Henkilöt

Kotona toiveissa tiukat halaukset ja puhdas kraanavesi

Taitoluistelu­tuomari Tarja Ristasella jättiurakka Pekingissä

18 helmikuun, 2022 Kaisa Viitanen Mika Saarelainen

Pekingin olympialaiset olosuhteineen ja yllätyksineen vaativat urheilijoilta paineensietokykyä ja venymistä. Samaa kysyttiin monilta muiltakin. Taitoluistelutuomari Tarja Ristasen olympiamatkasta tuli vaativampi kuin hän osasi ennalta edes jännittää.

Kun Jenni Saarinen saavutti viime keväänä Suomelle suoran maapaikan Pekingin olympialaisten naisten kilpailuun, Suomi pääsi mukaan myös tuomariarvontaan. Syyskuun arvonnassa Suomi sai tuomaripaikan niin naisten joukkuekilpailuun kuin yksilökilpailuun. Suomen Taitoluisteluliiton valinta oli Tarja Ristanen, jolla on pitkä ja kova meriitti kansainvälisten kilpailujen tuomaritehtävistä.

Taitoluistelutuomari käyttää kilpailukauden kuluessa helposti valtaosan vapaa-ajastaan luottamustehtävään. Kääntäjänä työskentelevälle Tarjalle ”olympiatuomarin tehotreeniaika” elokuusta tammikuun lopulle vaati useita viikkoja.

– Työskentelen freelancerina ja olen sovitellut toimeksiantoja kisa-aikatauluihin. Lapseni ovat opiskelemassa, ja mieheni on sietänyt eriskummallista harrastustani useamman vuosikymmenen. Onneksi hänkin on tehnyt kansainvälisiä töitä ja ymmärtää matkustamisen.

Hermot testissä Pekingissä

Tarja Ristanen kuvaa hauskasti, että alussa olympiatuomarin tehtävä jännitti, viimeisinä viikkoina ennen lähtöä hermostutti.

– Piti hoitaa lukuisia hallinnollisia ja koronaan liittyviä kuvioita Kiinaan ja olympialaisiin pääsemiseksi. Tuntui, että varsinaisen homman sijaan aika ja keskittyminen menivät PCR-testeihin, tietoturvahuoliin ja kisa-appin toimimattomuuteen.

Todellinen hermojen testaus oli kuitenkin vasta Pekingissä, kun Tarja Ristanen oli jo ehtinyt saada joukkuekisan naisten kilpailun tuomaritehtävät suoritettua. Naisten yksilökilpailuun ylituomariksi nimetty sairastui koronaan, ja Kansainvälinen luisteluliitto ISU kysyi häntä tehtävään.

– Ensimmäinen yhteydenotto ISU:sta tuli juuri ennen jäätanssin rytmitanssia alkua viime viikon lauantai-iltana. Löi tyhjää. Pekingissä olivat onneksi paikalla Mika Saarelainen (jäätanssin ylituomari) ja Marie Lundmark (ISU:n hallituksen jäsen ja kisojen tekninen delegaatti), jotka kannustivat ja tukivat.

”On tilanteita, joissa kokemus ja rutiini ovat oikeasti luja tuki.”

Siirtoon tarvittiin Suomen Taitoluisteluliiton suostumus. Liitto näytti vihreää valoa, ja Tarja Ristanen syöksyi vauhdilla ylituomariksi. Kilpailun alla uni antoi odotella itseään.

Tarja Ristanen sai Pekingissä tukea Mika Saarelaiselta, joka toimi jäätanssin ylituomarina.
Tarja Ristanen sai Pekingissä tukea Mika Saarelaiselta, joka toimi jäätanssin ylituomarina.

– On tilanteita, joissa kokemus ja rutiini ovat oikeasti luja tuki. Kun vedin lyhyen kokouksen juuri kilpailun alla tuomarinumeroiden arvonnan yhteydessä, tunsin että mieleni on kokonaan vaihtanut ylituomarin rooliin. Laidalle istuessa olin tyyni ja fokusoitunut.

Ylituomarin tehtäväkenttä huomattavasti laajempi kuin arvostelen tuomarin. Tarja Ristanen laskee pelkästään valmistelleensa ja vetäneensä tuomarikokouksia ainakin kymmenen tunnin edestä. Lisäksi ylituomarilla on vastuu niin tuomariston työskentelystä kuin yleisemmin kilpailun kulusta erilaisissa poikkeustilanteissa.

Tarjalla kehuu Pekingin tuomarikollegoitaan. Tunnelma paneelissa oli hyvin rauhallinen – siitäkin huolimatta, että maailma samaan aikaan kohisi taitoluistelusta ja erityisesti Kamila Valievan tapauksesta.

– Naisten sarjan osanottajaan liittyvä tilanne, päätöksenteko ja kuohunta tapahtuivat jossain muualla. Kaikki arvioijat keskittyivät vain siihen, että tekivät parastaan jäällä nähtävien suoritusten arvioimisessa, eli sitä miksi me olimme Pekingissä.

Kolme viikkoa rajoitettua elämää

Ikävä Pekingiin ei tänään Helsinkiin saapuvalle suomalaistuomarille jää.

– Kolme viikkoa rajoitettua elämää, päivittäisiä nielutestejä, terveysseurantaa, ihmisten välttelyä ja muuta hallinnollista byrokratiaa oli riittävä sietokyvyn testi. Varauduin parilla kirjalla ja toin lankoja kutomiseen. Toinen sukkapari jää viimeisteltäväksi kotiin, kun tuli muuta kisapuuhaa.

”En oma-aloitteisesti kuuntele Les Miserablesia, Tulilintua, Scheherazadea tai Nessun dormaa.”

Tarja Ristasella on tarkka kuva siitä, mitä hän tekee kotiin päästyään.

– Halaan läheisiä lujasti. Juon paljon puhdasta kraanavettä. Nautin ulkoilmasta ja vapaasta liikkumisesta. Jos uni ei tule, toivon löytäväni Areenasta pariluistelukilpailut tuomarikollega Marianne Nymanin selostamina. Käyn läpi viestini, sillä käytin varapuhelinta kisamatkan ajan.

Tarja nauraa tietävänsä myös, mitä hän ei ehdottomasti aio vähään aikaan tehdä.

– En oma-aloitteisesti kuuntele Les Miserablesia, Tulilintua, Scheherazadea tai Nessun dormaa.