Psst!

Kansainvälisten kilpailujen musiikkitiimiä vetävä Jenni Honkila:

”Soitan musiikkia tasapuolisesti ja haluan kaikkien luistelijoiden onnistuvan”

18 marraskuun, 2022 Leena Lehtolainen Sari Niskanen ja Jenni Honkkilan kotialbumi

Musiikki on aina ollut tärkeä osa taitoluistelua. Nykyään kaikki kilpailuosiot luistellaan sen tahtiin, ja muissa kuin jäätanssin rytmitanssissa luistelija saa vapaasti valita, millaista musiikkia käyttää.

Mutta musiikki soi jäähallissa kilpailusuoritusten ulkopuolellakin: luistelijoiden harjoituksissa ja verryttelyssä, kilpailusuoritusten välillä, jäädytystauolla. Kuka valitsee kuunneltavan musiikin? Kuka vastaa siitä, että oikeat sävelet soivat luistelijan aloittaessa suorituksensa?

Suomessa järjestettyjen kansainvälisten kilpailujen musiikkitiimin vastaavana on toiminut jo joitakin vuosia Jenni Honkila.

– Hain musatiimiin vuonna 2017, kun oli Helsingin MM-kisat. Ensimmäisen kerran oli musatiimissä jo edellisen syksyn Finlandia Trophyssa. He, jotka silloin vastasivat musatiimistä, olivat hyviä tuttujani ja jäämässä pois, jolloin ajauduin vastaavan hommiin.

Sen jälkeen Jenni on ollut mukana jokaisessa Finlandia Trophyssa sekä Helsingin Grand Prix -kilpailussa 2018 ja muodostelmaluistelun MM-kisoissa 2019.

”Kun hain musatiimiin ajattelin, että soittopaikalta näkee kisan hyvin.”

Jenni halusi musatiimiin, koska toimiva musiikki on tärkeä osa kisaa ja hän koki, että hänellä on siihen tarvittavaa osaamista. Göteborgissa valmentava Jenni on tottunut leikkaamaan luistelijoidensa musiikin iPadilla. Hänellä oli aluksi myös taka-ajatuksia:

– Kun hain musatiimiin ajattelin, että soittopaikalta näkee kisan hyvin. Sitten huomasin, että kun huolehdin musiikin soittamisesta, keskityn enemmän siihen, että kaikki sujuu kuin luistelusta nauttimiseen.

Tiimissä on 15 jäsentä, ja musiikin soittajat hoitavat myös harjoitusten kuulutukset. Kilpailutilanteessa on eri kuuluttajat. Musiikin soittajien vuoroja vaihdellaan siten, että esimerkiksi miesten lyhytohjelman viralliset harjoitukset soittanut tiimin jäsen soittaa myös miesten lyhytohjelmakilpailun. Kisapäivät saattavat siis venyä pitkiksi, mutta harjoituksen ja varsinaisen kilpailun välissä on onneksi kunnon tauko, jolloin ehtii levätä.

Jenni Honkila
Jenni Honkila valmentaa Göteborgissa sekä yksin- että muodostelmaluistelijoita.

Tarkkuutta vaativa tehtävä

Musiikkitiimiläisten työssä tärkeintä on se, että luistelijan ohjelman aikana soi oikea musiikki. Virheitä sattuu Suomen kisoissa harvoin, ja ne huomataan onneksi useimmiten ajoissa.

– Tämän vuoden Finlandia Trophyn harjoituksissa kävi ilmi, että Ruotsin Nikolaj Majorov oli lähettänyt meille väärän musiikin. Se korjattiin ja oikea musiikki päivitettiin kisan soittolistaan ja hän pääsi luistelemaan sen harjoituksissakin. Vuosi sitten soittolistallamme oli jostain syystä väärä musiikki Valtter Virtaselle. Meillä on varalevyt mukana, ja luistelijat ovat yleensä jättäneet USB-tikun, jolta voimme soittaa musiikin tarvittaessa, Jenni muistelee.

Joskus on tekniikka tehnyt tepposet ja hiiri klikannut väärän biisin. Onneksi mokia ei satu usein.

– Siinä täytyy vain pysyä rauhallisena ja miettiä, mistä saadaan oikea musiikki. Kansainvälisellä kilpailutasolla luistelijat osaavat pitää pään kylmänä ja odottaa, että pulma ratkaistaan.

”Muodostelmaluistelun MM-kisoissa Helsingissä oli pakko nostaa volyymia, sillä yleisö villiintyi kannustamaan niin raivokkaasti, että musiikki peittyi.”

Musiikin soittaminen oikealla voimakkuudella on oma taitonsa. Musiikkitiimillä on käytössä desibelimittari, mutta jään laidalta on joskus hankala hahmottaa, miten kovalla musiikki soi ylhäällä katsomossa. Tärkeintä on, että luistelijat kuulevat musiikin. Joskus musiikkitiimille toimitetun äänitteen laatu ei kestä niin kovaa soittamista kuin valmentaja toivoisi. Silloin voi vienosti suositella musiikin uudelleen miksaamisessa.

– Muodostelmaluistelun MM-kisoissa Helsingissä 2019 oli pakko nostaa volyymia, sillä yleisö villiintyi kannustamaan niin raivokkaasti, että musiikki peittyi. Muissa kisoissa näin ei vielä ole käynyt, mutta saa nähdä mitä tapahtuu Espoon GP:ssä, kun Yhdysvaltojen Ilja Malinin hyppää nelosakselin. Hän valitti lukemassani haastattelussa, ettei kuullut musiikkia katsojien innolta, joten ajattelin, että tähän täytyy valmistautua. Luen luistelijoiden haastatteluja ammattisilmin.

Ei pelkkää kisamusiikkia

Musiikkitiimi ei vastaa pelkästään kisamusiikista, vaan sen vastuulla on lämmittely- ja harjoitusmusiikki sekä se musiikki, joka soi hallissa jäädytystauoilla. Millaisia vaatimuksia sille on? Kuinka vältetään se, ettei luistelijan kilpailumusiikki päädy myös kuuden minuutin verryttelyyn?

Musiikkitiimi valmiina Finlandia Trophy Espoossa lokakuussa 2022.
Musiikkitiimi valmiina Finlandia Trophy Espoossa lokakuussa 2022.

– Me kuulemme musiikit ennen kisaa jo epävirallisissa harjoituksissa. Saatan kirjoittaa muistiin, että tietyn ryhmän kuuden verryttelyssä ei soiteta tätä luistelijan biisiä.

Finlandia Trophyssa Jenni sai hyvän vinkin jäätanssin ylituomari Virpi Kunnas-Helmiseltä.

– Hän varoitti harjoituksissa, että katsokaa, ettei soittolistoilla ole latinalaisrytmejä, ettei vaan käy niin, että jollakin parilla ole sama musiikki. Siitä viisastuneina teemme oman soittolistan jäätanssin rytmitanssille. Vielä ei ole muissakaan lajeissa käynyt niin, että harjoittelussa tai lämmittelyssä olisi soinut sama musiikki kuin luistelijan kisaohjelmassa, Jenni Honkila kertoo.

Jenni kuvailee, että musatiimillä on hänen laatimansa kilometrin pituinen soittolista. Nykyinen versio on peräisin koronavuoden 2021 Tukholman MM-kisoista. Sitä päivitetään koko ajan, ja tiimin jäsenet saavat lisätä sinne halutessaan biisejä. Ihan mitä tahansa ei kuitenkaan voi soittaa.

– Tekstejä täytyy muistaa kuunnella tarkasti, koska musiikissa ei saa mielellään olla mitään alkoholiin tai huumeisiin liittyvää, liikaa kirosanoja tai seksuaalissävytteisiä sanoituksia. Soittolista soi koko ajan luuppina harjoituksissa, verryttelyssä ja tauoilla.

Jennin tiimi ei ole koskaan saanut Kansainväliseltä luisteluliitolta palautetta, että he soittaisivat vääränlaista musiikkia.

– Mutta tiedän, että moni kuuntelee, mikä soi. Yleisössä on eri-ikäistä ja erilaisista musiikkikulttuureista tulevia ihmisiä, joten soittolistamme ulottuu 1980-luvun hiteistä nykymusiikkiin. Yritämme olla soittamatta liikaa 2010- tai 2020-lukujen hittejä, vaikka luistelijat ovat tietysti kasvaneet niiden vuosikymmenien musiikkiin. Pitäähän katsojille ja valmentajillekin olla mieluisaa kuunneltavaa!

Hyvä fiilis verrytellä

– On ammattitauti, että kun katson esimerkiksi GP-kisoja, kuuntelen, mitä kuuden minuutin verryttelyssä soitetaan. Välillä oivallan, että hei vitsi tästä tuli hyvä fiilis! Sellaista toivon harjoitusmusiikin luovan. Testaan kappaleita omien luistelijoideni harjoituksissa. Kaikki luistelijat eivät välttämättä kuuntele, mitä harjoituksissa soitetaan, mutta olen huomannut, että aika moni kuuntelee.

Jennin vetämä musiikkitiimi haluaa tuoda musiikissa esiin myös suomalaisuutta. Englanninkieliset kappaleet ovat enemmänkin klassikoita, Suomi-hitit puolestaan juuri sillä hetkellä radiossa soivia kappaleita. Mukaan mahtuu myös jokunen ruotsinkielinen hitti. Musiikki soi myös pisteiden laskun aikana, ja aina ei voi tietää, miten kauan se kestää. Musatiimin pitää katkaista välimusiikki tylysti, kun luistelijoiden pisteet ovat valmiit ääneen kerrottavaksi.

– Pisteitä odotellessa soitetaan musiikkia pikkuisen hiljemmalla kuin yleensä, ettei musiikin katkaisu särähtäisi liian pahasti korvaan. Siinä tilanteessa on oltava valppaana, että pääsemme nopeasti eteenpäin.

”Soitan musiikkia kaikille tasapuolisesti ja haluan kaikkien luistelijoiden onnistuvan, mutta sitä ohjelmaa en kyllä unohda koskaan!”

Musiikin lisäksi kisatunnelmaa luo yleisö. Tukholman MM-kisat 2021 olivat poikkeukselliset, koska ne järjestettiin ilman yleisöä.

– Musiikin soittajan ei niissä kisoissa tarvinnut miettiä yleisön reaktioita ja se oli tietyllä tavalla helpompaa. Luistelijatkin menivät tavallista nopeammin alkuasentoon, kun ei ollut yleisöä taputtamassa. Mutta musiikki korostui tyhjässä hallissa, ja kisa meni sulavammin eteenpäin.

Jennin tähänastinen tähtihetki musiikin soittajana onkin ollut juuri Tukholmassa.

– Soitin miesten vapaaohjelman, joka oli tosi jännä. Sydäntäni lähellä oleva USA:n Nathan Chen luisteli ohjelman niin putkeen kuin saattoi. Itkin sen jälkeen, vaikka yritän töissä pitää pokerinaaman ja olla näyttämättä tunteita. Soitan musiikkia kaikille tasapuolisesti ja haluan kaikkien luistelijoiden onnistuvan, mutta sitä ohjelmaa en kyllä unohda koskaan! Jenni Honkila päättää.


Tule nauttimaan huippuluistelusta ja Jennin soittamasta musiikista Grand Prix Espoo -kilpailuun Espoon Metro Areenalle 25.–27. marraskuuta. Liput myy Ticketmaster!