Töissä Suomen Taitoluisteluliitossa
Esittelyvuorossa Anne Fagerström ja Satu Niittynen
Suomen Taitoluisteluliitto luo edellytykset taitoluistelun monipuoliselle harrastus- ja kilpailutoiminnalle yhdessä jäsenseurojensa kanssa. Liiton palveluksessa työskentelee 11 kokoaikaista työntekijää, jotka esittäytyvät viisiosaisessa Töissä Suomen Taitoluisteluliitossa -sarjassa. Kolmannessa osassa kysymyksiin vastaavat kilpailupäällikkö Anne Fagerström ja valmennuspäällikkö Satu Niittynen.
Kilpailupäällikkö Anne Fagerström
Aloitti Suomen Taitoluisteluliitossa marraskuussa 2004.
1. Miten päädyit nykyiseen työhösi?
Olin ollut vuodesta 1988 lähtien Taitoluisteluliiton ”Sääntötoimikunnassa” ja aktiivinen tuomari sekä Helsingin Luistelijoiden johtokunnassa ja sen sihteerinäkin nähden rakasta lajia laajasti eri kulmista. Kun määräaikainen paikka tuli hakuun, tuomarikollega kehotti hakemaan sitä. Samalla tiellä olen edelleen.
2. Viisi tärkeintä tehtävää, jotka kuuluvat työpöydällesi?
Luistelijoihin ja joukkueisiin liittyvät kilpailuasiat kuten säännöt, kalenteri ja lohkojaot sekä kaikki arvioijia koskevat asiat, kuten koulutus, uralla eteneminen, tuomaristojen nimeämiset. Hoidan myös kilpailujen tuloslaskentaan kuuluvat asiat.
3. Mikä on haastavinta työssäsi?
Jonkin kokonaisuuden valmiiksi saaminen, sillä se edellyttää usein monen muun asian saamista valmiiksi. Usein se edellyttää myös perehtymistä sellaisiin asioihin, jotka eivät näennäisesti liity kokonaisuuteen, vaikka niillä on merkitystä lopputulokseen.
4. Entä hauskinta?
Kun saan ison kokonaisuuden valmiiksi ja tiedän, kuinka paljon sen eteen on tehty töitä yhdessä. Tykkään myös olla mukana kisoissa data- ja video-operaattorina ja nähdä konkreettisesti, miten tekemämme säännöt ja ohjeistukset on sisäistetty kilpailuohjelmissa ja toiminnassa.
5. Hienoin hetkesi lajin parissa?
Työn puolesta olen saanut tutustua moneen uuteen ihmiseen, kehittää lajia ja järjestää upeita tapahtumia. Henkilökohtaiselta luistelu-uraltani on jäänyt mieleen se ainoa kerta, kun pääsin kolmoisschalkowin Oulunkylän isolla jäällä viimeisellä tunnilla terän painuessa pehmoiseen jäähän.
6. Millainen tausta sinulla taitoluistelun parissa?
Aloitin luistelun 9–10 vuotiaana kaverin innostamana ja jäin lajiin pariin. Luistelin nykyisistä debytanteista senioreihin. Lopetettuani kouluttauduin tuomariksi ja eteninkin kansainväliseksi tuomariksi. Taitoluisteluliitossa työskenteleminen oli kuitenkin silloisten tuomareiden amatöörisääntöjen vastaista ja jouduin lopettamaan tuomarina toimimisen.
7. Suosikkiliikkeesi luistelussa?
Schalkow, axel, ritti ja istumapiruetti (broken leg).
8. Mitä teet vapaa-ajallasi?
Ratkon ristikoita ja sudokuja tv-sarjojen ääressä sekä teen kävely- ja pyöräilylenkkejä.
Tätä et tiennyt minusta: Ensimmäisen vakituisen työpaikan sain seuran luistelijan isän vinkin kautta.
Valmennuspäällikkö Satu Niittynen
Aloitin Suomen Taitoluisteluliitossa vuonna 2014.
1. Miten päädyit nykyiseen työhösi?
Hain vapaana ollutta valmennuspäällikön paikkaa vuonna 2013. Tuolloin ei vielä ollut mahdollista hoitaa tehtävää osittain etätyönä, joten jatkoin valmentamista Porissa. Vuotta myöhemmin liitosta oltiin uudelleen yhteydessä. Saimme neuvoteltua työnkuvan minulle sopivaksi ja otin paikan vastaan.
2. Viisi tärkeintä tehtävää, jotka kuuluvat työpöydällesi?
Eniten aikaa työssäni vie maajoukkueiden ja valmennusryhmien luistelijoiden toiminnan koordinointi ja valmentautumisen tukeminen. Johdan myös kolmea lajityöryhmää: yksinluistelu, jäätanssi ja muodostelmaluistelu. Työryhmien kanssa kehitämme lajien toimintaa muun muassa valmistelemalla urheilijatukiesityksiä sekä suunnittelemalla leirityksiä, tapahtumia ja kansainvälistä leiri- ja kilpailutoimintaa. Vastaan pääosin myös huippu-urheilutoiminnan budjetoinnista ja taloudesta.
Toimin tiiviisti yhteistyössä Nuorten olympiavalmentajien Nuriya Pirogovan ja Maurizio Margaglion sekä maajoukkueurheilijoiden henkilökohtaisten valmentajien kanssa. Tehtäviini kuuluu myös taitoluistelun huippu-urheiluyhteistyö Olympiakomitean ja Urheiluakatemioiden toimijoiden suuntaan.
3. Mikä on haastavinta työssäsi?
Tilanteet muuttuvat joskus todella nopeasti. Erityisesti urheilijoiden loukkaantumiset ja niiden vaikutukset heidän tekemiinsä suunnitelmiin ja tavoitteisiin harmittavat aina suuresti.
4. Entä hauskinta?
Parasta on työskennellä inspiroituneiden, motivoituneiden ja työhönsä sitoutuneiden ihmisten kanssa. Työ- ja vapaa-ajan eroa on joskus vaikea määritellä, kun innostus vie mennessään.
5. Hienoin hetkesi lajin parissa?
Niitä on ollut niin monia eri rooleissa toimiessani. Arvotan monia hienoja asioita korkealle, joten halua nostaa yhtä hetkeä muiden yli.
6. Millainen tausta sinulla taitoluistelun parissa?
Olen kilpaillut yksinluistelijana Jyväskylän Taitoluisteluseurassa. Kilpaura kesti SM-junioreihin saakka, ja osallistuin SM-kilpailuihin juniorisarjassa vuonna 1995.
Valmistumiseni jälkeen Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellisestä tiedekunnasta olen toiminut valmentajana muun muassa Jyväskylässä, Vantaalla, Tampereella, Porissa ja liiton leireillä. Porissa työskentelin pisimpään, liki 10 vuotta. Tänä aikana valmennettaviani kuului maajoukkueeseen, nuorten maajoukkueeseen ja Talent-ryhmään.
Äitinä jännitän oman tyttäreni suorituksia yrittäen peittää kisakatsomossa pahimman tärinän.
7. Suosikkiliikkeesi luistelussa?
Jaa-a… Sanotaan nyt vaikka, että esteettisesti kaunis syvällä kaarella liukuva pitkä vauhdikas vaakaliuku. Se on vaikeampaa kuin miltä usein näyttää!
8. Mitä teet vapaa-ajallasi?
Olen Skatingmom, 2 x Hockeymom, lenkkeilijä ja Urho bullterrierin ulkoiluttaja. Siinähän se aika kuluu!
Tätä et tiennyt minusta: Osaani tunnistaa ja nimetä useita Harley-Davidson-moottoripyörämalleja.
Seuraavaksi esittelyvuorossa ovat lajipalveluassistentti Annastiina Hemmi ja markkinointi- ja viestintäpäällikkö Mila Kajas-Virtanen.