Henkilöt

New Yorkiin kotiutunut Kiira Korpi nauttii elämästään suur­kaupungissa

3 toukokuun, 2019 Helena Tienhaara Kiira Korven kotialbumi

Entinen huippuluistelijamme Kiira Korpi on kotiutunut New Yorkiin. Opiskelu, kirjan käännösprojekti, kulttuuririennot ja rentouttava liikunta täyttävät nyt hänen elämänsä.

Taitoluistelija Kiira Korpi viettää nykyisin opiskelijaelämää New Yorkissa. Kiiran arkeen tuo vipinää myös työn alla oleva englanninkielinen käännös Jere Nurmisen kirjoittamasta Kiira – ehjäksi särkynyt -elämäkertakirjasta, joka ilmestyi Suomessa viime syksynä.

”Nykissä on hyvä draivi! Koko ajan on sellainen olo, että mitä tahansa jännää voi tulla vastaan.”

Kiiran mielestä parasta hänen kotikaupungissaan on sen mieletön energia ja monikulttuurisuus. Aluksi kaupungin kiivas meno tuntui uuvuttavalta, mutta nyt hän on jo tottunut siihen.  

– Nykissä on hyvä draivi! Koko ajan on sellainen olo, että mitä tahansa jännää voi tulla vastaan. Koska kaupunki ei tarjoa rauhaa ulkoapäin, sitä täytyy hakea sisältäpäin, Kiira pohtii.

Tämä näkyy muun muassa siinä, että joka kadunkulmasta löytyy jooga- tai meditaatiokeskuksia.

– Ihmiset tuntuvat tarvitsevan tässä kaupungissa hälinän vastapainoksi rauhoittumista, mutta myös liikuntaa.

Rohkeutta puhumiseen

Kiira aloitti viime syksynä täyspäiväisen opiskelun The New School -yliopistossa, jossa hän on lukenut muun muassa positiivista psykologiaa. Kursseja hän on silti ottanut laidasta laitaan, aina buddhalaisuudesta koodaukseen.

Kiira opiskeli kymmenen vuotta sitten Tampereen yliopistossa kauppatieteitä, jossa opiskelu oli ilmaista. Luennot olivat enimmäkseen massaluentoja, joissa kuunneltiin hiljaa. Tällä hetkellä opinnot New Yorkissa maksavat noin 20 000 dollaria vuodessa. Kurssit ovat osallistujamäärältään pieniä ja opiskelu on hyvin vuorovaikutteista.

”Amerikkalaiset ovat puhumisessa paljon rohkeampia kuin me suomalaiset.”

– Psykologian kurssillani on kaksikymmentä opiskelijaa, ja muilla kursseilla voi olla hyvinkin vain kymmenen. Pienissä ryhmissä syntyy ihanasti keskustelua, Kiira kertoo.

Kiira kertoo saaneensa hurjasti lisää uskallusta puhua ja osallistua keskusteluun.

– Amerikkalaiset ovat puhumisessa paljon rohkeampia kuin me suomalaiset. Muistan, että olin ensimmäisen kurssini aikana vielä enimmäkseen hiljaa.

Myös tapa opiskella on erilainen kuin mihin Kiira oli tottunut.

– Täällä opiskelussa ei juurikaan ole kokeita, vaan kirjoitamme esseitä. Aluksi se tuntui hankalalta, kun en voinut vain opetella asioita ulkoa ja mennä sitten kokeeseen. Esseiden kirjoittaminen on haastanut kielitaitoani.

Jäätanssi vei mukanaan

Kiira Korpi on löytänyt jäätanssin aktiiviuransa jälkeen.
Kiira Korpi on löytänyt jäätanssin aktiiviuransa jälkeen. Hän treenaa sitä pari kertaa viikossa parinsa Daniel Doniganin kanssa.

Jäähallielämää Kiira ei ole unohtanut, sillä hän vetää taitoluistelijoille yksityistunteja. Valmennettavien joukossa on pari suomalaistakin. Luistelunäytöksissä valovoimaista esiintyjää ei sen sijaan enää nähdä.

– Näytöksiin valmistautuminen vaatisi liikaa aikaa opiskelun ohessa, eikä minulla ole näytöksiin enää täysin samanlaista paloakaan, Kiira sanoo.

Oma jääharjoittelu ei kuitenkaan ole täysin taakse jäänyttä elämää, sillä Kiira on ottanut itselleen uuden aluevaltauksen, jäätanssin.

– Treenaan pari kertaa viikossa jäätanssia ihan harrastusmielessä. Minulle on auennut täysin uusi maailma, vaikka luistimilla ollaankin. Kun olin mukana taitoluistelija Sonja Heniestä kertovassa elokuvassa, jouduin opettelemaan ihan uuden luistelutyylin. Jäätanssin opettelu haastaa vähän samalla tavalla, Kiira kertoo innostuneena.

Kiira kertoo pohtineensa jo yksinluistelu-uran aikana, onko hänen mentaliteettinsa lainkaan sopiva yksilöurheilijaksi.  Hän kertoo toisinaan toivoneensa, että olisi vaikka pariluistelija tai muodostelmaluistelija, sillä yhdessä tekemisestä saa voimaa ja tukea.

Siskokin New Yorkissa

Tällä hetkellä Kiiran ja hänen miehensä Arthur Borgesin kanssa samassa asunnossa asuvat myös Kiiran isosisko Petra ja hänen miehensä Markku. He muuttivat New Yorkiin viime vuonna, ja nyt pariskuntien yhteinen koti sijaitsee Tribecan alueella.

– Aluksi yhdessä asuminen tuntui siltä, kuin olisimme lomalla jossain Airbnb-majoituksessa. Onneksi pidämme samanlaisista asioista. Olemme esimerkiksi kaikki aamuihmisiä ja heräämme aikaisin.

Kiira ja Petra Korpi
Kiiran sisko Petra muutti New Yorkiin miehensä kanssa viime vuonna. Sisarukset pistäytyvät aina silloin tällöin kaupungin ulkojäillä.

Kimppa-asumisessa on ollut mukavia etujakin, sillä Markku tykkää tehdä ruokaa. 

– Välillä kaipaan toki omaa rauhaa, se on yhdessä asumisen kääntöpuoli. Meistä kaikki matkustavat kuitenkin paljon, joten niitäkin hetkiä tulee, jolloin saan olla kotona ihan yksin.

Kiira on luontoihminen ja suuntaa vapaa-ajallaan mielellään puistoihin tai rannalle. New Yorkista on löytynyt useita uusia ystäviä, joita Kiira mielellään pyytää seurakseen ulkoilemaan. Myös urheilu ja kulttuuririennot kuuluvat vahvasti vapaa-aikaan.

– Nyt kun Petra ja Markku ovat olleet täällä, on tullut kierrettyä erilaisia tapahtumia ja konsertteja paljon enemmän kuin mihin tulisi lähdettyä kahdestaan, Kiira toteaa.

Kiira ja Arthur ovat innostuneet tenniksestä.

– Saatamme herätä aikaisin ja mennä aamukuudelta pelaamaan Hudson-joen rannalla olevalle tenniskentälle. Aamuisin siellä ei ole ruuhkaa.

Suomalainen luistelu nousukiidossa

Suomessa Kiira käy pari kertaa vuodessa. Pikareissulle kotimaahan hän ennättää toukokuussa ja pidempi loma Suomessa on elokuussa. Alkukesä menee New Yorkissa intensiivikirjoituskurssin parissa.

Suomalaisten taito- ja muodostelmaluistelijoiden menestystä Kiira on seurannut ilolla ja ylpeydellä.

”Harjoittelun laatu ei kärsi, vaikka olisi pientä pilkettä silmäkulmassa.”

– Suomalaisessa luistelussa on tällä hetkellä hyvä meno päällä. Viveca Lindforsin EM-pronssi ja muodostelman kaksi MM-mitalia ovat todella hienoja saavutuksia.

Ulkomailla asuessaan Kiira on oppinut arvostamaan suomalaisten työmoraalia. Hän toivoo, että osaisimme olla ylpeitä siitä, miten ahkeria olemme.

– Haluan myös innostaa iloon ja rentouteen harjoittelussa. Harjoittelun laatu ei kärsi, vaikka olisi pientä pilkettä silmäkulmassa, Kiira kannustaa.

Kiira mukana Sonja – The White Swan -elokuvassa

Espoo Cinén (6.–12.5.) ohjelmistossa nähdään elokuva kaikkien aikojen menestyneimmästä naisluistelijasta Sonja Heniestä, joka voitti urallaan kolme taitoluistelun olympiakultaa (1928, 1932 ja 1936) sekä peräti kymmenen maailmanmestaruutta. Luistelu-uransa jälkeen hän muutti Yhdysvaltoihin ja teki näyttävän uran Hollywoodissa.

Sonja – The White Swan -elokuvan pääosassa nähtävä Ine Marie Willman harjoitteli vuosia luistellakseen uskottavasti, mutta vaikeimmissa kohtauksissa Kiira Korpi toimi Willmanin sijaisnäyttelijänä. 

– Osa pätkistä on kopioitu suoraan Sonjan vanhoista numeroista. Elokuvan ohjaaja Anne Sewitsky haluaa, että pysymme tiukasti kiinni kyseissä ajassa, Korpi kertoi ennen kuvausten alkua.