Sanni Kuusela oppisopimuksella taitoluisteluvalmentajaksi
Tamperelainen Sanni Kuusela mietti lukion jälkeen erilaisia työ- ja koulutusvaihtoehtoja, ja kiinnostui ajatuksesta opiskella oppisopimuksella liikuntaneuvojaksi. Siinä hän saisi yhdistää rakkaan harrastuksensa taitoluistelun sekä kiinnostuksen toimia lasten ja nuorten kanssa.
Sannilla oli itsellään takana 12 vuotta yksin- ja muodostelmaluistelijana Tampereen Tapparan Taitoluistelijoissa. Hän oli myös jo toiminut seurassa tuntivalmentajana ja suorittanut Suomen Taitoluisteluliiton 1-tason valmentajakoulutuksen.
Kun Sanni tiedusteli Tapparan Taitoluistelun urheilu- ja kehitysjohtaja Susanna Haaralalta mahdollisuutta taitoluisteluvalmennuksen oppisopimuskoulutukseen Varalan Urheiluopisto koulutuspaikkana, syntyi alku uudelle yhteistyömuodolle. Tarjous sopi yhteen seurassa vuonna 2018 käynnistetyn strategiatyön toteamaan valmentajaresurssien vahvistamisen tarpeeseen.
Ratkaisu oli seuralle taloudellisesti mahdollinen toteuttaa, ja Haarala tiesi myös jääkiekkojaostolla olevan hyviä kokemuksia oppisopimusopiskelijoiden palkkaamisesta seuraan.
– Ammattitaitoisia taitoluisteluvalmentajia tarvitaan selkeästi seuroihin, ja heistä on huutava pula niin yksin- kuin muodostelmaluistelupuolella, Haarala toteaa.
Teorian ja käytännön yhdistelmä toimii
Sannilla on kesällä 2019 vajaa vuosi kokemusta teoriaopiskelun ja käytännön valmennus- sekä seuratyön yhdistämisestä. Sannin kokemukset ovat olleet hyviä. Odotukset ovat täyttyneet.
– Mielestäni opiskelu yhdistettynä työhön on aivan mahtava mahdollisuus päästä kehittämään itseään. Työpaikalla pääsee kohtaamaan tilanteet konkreettisesti, jolloin niistä pystyy myös oppimaan. Odotan innolla tulevia haasteita.
Työpaikalla Sannille on nimetty oma työpaikkaohjaaja, joka toimii yhdistävänä linkkinä koulun teoriaopiskelun ja käytännön seuratyön välillä. Työpaikkaohjaaja varmistaa, että työpaikalla on monipuolista käytännön oppimista.
”Olen oppinut kohtaamaan erilaisia tilanteita avoimin mielin. Olen oppinut paljon itsestäni ja omista kyvyistäni.”
Mitkä ovat kolme keskeisintä asiaa, jotka olet tähän mennessä oppinut?
– Olen oppinut kohtaamaan erilaisia tilanteita avoimin mielin. Olen oppinut paljon itsestäni ja omista kyvyistäni. Toki koulu on antanut myös tiedollisesti paljon uutta, mitä pystyn hyödyntämään omalla työpaikalla.
Millaisena itse näet nyt valmentajan tehtävän?
– Valmentajana toimimisen näen monipuolisena tehtävänä, jossa tarvitaan valmennusosaamisen ja lajituntemuksen lisäksi alan jatkuvaa opiskelua, vuorovaikutus-ja ryhmätyötaitoja sekä kykyä motivoida.
Sannin liikuntaneuvojan koulutukseen sisältyy kaikille opiskelijoille yhteisiä pakollisia tutkinnon osia sekä oman osaamisalan opintoja, jotka Sannilla ovat valmentaminen ja seuratoiminta. Opiskelija voi valita lisäksi joitakin kursseja vapaasti. Sannilla ne saattaisivat olla esimerkiksi urheiluravitsemuksen opintoja.
Toiveissa pitkä ura taitoluisteluvalmentajana
Koulutuksen jälkeen Sanni toivoo itselleen pitkää uraa taitoluisteluvalmentajana.
– Tällä hetkellä valmennukseni kohdistuu pääosin yksinluistelijoihin ja erityisesti lapsiin. Heidän kanssaan myös viihdyn todella hyvin. Lisäksi olen toiminut joukkueiden kanssa, ja tässä keskittynyt pääasiassa askeleisiin, piruetteihin ja hyppyihin.
Kysyttäessä Sannilta suosikkiliikkeitä tai luistelijaesikuvia, hän vastaa:
– Olen aina pitänyt tavanomaisesta poikkeavista luistelijoista, jotka ovat erottautuneet muista rohkean eläytymisen, uusien liikkeiden tai vaikkapa musiikkivalinnan takia.
Nämä asiat voivat olla jatkossa olennainen osa Sannin työtä taitoluisteluvalmentajana. Sanni kertoo olevansa innostunut kaikessa kehittämään itseään lisää. Tämä tietää hyvää tamperelaiselle taitoluistelulle ja voi hienosti viedä eteenpäin suomalaista taitoluistelua laajemminkin.