä työ opintojen ohessa, sillä se tuo tasapainoa elämään.
”Kaikissa maissa on erilainen tyyli. On myönteistä, että olen saanut kokeilla monenlaisia tyylejä ja tavata ihmisiä eri maista.”
Iinan on vaikea arvioida lajikulttuurin eroja Suomessa, Ranskassa ja Ruotsissa, koska hän on ollut maiden muodostelmassa mukana niin eri rooleissa: Suomessa junioriluistelijana, Ranskassa seniorina ja Ruotsissa valmentajana.
– Se on tietysti selvää, että laji on Suomessa paljon suurempi ja tunnetumpi kuin Ruotsissa. Täällä joutuu vielä selittämään, mitä muodostelmaluistelu oikein on. Ja tietysti vastaamaan, että se on taitoluistelua joukkueessa.
Ranskassa oli 2016 vaikea saada joukkuetta kasaan. Luistelijoita tuli ympäri Ranskaa ja osa suoraan jäätanssista ja yksinluistelusta.
– Kaikissa maissa on erilainen tyyli. On myönteistä, että olen saanut kokeilla monenlaisia tyylejä ja tavata ihmisiä eri maista.
Edullinen jää auttaa kasvuun
Nackan kunta tukee Iinan mukaan lasten ja nuorten urheilua paljon, muutakin kuin luistelua. Se myy jäätä pääkauden aikana 120 kruunulla eli noin 12 eurolla per tunti.
– Edullisen jään ansiosta pystymme pitämään kustannukset kohtuullisina. Se on mahdollistanut seuramme kasvun, mutta jääaikaa ei ole kuitenkaan tarjolla rajattomasti.
Nacka Teamåkningklubb on keskittynyt muodostelmaluistelun ohella jäätanssiin sekä soolojäätanssiin. Moni seuran muodostelmaluistelijoista harrastaa myös soolojäätanssia.
– Se on todella hyvä oheislaji muodostelmaluisteluun ja tuo luistelijoille muutaman lisätunnin oppia sekä jääaikaa.
Iinalla on vastuullaan basic-noviisijoukkue. Hän on mukana myös juvenile-joukkueen valmennustiimissä ja auttaa myös muissa joukkueissa.
– Teemme todella tiivistä yhteistyötä seurassa. Jokainen auttaa vuorollaan toisia.
Ei senioreita suunnitelmissa
Nackassa kasvatetaan luistelun tasoa ja seuraa Iinan mukaan pikku hiljaa. Tulostavoitteita ei ole asetettu.
– Juniorijoukkueemme on todella nuori, eikä Tukholmassa ainakaan lähivuosina ole tavoitteena perustaa seniorijoukkuetta. Olisi tietysti hienoa voida tarjota junioriluistelijoille paikallinen tie senioreihin, mutta tällä hetkellä meillä ei ole riittävästi jääaikaa eikä harrastajamääräkään vielä riitä siihen.
”Olemme yrittäneet levittää tietoisuutta lajista, mutta ihan hirveästi se ei vielä ole ottanut tuulta muissa seuroissa.”
Tukholman seudulla seura on aika yksin, sillä lähistöllä on vain yksi joukkue naapurikunnan seurassa.
– Olemme yrittäneet levittää tietoisuutta lajista, mutta ihan hirveästi se ei vielä ole ottanut tuulta muissa seuroissa.
Iina korostaa kuitenkin, että harrastajat ja fanit ovat innolla mukana muodostelmaluistelussa.
– Kisoissa yllätti, että ne ovat paljon pienimuotoisempia kuin Suomessa sekä joukkue- että katsojamääriltään. Mutta se yleisö, joka on paikalla, kannustaa kaikkia innokkaasti. Katsojakulttuuri on hyvä, hän kertoo tyytyväisenä.