Kiss & Cry

Kansainvälisiä kuulumisia taitoluistelujäiltä

Kiihtyvä koronakurimus karsi rajulla kädellä syksyn kilpailuja

15 joulukuun, 2020 Tomi Helanne Antti Lehto

Tomi Helanne on seurannut silmä tarkkana kansainvälisiä taitoluistelukilpailuja, vaikka koronapandemian aikana niitä on ollut harvakseltaan. Innokas taitoluistelufani koosti SkatingFinland.fi-sivuston lukijoille kattavan katsauksen syksyn kansainvälisistä tapahtumista.

Vaikka koronapandemian vuoksi jouduttiin perumaan suurin osa syksyn kansainvälisistä kilpailuista, intohimoiselle taitoluistelufanille on kuitenkin ollut tarjolla jännitettävää, sydämentyktyksiä ja riemunkiljahduksia. ISU:n kuuden osakilpailun GP-sarja kutistui neljäksi yksittäiseksi kansalliseksi kilpailuksi, johon saivat osallistua järjestäjämaan luistelijoiden lisäksi siellä asuvat ja harjoittelevat urheilijat – Skate Canada ja Ranskan Grenoblen kisat peruttiin. Challenger-sarjan osakilpailusta järjestettiin kaksi suunnitellusta kymmenestä, Venäjällä käytiin Russian Cup, jonka lisäksi oli pienempiä kilpailuja eri puolilla maailmaa.

Jatkuuko Nathan Chenin voittokulku miesten sarjassa?

Upean nöyrä karisma, hyppytekniikka kuin oppikirjasta, vaikeimman tason askelsarjasta kaikilta tuomareilta +5… Yhdysvaltalainen Nathan Chen on ollut lyömätön vuoden 2018 olympialaisten jälkeen. Myös syyskaudella 2020 hän on maailman kärkituloksen haltija, vaikka vapaaohjelmaan tuli Skate America -kilpailussa helpotuksia. Chenin voittaminen tällä hetkellä on erittäin vaikeaa, mutta ei ole epäilystäkään, etteikö vastassa olisi varteenotettavia haastajia!

Italian 18-vuotias Daniel Grassl astui miesten saappaisiin Gran Premio Italia -kisoissa. Lorenzo Magrin valmentama timantti alkaa olla hiottu ja Benoit Richardin koreografiat sujuvat persoonallisella, modernilla, ylimaallisella tyylillä. Cedric Tourin esittämän Jokerin tahtiin Daniel leiskautti vaikeimmat neloishypyt, kaikki elementit olivat selkeästi plussalla ja näin syntyivät kauden kovimmat vapaaohjelmapisteet 189,27.

Japanissa kaivattiin Yuzuru Hanyuta, joka ei osallistunut GP-kisoihin vallitsevissa olosuhteissa astmansa vuoksi, ja Shoma Unoa, joka on kotiutunut villakoirineen Stephane Lambielin valmennukseen Sveitsiin. Manttelinperijäksi ilmoittautui 17-vuotias piskuinen Masakazu-isänsä valmentama Yuma Kagiyama. Koreografi Lori Nichol on löytänyt Yuman vahvuudet ja Avattaren tahtiin nähtiin väkevää tulkintaa ja huimia hyppyjä, joissa alastulokaarilla suorastaan herkuteltiin.

Konkareista kolahti kovimmin Venäjän Mikhail Kolyada, jonka comeback näyttää olevan taiteellinen täysosuma. Nurejevin tarinaan pohjautuva Ilia Averbukhin koreografioima vapaaohjelma nostaa tunteet pintaan. Venäjän taso miehissä on nosteessa ja sieltä kannattaa poimia korvan taakse ainakin nuoret haastajat Petr Gumennik, Andrei Mozalev ja Evgeni Semenenko. Kärkikahinoihin on myös aina laskettava Kiinan kultaisilla luistimilla liukuva Jin Boyang ja USA:n jo mitalien makuun päässyt Vincent Zhou.

Naisellisuus, lyyrisyys ja kypsä tulkinta olivat valttia

Rostelecom Cupin voittoa juhli yllättäen pietarilainen Alexei Mishinin tiimi, kun Elizaveta Tuktamysheva päätti hienon Chronicles of a Mishievous Bird- vapaaohjelmansa keisarinnan elkein elegantilla sormenheilautuksella ja viekoittelevalla hymyllä. Hänen valttinsa on kypsä, maaginen ja ylväs karisma yhdistettynä minimalistiseen tulkintaan. Toivottavasti vuoden 2015 maailmanmestari mahtuu viiden vuoden tauon jälkeen Venäjän arvokisamaajoukkueeseen.

Naisten kauden kärjen, neloishyppyspesialisti Alexandra Trusovan vapaaohjelma oli katastrofaalinen. Vain kaksi ehjää hyppyelementtiä ja neljä kaatumista – hän tipahti mitaleita. Tuloksena 128 pistettä – sama määrä, jonka Viveca Lindfors sai hienosta EM-pronssia tuoneesta vapaaohjelmastaan vuonna 2019. Alena Kostornaia luisteli taidokkaasti hopealle, tosin ilman kolmoisakselia ja Anna Shcherbakova vetäytyi kisasta sairauden vuoksi.

Japanin Kaori Sakamoto hurmasi tuomarit NHK Trophyssa huimaavalla perusluistelutaidollaan ja varmaakin varmemmilla hypyillään.

Japanin Kaori Sakamoto hurmasi tuomarit NHK Trophyssa huimaavalla perusluistelutaidollaan ja varmaakin varmemmilla hypyillään. Kun valmentaja Sanako Nakano psyykkaa luistelijansa jäälle, hetkessä on taikaa ja sama tunnelma jatkuu koko Matrix-vapaaohjelman ajan yhtenä jatkuvana liikkeenä. Iloisin onnistuja oli saman tallin Mai Mihara, joka teki onnistuneen paluun terveysongelmien jälkeen puhtaalla vapaaohjelmallaan.

Rapakon takana on niin ikään harjoiteltu onnistuneesti. Skate American voiton nappasi Rafael Arutunianin ja Adam Ripponin valmentama kujeellinen metsänkeiju Mariah Bell kannoillaan varma kilpailija Bradie Tennell. Lisäksi kannattaa painaa mieleen 16-vuotias Audrey Shin, joka oli itsekin aidon iloisen pöllämystynyt sijoituttuaan kisassa pronssille. Eurooppalaisista Belgian tunteikas Loena Hendrickx häikäisi Budapest Trophyssa.

Stephane Lambielin tiimissä harjoitteleva Rika Kihira ei ole päässyt kilpailemaan, mutta kaksinkertainen neljän maanosan mestari on aina varteenotettava mitaliehdokas kisassa kuin kisassa.

Pariluistelussa Moskvinan suojatit vahvoilla

Tamara Moskvinan suruaikaan (Igor Moskvin s. 30.8.1929 k. 10.11.2020) toivat valoa maailman ykkösparin viitasta kamppailevat 2020 Euroopan mestarit Aleksandra Boikova ja Dmitrii Kozlovskii ja junioreiden 2019 MM-kultamitalistit Anastasia Mishina ja Aleksandr Galliamov. EM-kisoista rannalle jääneiden Mishina–Galliamovin otteissa on uusia tuulia keväisen valmentajanvaihdoksen myötä. Luistelun ilo, itsevarmuus ja innovaatiot välittyvät katsojille ja näin esittämispisteet ovat vuodessa nousseet 7,5 tienoilta lähes kahdella pisteellä. Liekö 79-vuotias valmentajalegenda Moskvina ollut Aleksandrinkin kieputeltavana nostoharjoituksissa? Hänellä on vieläkin tapana treenata nuoria uroita olemalla itse partnerina harjoituksissa. (Kiitos Mika Saarelaiselle opettavaisista ja hauskoista selostuksista!)

Kauden sensaatio on kokenut uusiopari Alexa Knierim ja Brandon Frazier, jotka vain muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen tuntuvat hengittävän samaan tahtiin.

Kauden sensaatio on kokenut uusiopari Alexa Knierim ja Brandon Frazier, jotka vain muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen tuntuvat hengittävän samaan tahtiin ja löivät Skate Americassa entisten pariensa kanssa tekemät ennätykset roimasti. Alexan puoliso ja ex-partneri Chris Knierim peukutti parin loistokkaille ohjelmille hassunhauskan pahvifaneista muodostetun katsomon seasta. Samassa Todd Sandin ja Jenni Menon valmennustiimissä harjoittelevat Jessica Calalang ja Brian Johnson ovat myös selkeässä nousukiidossa. Kovin vastus venäläisille saattaa kuitenkin tulla Kiinasta. Tyylikkäät Cheng Peng ja Yang Jin olivat Cup of Chinassa vailla vastusta, kun maailman- ja neljän maanosan mestaruuksia kahmineet Wenjing Sui ja Cong Han -tiimin herra on leikkaushoidon jälkeen toipilaana.

Jäätanssin kärjessä jymy-yllätys

Jäätanssin visuaalinen ilme ainakin amatöörin silmissä monipuolistui huomattavasti, kun viime kaudelle uusien sääntöjen myötä mukaan vapaatanssiin otettiin koreografiset elementit, joissa ei haeta vaikeutta, vaan näyttävyyttä ja innovaatioita – siis taidetta jäälle!

Gran Premio Italia IV. herkkuhetki oli, kun Barbara Fusar-Polin suojatit Charlene Guignard ja Marco Fabbri tanssivat huippupisteille tuliterää vapaatanssiaan. Parin vuodesta 2009 alkanut rakkaustarina näkyy myös tanssissa yhteen sulautuvina liikkeinä huikealla tekniikalla. Saapa nähdä miten käy, kun kaikki kovat pääsevät vastakkain?

Kuntoaan eivät vielä ole päässeet näyttämään Ranskan Gabriella Papadakis ja Guillaume Cizeron, moninkertaiset mestarit, jotka hävisivät Venäjän Victoria SinitsinaNikita Katsalapov-duolle EM-kisoissa 14 sadasosapisteellä. Alexander Zhulinin valmentama venäläispari jatkoi lennokkaita otteitaan jopa riskin rajamailla ja varsinkin rytmitanssi Singin` In the Rain palkittiin huimin pistein. Nikitaa pidetään tämän hetken parhaimpana jäätanssipartnerina – tanssissahan tunnetusti on eduksi, jos mies on hitusen pariaan parempi.

Montrealissa Patrice Lauzonin huipputallissa treenaavat arvokisamitalistit Madison Hubbel ja Zachary Donohue taas onnistuivat huikeasti Scott Moirin koreografioimassa vapaatanssissaan Hallelujah. Samassa keskuksessa myös Kiinan huiput Shiuye Wang ja Xinyu Liu sekä Hong Chen ja Zhuoming Sun hiovat tuloksellisesti kuntoaan kohti tulevia Pekingin Olympialaisia 2022. Oma jäätanssiparimme Juulia Turkkila ja Matthias Versluis on asettanut tähtäimensä aina vuoden 2026 Milanon talviolympialaisiin asti. Pari onkin noussut kauden aikana aivan uudelle tasolle ja ponnahtanut epävirallisella maailmanlistalla peräti aivan kympin tuntumaan. Onnea!

Maailman kärkitulokset syksyllä 2020*

NAISET

  1. Alexandra Trusova, 16, RUS I 248,63, Cup of Russia IV Kazan
  2. Anna Shcherbakova, 16, RUS I 246,40, Cup of Russia I Syzran
  3. Kaori Sakamoto, 20, JPN I 229,51, NHK Trophy
  4. Alena Kostornaia, 17, RUS I 226,31, Cup of Russia IV Kazan
  5. Elizaveta Tuktamysheva, 23, RUS I 223,39, Rostelecom Cup
  6. Mariah Bell, 24, USA I 212,73, Skate America
  7. Bradie Tennell, 22, USA I 211,07, Skate America
  8. Audrey Shin, 16, USA I 206,15, Skate America
  9. Karen Chen, 21, USA I 204,90, Skate America
  10. Wakaba Higuchi, 19 JPN I 200,98, NHK Trophy

MIEHET

  1. Nathan Chen, 21, USA I 299,15, Skate America
  2. Jin Boyang, 23, CHN I 290,89, Cup of China
  3. Daniel Grassl, 18, ITA I 284,99, Gran Premio Italia
  4. Mikhail Kolyada, 25, RUS I 283,44, Cup of Russia III Sochi
  5. Yuma Kagiyama, 17, JPN I 275,87, NHK Trophy
  6. Morisi Kvitelasvili, 25, GEO I 275,80, Rostelecom Cup
  7. Vincent Zhou, 20, USA I 275,10, Skate America
  8. Andrei Mozalev, 17, RUS I 274,44, Cup of Russia III Sochi
  9. Petr Gumennik, 18, RUS I 268,47, Rostelecom Cup
  10. Keegan Messing, 28, CAN I 266,42, Skate America

PARIT

  1. Anastasia Mishina, 19, ja Aleksandr Galliamov, 21, RUS I 233,09, Cup of Russia IV Kazan
  1. Aleksandra Boikova, 18, ja Dmitrii Kozlovskii, 20, RUS I 232,56, Rostelecom Cup
  1. Evgenia Tarasova, 25, ja Vladimir Morozov, 28, RUS I 227,13, Cup of Russia IV Kazan
  1. Cheng Peng, 23, ja Yang Jin, 26, CHN I 223,90, Cup of China
  1. Alexa Scimeca Knierim, 29, ja Brandon Frazier, 27, USA I 214,77, Skate America
  1. Apollinariia Panfilova, 17, ja Dmitry Rylov, 19, RUS I 210,07, Rostelecom Cup
  1. Daria Pavliuchenko, 17, ja Denis Khodykin, 21, RUS I 208,39, Cup of Russia II Moscow
  1. Jessica Calalang, 25, ja Brian Johnson, 24, USA I 207,40, Skate America
  1. Yasmina Kadyrova, 15, ja  Ivan Balchenko, 21, RUS I 205,07, Cup of Russia IV Kazan
  1. Iuliia Artemeva, 15, ja Mikhail Nazarychev, 19, RUS I 204,39, Cup of Russia III Sochi

JÄÄTANSSI

  1. Charlene Guignard, 31, ja Marco Fabbri, 32, ITA I 223,82, Gran Premio Italia IV
  1. Victoria Sinitsina, 25, ja Nikita Katsalapov, 29, RUS I 217,51, Rostelecom Cup
  1. Madison Hubbell, 29, ja Zachary Donohue, 29, USA I 211,39, Skate America
  1. Tiffany Zahorski, 26, ja Jonathan Guerreiro, 29, RUS I 206,91, Rostelecom Cup
  1. Wang Shiyue, 26, ja Liu Xinyu, 26, CHN I 206,84, Cup of China
  1. Anastasia Skoptkova, 20, ja Kirill Aleshin, 23, RUS I 204,98, Cup of Russia V Moscow
  1. Kaitlin Hawayek, 23, ja Jean-Luc Baker, 27, USA I 202,47, Skate America
  1. Elizaveta Khurdaiberdieva, 18, ja Egor Bazin, 25, RUS I 193,18, Rostelecom Cup
  1. Chen Hong, 26, ja Sun Zhuoming, 25, CHN I 192,26, Cup of China
  1. Annabelle Morozov, 19, ja Andrei Bagin, 24, RUS I 191,00, Rostelecom Cup
  1. Juulia Turkkila, 26, ja Matthias Versluis, 26, FIN I 189,54, 2. SM valintakilpailu, Espoo

* Tilastoon on kerätty 6.12.2020 mennessä tehdyt tulokset. Tulokset ovat epävirallisia, eivätkä ne kelpaa ISU:n tilastoihin, koska kilpailuissa ei ole ollut kansainvälisiä tuomaristoja.