Henkilöt

Tytti Nieminen muutti Kouvolasta Göteborgiin toteuttamaan luistelu-unelmia:

”Ulkomailla luistelu on aina ollut unelma”

11 maaliskuun, 2022 Annastiina Hemmi Daniel Klerfors, Mats Althin ja Tytti Niemisen kotialbumi

Kouvolassa kasvanut ja luistellut Tytti Nieminen, 17, muutti keväällä 2021 Ruotsin Göteborgiin kokeakseen paikallista luistelukulttuuria. Tytti kannustaa muitakin luistelijoita lähtemään ulkomaille kasvattavien ja unohtumattomien kokemusten perään.

Kun keväällä 2021 ensimmäisen vuoden lukiolaisella Tytti Niemisellä oli takanaan neljä kautta KooKoo Jäätaitureiden kansallisissa junioreissa, Team Pink Pearlissa, oli aika lähteä toteuttamaan unelmia ulkomaille. Tytti päätti hakea ruotsalaiseen SM-juniorijoukkue Team Spiritiin.

– Ulkomailla luistelu on aina ollut unelma, monta monta vuotta jo. Se on mielestäni hyvä mahdollisuus hyödyntää omaa lajitaustaa, Tytti Nieminen kertoo.

Muitakin vaihtoehtoja oli Ruotsin ohella, mutta korona-aikana keveämpiä rajoituksia ylläpitänyt länsinaapuri tuntui helpoimmalta kohteelta.

– Ruotsissa on saanut treenata normaalimmin kuin monessa muussa maassa, ja se vahvisti ajatusta lähdöstä. Ruotsi on myös korkeatasoinen muokkamaa ja luistelukulttuuri on vahva, Tytti avaa valintansa taustoja.

Kysy rohkeasti apua

Muutto Ruotsiin tarkoitti 17-vuotiaalle lukiolaiselle myös muuttoa omilleen ensimmäistä kertaa. Asunnon löytäminen aiheutti alkuun harmaita hiuksia, ja tarkoituksena oli etsiä isäntäperhe, mutta lopulta Tytille löytyi oma vuokra-asunto.

– Oli alkuun totuttelemista ja monia puheluita soiteltiin Suomen päähän. Äidiltä tuli kyseltyä yhtä sun toista, mutta nopeasti oppi tosi paljon itsenäisyyttä. Joukkue on myös auttanut tosi paljon, Tytti muistelee alkumetrejä.

Tytti Nieminen voitti Ruotsin mestaruuskilpailuissa junioreiden hopeaa ja matkaa joukkueensa kanssa junioreiden MM-kilpailuihin Itävaltaan.
Tytti Nieminen voitti Ruotsin mestaruuskilpailuissa junioreiden hopeaa ja matkaa joukkueensa kanssa junioreiden MM-kilpailuihin Itävaltaan.

Käytännön asioiden järjestelyt vieraalla kielellä vaativat hieman kärsivällisyyttä. Uuteen maahan saapumista helpottaa, kun asioista ottaa hyvin selvää jo etukäteen. Lisäksi apua kannattaa opetella pyytämään.

– Jokainen ymmärtää, ettei voi tietää kaikkea, kun muuttaa yksin uuteen maahan, Tytti muistuttaa.

Arki Kouvolan jälkeen suurkaupungilta tuntuvassa Göteborgissa on ylittänyt kaikki Tytin odotukset. Päällimmäisenä mielessä on kaikki hyvät kokemukset ja uuden oppiminen. Yksi konkreettisista opeista on luonnollisesti uusi kieli.

– Tuli yllätyksenä, kuinka paljon vaikeampaa on pärjätä kielellä, jota kaikki muut puhuvat äidinkielenään ja omalla murteellaan. Ensimmäisenä opin luistelusanaston ja tässä vaiheessa kommunikointi sujuu jo hyvin. Englanniksi on silti helppo varmistaa, jos jotain ei ymmärrä, Tytti kertoo.

Luistelu on pääjuttu

Treenien ohella Tytti käy paikallista lukiota, ja on suorittanut joitain kursseja Suomeen etänä, sillä tarkoituksena on käydä lukio loppuun Suomessa. Luistelu on kuitenkin nyt pääjuttu. Ensimmäinen kausi SM-sarjassa toi paljon uutta opeteltavaa elementtien ja toisen ohjelman myötä.

– Haluaisin kokea vielä treenaamisen ja kilpailut myös Suomen SM-sarjassa. Nyt on hyvä draivi päällä, ja olen oppinut täällä tosi paljon, Tytti kertoo.

”Luistelijoita osallistetaan täällä enemmän koreografioiden ja ohjelmien rakentamiseen.”

Kulttuurishokkia Ruotsissa ei juuri pääse syntymään, mutta harjoittelun suhteen on eroja, vaikka laji ja säännöt ovatkin samat.

– Luistelijoita osallistetaan täällä enemmän koreografioiden ja ohjelmien rakentamiseen, etenkin yksityiskohdissa luistelijat ovat tosi paljon mukana, Tytti kertoo havainnoistaan.

Lisäksi yksittäiset jäävuorot voivat venyä jopa kolmen tunnin mittaisiksi, sillä jääaikaa otetaan niin paljon kuin sitä saadaan. Hyvän levon ja monipuolisen syömisen merkitys korostuu, jotta jaksaa pitkissä treeneissä.

Ensimmäinen kansainvälinen kilpailu MM-areenalla

Luistelukausi rakentuu Ruotsissa samaan tapaan kuin Suomessakin, ja helmikuun lopussa Tytti taisteli joukkueensa kanssa Ruotsin mestaruudesta. Joukkue jäi niukasti hopealle, mutta kokemus oli unohtumaton.

– Tunnelma hallissa oli jotain, mitä en ollut ikinä ennen kokenut. Kannustuskulttuuri Ruotsissa on tosi vahva ja koko katsomo on mukana luomassa tunnelmaa, Tytti kuvailee ensimmäistä SM-kisaansa.

”En ole ikinä elämässäni luistellut kansainvälisissä kilpailuissa ja nyt olen menossa suoraan MM-areenoille.”

Seuraavana etappina Tytillä on monen muodostelmaluistelijan suurin haave, nimittäin MM-kilpailut, jotka kilpaillaan junioreiden sarjassa Itävallan Innsbruckissa 17.–18. maaliskuuta. Sitä ennen joukkueella on Suomessakin tutuksi tullut send off -tapahtuma, jossa esiinnytään vielä kerran ennen MM-koitosta.

– En ole ikinä elämässäni luistellut kansainvälisissä kilpailuissa ja nyt olen menossa suoraan MM-areenoille. Tuntuu aika uskomattomalta, Tytti fiilistelee.

Moni saattaa miettiä, miltä tuntuisi edustaa toista maata MM-kisoissa. Sitä on miettinyt myös Tytti omalla kohdallaan. Ruotsin joukkuevaatteissa on kuitenkin jo tottunut kulkemaan, ja suurimpana tunteena on ylpeys omasta kotimaasta.

– Mitä enemmän täällä on asunut, sitä enemmän on tullut myös Suomi-faniksi. Suomen muokkakulttuuria ihaillaan täällä, ja voin ylpeänä kertoa olevani suomalainen, Tytti kertoo lisäten, että aikoo olla suurimpana kannustajana myös Suomen joukkueille.