"En ole täysin pystynyt tajuamaan sitä, että olen tehnyt historiaa"
Neloisaxelsankari Ilia Malinin nähdään Grand Prix Espoon jäällä
Ilia Malinin ei ole vielä täyttänyt kahdeksaatoista, mutta hän on jo kirjoittanut nimensä taitoluistelun historiaan: kuluvan vuoden syyskuussa yhdysvaltalainen hyppäsi ensimmäisen hyväksytyn neloisaxelin. Sama toistui Skate America -kilpailussa. Espoon Grand Prix -kilpailuun saapuva luistelija on siis tarjoamassa suomalaiskatsojille jotakin ennennäkemätöntä.
– En ole aiemmin käynyt Suomessa, ja odotan matkaa innolla. Vanhempani Tatjana Malinina ja Roman Skorniakov edustivat Uzbekistania Helsingin MM-kisoissa 1999. He ovat kertoneet, että Suomi on kaunis ja mukava paikka, jossa kilpaileminen oli hauskaa. He ovat varmoja, että nautin olostani Suomessa, Ilia Malinin kertoo.
”Käyn vielä lukiota, ja musiikin kuuntelun lisäksi skeittaan paljon.”
Malinin aloitti luistelun yksitoista vuotta sitten, kuusivuotiaana. Häntä valmentavat sekä omat vanhemmat että rautainen ammattilainen Rafael Arutunian. Malinina ja Skorniakov toimivat uriensa loppuvuosina toistensa luotseina, joten perhepiirissä toimiminen on heille tuttua. Ilia Malinin näkee vanhempiensa valmennettavana olemisessa pelkkää hyvää:
– Heidän valmennuksessaan oleminen on erilaista kuin muiden, koska he näkevät minut koko ajan ja voivat antaa neuvoja päivittäin. He huomaavat, jos en ole parhaimmillani ja tietävät, kuinka voin. Se auttaa heitä uusien asioiden opettamisessa. Arutunian on vanhempieni hyvä ystävä ja heillä on sama valmennustyyli. Nautin hänen luistelutunneistaan.
Malinin on toistaiseksi välttynyt vakavilta vammoilta. Siitäkin hän kiittää vanhempiaan.
– Pääsyy siihen, että olen säästynyt loukkaantumisilta, on se, etten yritä vaatia itseltäni mahdottomia. Harjoittelen kovaa ja koetan tehdä kaiken täydellisesti, mutta jos huomaamme, että jokin liike alkaa tuottaa kipua, yritämme välttää sitä. Silloin ei ole niin suurta riskiä satuttaa itseään pahasti. Vanhempani valvovat ravitsemustani ja he osaavat neuvoa, kuinka pysyä terveenä.
Nimi historiankirjoihin
Ensimmäistä kertaa Malinin hyppäsi hyväksytyn nelosakselin US International Figure Skating Classic -kilpailussa. Lokakuun loppupuolella aikuisten Grand Prix -sarjan debyytissään Skate Americassa elementti onnistui vielä paremmin, ja hän sai siitä 16,61 pistettä.
– Olen hyvin onnellinen ja innoissani, että olen ensimmäinen neloisaxelin hyppääjä. Olen myös edelleen hieman shokissa enkä ole täysin pystynyt tajuamaan sitä, että olen tehnyt historiaa.
Neloisaxel eroaa muista neloishypyistä siten, että siinä on puoli kierrosta enemmän. Siihen täytyy saada enemmän vauhtia ja korkeutta kuin muihin neloishyppyihin, mutta ennen kaikkea täytyy olla henkisesti valmis siihen. Täytyy tuntea olonsa luottavaiseksi, unohtaa kaikki riskit ja vain antaa mennä!
”Olen hyvin onnellinen ja innoissani, että olen ensimmäinen neloisaxelin hyppääjä.”
Neloisaxel on Malininin vapaaohjelman ensimmäinen hyppyelementti. Sen onnistuttua GP-kisassa yleisö hurrasi ja taputti niin kovaa, ettei mies kuullut musiikkiaan.
– Minulla oli kuitenkin käsitys siitä, miten musiikki jatkuu, joten luistelin normaalisti ja vähitellen yleisön meteli rauhoittui. Malinin nauraa tyytyväisenä, kun hän kuulee, että Espoossa musiikkitiimi on jo valmistautunut lisäämään musiikin volyymia onnistuneen nelosakselin jälkeen.
Musiikin kuuntelu on yksi Malininin harrastuksista, ja hän haluaa itse vaikuttaa siihen, mihin musiikkiin luistelee.
– Minulla on aina jokin idea musiikista, ja sitten kysyn, pitävätkö vanhempani siitä ja ajattelevatko he, että pystyn luistelemaan sen tahtiin ja tulkitsemaan sitä. Pidän kaikenlaisesta musiikista, joten vanhempieni ei aina ole helppoa tajuta, mihin voin luistella, ja musiikkimakumme ovat hieman erilaisia. Musiikin valitseminen on hauskaa, koska saan sanoa oman mielipiteeni. On tärkeää, että luistelija on sopusoinnussa musiikkinsa kanssa. Se auttaa häntä tulkitsemaan ohjelmansa luovasti ja esiintymään kuin taiteilija. Oikea musiikkivalinta auttaa myös komponenttipisteiden keräämisessä.
Päämääriä ja rentoutumiskeinoja
Malinin on hallitseva junioreiden maailmanmestari. Tallinnan MM-kilpailuissa huhtikuussa hän teki junioreiden vapaaohjelman ja kokonaispisteiden ennätyksen. Senioreiden MM-kisoissa hän oli yhdeksäs. Tänä vuonna yhdysvaltalainen kilpailee vain senioreissa, ja päämäärät ovat kovat.
– Päätavoitteeni on luistella puhtaita ohjelmia kaikissa kilpailuissa. Lähiviikkojen aikana haluan varmistaa paikkani GP-finaalissa ja keväällä nousta palkintopallille MM-kisoissa Saitamassa Japanissa.
Pitkän tähtäimen tavoite ovat luonnollisesti Torinon olympialaiset kolmen vuoden kuluttua. Malinin on tuolloin vasta 21-vuotias. Tiedä millaisia ennätyksiä hän uransa aikana ehtii vielä rikkoa. Nuoren miehen elämä ei kuitenkaan ole silkkaa luistelemista.
– Käyn vielä lukiota, ja musiikin kuuntelun lisäksi skeittaan paljon. Minusta on myös kiva pelata videopelejä, koska ne vievät ajatukset pois luistelusta. Suurin osa päivästä kuluu luistelun parissa, joten on tärkeää saada sille vastapainoa.
Espoon Grand Prix -kisassa Malininilla on tilaisuus sinetöidä ensimmäinen aikuisten GP-finaalipaikkansa. Siihen riittää viides sija, jos yhteispisteet ovat enemmän kuin 239,60. Kisaviikon keskiviikkona Suomeen laskeutuva luistelija aikoo näyttää yleisölle parastaan.
– Haluan, että luisteluani on hauska katsoa, tarjota ihmisille hienoja suorituksia ja mahtavaa fiilistä.
Malinin tunnustaa, että hänellä on tietty rituaali ennen kilpailua. Hän syö pienen välipalan, joka rauhoittaa hermoja ja antaa vielä hieman lisäenergiaa ennen jäälle menoa. Yleensä hän syö palan suklaata.
– Suomalainen suklaa on kuulemma herkullista. Odotan todella, että pääsen maistamaan sitä!