Henkilöt

Intohimo luisteluun jatkuu valmennustyössä

Peppi Vallenius jakaa nyt osaamistaan tuleville tähdille

2 joulukuun, 2024 Alexandra Limnell Alexandra Limnell ja Peppi Valleniuksen kotialbumi

Valmentaminen voi olla toimiva tapa pitää luistelu elämässä kilpauran jälkeen. Vuosi sitten menestyksekkään kilpauransa lopettanut Peppi Vallenius tähtää tällä hetkellä uudelle uralle valmentajana. Varalan urheiluopistosta valmistunut tamperelainen kokee valmentamisen palkitsevana tapana elää oman henkireiän parissa. 

Peppi Vallenius työskentelee Tampereen Tapparassa taitoluistelun tuntivalmentajana 15–20 tuntia viikossa. Viime jouluna kilpajäät jättänyt 19-vuotias valmentaa yksinluistelun silmuja, debytantteja ja nuoria kilparyhmäläisiä.  

Nokialta kotoisin oleva Peppi ei missään vaiheessa pohtinut lukioon menemistä vaan oli kiinnostunut urheilusta. Muun muassa noviisisarjan PM-hopeaa vuonna 2020 voittanut urheilija haki yläasteen jälkeen Varalan urheiluopistoon opiskelemaan liikuntaneuvontaa. Muutamalla Tapparan valmentajalla oli kokemusta toisen asteen koulutuksesta Varalassa, ja Peppi sai kannustusta hakuprosessiin. Kolmen vuoden koulutukseen sisältyy harjoittelujaksoja, joiden myötä Peppi ensi kertaa kokeili valmentamista. 

– Halusin harjoittelupaikan, jonka voi helposti yhdistää luistelu-uraani, minkä vuoksi päädyin tekemään valmennusharjoittelun Tapparassa keväällä 2023. Siinä kohtaa kiinnostus valmentamista kohtaan todella heräsi. Myöhemmässä harjoittelujaksossa valmentaminen alkoi tuntumaan jutulta, joka voisi jäädä elämään luistelun lopettamisen jälkeen, Peppi kertoo.

”Yritän myös ylläpitää hyppyjä ja piruetteja ja varjella oppimiani taitoja mahdollisimman pitkään.”

Peppi päätti kilpauransa luisteltuaan viimeisen kautensa SM-senioreissa. Peppi kuvailee siirtymää valmentamiseen luontevaksi jatkeeksi intohimoiselle urheilu-uralle, mutta toisaalta hän kokee olevansa risteyskohdassa siinä mielessä, että matka valmentajana on vasta alussa. Kaikki yksinluistelun SM-sarjat kolunnut urheilija haluaa käyttää valmentamisessa kokemuksiaan muiden eduksi.

– Yritän myös ylläpitää hyppyjä ja piruetteja ja varjella oppimiani taitoja mahdollisimman pitkään. Jäällä oleminen on aina ollut parasta ja minulle henkireikä tietyllä tavalla, joten en haluaisi tunnesiteen luisteluun katoavan, Peppi sanoo.

Peppi Vallenius harrastaa aktiivisesti vapaa-ajallaan. Hän juoksee puolimaratoneja, käy aktiivisesti kuntosalilla ja opettelee pilatesta.
Liikunta on säilynyt Peppi Valleniuksen intohimona kilpauran jälkeen. Hän juoksee puolimaratoneja, käy aktiivisesti kuntosalilla ja opettelee pilatesta.

Tukea valmentamiseen liikuntaneuvojan koulutuksesta

Liikuntaneuvojan koulutuksesta oli Pepille hyötyä paitsi valmentajan uran kannalta myös urheilijana. Hän sai alojensa ammattilaisilta arvokasta tietoa erityisesti ravitsemuksesta ja palautumisen merkityksestä. Valmennusharjoittelut ja näyttötilanteet tarjosivat lisäksi monipuolisia mahdollisuuksia kehittää omaa valmennusosaamista saadun palautteen avulla.

– Koulutuksen kautta olen saanut arvokasta kokemusta eri-ikäisten ja -tasoisten lasten ohjaamisesta. Opetustilanteista oppiminen on kehittänyt sekä ohjaustaitojani että varmuuttani lasten ja nuorten parissa. Koulutus on antanut vankan perustan ja työkaluja myös palautteen antamiseen, mikä on valmennustyössä ensiarvoisen tärkeää, Peppi kertoo. 

”Koulutus on antanut vankan perustan ja työkaluja myös palautteen antamiseen, mikä on valmennustyössä ensiarvoisen tärkeää.”

Peppi on päässyt harjoittelemaan urheiluopistossa myös muiden urheilulajien, kuten koripallon ja salibandyn valmentamista. Myös vapaa-ajallaan Peppi on aktiivinen monien lajien harrastaja: hän juoksee puolimaratoneja, käy aktiivisesti kuntosalilla ja opettelee pilatesta. Hän juttelee avoimesti harrastuksistaan valmennettavilleen, koska haluaa näyttää, että luistelun lisäksi on olemassa muitakin urheilulajeja. Luistelun ei tarvitse olla kaikille päälaji. 

Osana liikuntaneuvojan tutkintoa Peppi sai personal trainerin pätevyyden, josta on ollut merkittävää hyötyä luistelijoiden oheisharjoittelun suunnittelussa. Erityisen arvokkaaksi hän kokee koulutuksessa karttuneen ymmärryksen liikeradoista, tekniikasta ja voimaharjoittelusta, sillä nämä taidot ovat välttämättömiä kasvavien nuorten harjoittelun ohjaamisessa.

Panokset taitoluisteluvalmentajan työssä

Peppi valmistui Varalan urheiluopistosta viime keväänä ja keskittyy tällä hetkellä täysin valmentamiseen. Hän on suorittanut valmentamisensa tueksi myös taitoluisteluliiton perustason valmentajakoulutuksen. Tulevaisuudessa Peppi arvelee saattavansa olla kiinnostunut ammatillisesta valmentajakoulutuksesta nimenomaan luisteluvalmentajana. 

”Tällä hetkellä valmentaminen tuntuu unelmatyöltä ja toivon, että siitä jossain kohtaa tulisi päivätyö.”

– Tietenkään onnistumiset urheilu-uralla eivät tarkoita, että olisi hyvä valmentaja, mutta haluaisin hyödyntää jo olemassa olevaa osaamistani ja katsoa, mihin tämä polku vie. Tällä hetkellä valmentaminen tuntuu unelmatyöltä ja toivon, että siitä jossain kohtaa tulisi päivätyö. Tietenkin olen avoin kaikelle, mutta tällä hetkellä minulla olisi motivaatiota valmentaa mahdollisimman paljon ja pitkään, Peppi kertoo.

Valmentamisessa Peppiä kiehtoo kehityksen huomaaminen sekä itsessä että valmennettavissa. Pepistä tuntuu palkitsevalta nähdä, miten joku edistyy hänen vinkeillään ja harjoittellaan. Hän pitää myös nuorten kanssa toimimisesta ja urheilun ilon seuraamisesta.