Henkilöt

SM-seniorisarjan kokenein konkari Emi Iizuka:

”Usko unelmaasi ja luota itseesi!”

29 tammikuun, 2021 Helena Tienhaara Janne Koistinen, Antti Lehto ja Sari Niskanen

Kun ETK:n SM-seniorijoukkue Revolutions hajosi keväällä 2017, joukkueessa kuusi kautta luistellut Emi Iizuka pohti, olisiko myös hänen aika eläköityä. Luistelu kuitenkin jatkui uuden Lumineers-joukkueen riveissä, ja tällä hetkellä Emi luistelee kymmenettä kauttaan SM-seniorisarjassa.

Keväällä 2017 Espoon Taitoluisteluklubi ja Espoon Jäätaiturit yhdistivät voimansa ja perustivat uuden yhteisen SM-seniorijoukkueen. Samalla ETK:n entinen Revolutions-joukkue hajosi. Tällöin joukkueen pitkäaikainen jäsen, Emi Iizuka, pohti ensimmäistä kertaa vakavasti, olisiko hänenkin uransa nyt tässä.

– Päätin kuitenkin hakea Lumeihin, ja olen erittäin kiitollinen itselleni, että otin saamani paikan vastaan. En olisi ikinä uskonut, kuinka paljon voisin oppia uutta vielä kuuden SM-seniorivuoden jälkeenkin, nyt 26-vuotias Emi Iizuka hämmästelee.

Ensimmäinen kevät Lumeissa oli Emille luistelullista myllerrystä. Luistelutyyli ja tapa tehdä asiat menivät uusiksi. Aluksi jopa sirklaaminen uudella tyylillä tuntui vaikealta. Haasteet tekivät luistelusta kuitenkin kiehtovaa.

– Oli iso yllätys huomata, kuinka paljon on olemassa erilaisia valmennustyylejä, ja miten asiat voi tehdä hyvin eri tavoin. Lumeissa olen oppinut unelmoimaan isosti, näkemään oppimisen prosessina ja ymmärtämään yhteistyön voiman, Emi kertoo.

Revolutios 2011–2012 Ubumi mu Afrika -vapaaohjelma.
Revolutios 2011–2012: Ubumi mu Afrika -vapaaohjelma.

Palava halu kehittyä

Emi valmistui vuosi sitten Aalto-yliopistosta bioinformaatioteknologian diplomi-insinööriksi, jonka jälkeen hän toiminut yläasteella määräaikaisena matematiikan ja kemian aineenopettajana. Tarkoituksena on etsiä harjoitusten ohessa oman alan töitä, jotka mahdollistavat treenaamisen SM-tasolla.

Emin unelmana on kisaaminen MM-kilpailussa. Kuitenkaan pelkkä MM-unelma ei ole puskenut häntä eteenpäin haastamassa kovia helsinkiläisiä kilpakumppaneita. Mukana on myös palava halu olla mukana tekemässä historiaa Suomen muodostelmaluistelussa, sekä rikkoa perinteitä ja vanhoja kaavoja.

”Olen todella onnellinen saadessani treenata joka päivä mielettömän ihanien ja inspiroivien ihmisten kanssa.”

– Haluan kehittyä ja haastaa itseäni. Lajina muodostelmaluistelu on itsessään huikea. Harvassa lajissa yhdistyy esteettisyys, voima, vauhti, tekniikka ja eläytyminen. Ja se, että tämän kaiken pääsee vielä jakamaan joukkueen kanssa. Olen todella onnellinen saadessani treenata joka päivä mielettömän ihanien ja inspiroivien ihmisten kanssa, Emi sanoo.

Emi valmistautuu jokaiseen treeniin, päivään, viikkoon ja kauteen asettamalla itselleen tavoitteita, jotka vievät eteenpäin kohti joukkueen yhteistä tavoitetta. Tavoitteet hän näkee suuntaviivoina, jotka vievät kohti unelmaa.

Omiksi henkilökohtaisiksi tavoitteikseen Emi on asettanut tälle kaudelle tulkinnan syventämisen ja liikelaajuuden kasvattamisen. Lisäksi hän työstää vahvaa ja hengittävää luistelutyyliä yhä paremmaksi.

Revolutios 2012–2013 Desert Rose -lyhytohjelma.
Revolutios 2012–2013: Desert Rose -lyhytohjelma.
Revolutios 2013–2014 Katana hime -vapaaohjelma.
Revolutios 2013–2014: Katana hime -vapaaohjelma.

Laji muuttunut

Muodostelmaluistelu on kehittynyt Emin kymmenvuotisen SM-senioriuran aikana valtavasti. Kymmenen vuotta sitten harjoiteltiin enemmän kuvioita, nykyään painotetaan yksilötaitoja. Kymmeneen vuoteen on mahtunut useita sääntö- ja elementtimuutoksia.

Nykyään ohjelmissa on enemmän tilaa luovuudelle ja koreografisille ratkaisuille. SM-senioreiden vapaaohjelmakin on lyhentynyt neljään minuuttiin. Myös nostojen ja temppujen määrä on lisääntynyt ohjelmissa, ja ne ovat entistä haastavampia. Emi kiitteleekin sitä, että Lumineersissa panostetaan voimaharjoitteluun ja turvalliseen nostamiseen.

Lumeja luotsaavat tällä kaudella kapteenit Emi Iizuka (vas.), Milja Laine ja Antonia Arrakoski. Kuva Katja Pöntiö
Emi Iizuka (vas.) on osa joukkueensa kapteenistoa. Näin on ollut jo yhdeksän vuoden ajan. Kaudella 2020–2021 hänen kanssaan Lumeja luotsaavat myös Milja Laine ja Antonia Arrakoski.

Kymmenen seniorivuoden aikana Emille on syntynyt syvällisempi ymmärrys harjoittelusta ja siitä, mitä milloinkin tehdään ja miksi. Tietoisuuden lisääntyminen mahdollistaa muun elämän optimoimisen treenejä varten.

”Nuorempana pelkäsin tekeväni virheitä, mutta nyt vanhempana osaan nähdä epäonnistumiset myös tärkeinä ja välttämättöminä oppimiskokemuksina.”

– Kymmenessä vuodessa on muuttunut moni asia. En osaa sanoa, johtuvatko erot siitä, että olen luistellut ensin Revolutionsissa ja sen jälkeen Lumineerissa. Vai kenties siitä, että olen kasvanut 16-vuotiaasta teinistä nuoreksi aikuiseksi. Vai siitä, että myös laji on kymmenessä vuodessa kehittynyt moneen suuntaan. Ehkä muutos on oikeastaan tämän kaiken summa, Emi pohtii.

Seniorivuosien aikana Emi on oppinut tuntemaan, kuinka hänen kroppansa reagoi erilaisiin treeneihin ja mitä keho milloinkin vaatii palautuakseen. Tämän myötä myös rasitusvammoilta on vältytty entistä paremmin, vaikka Emi kärsikin niistä nuorempana. Kokemuksen ansiosta luistelusta hän myös nauttii nykyisin entistä enemmän.

– Nuorempana pelkäsin tekeväni virheitä, mutta nyt vanhempana osaan nähdä epäonnistumiset myös tärkeinä ja välttämättöminä oppimiskokemuksina. Tämä on tuonut minulle armollisuutta ja turvaa treenaamiseen, ja mahdollistanut kehityksen ja itseni ylittämisen, sanoo Emi.

Revolutios 2014–2015 Queen of Darkness -vapaaohjelma.
Revolutios 2014–2015: Queen of Darkness -vapaaohjelma.
Revolutios 2015–2016 The harlequin -vapaaohjelma.
Revolutios 2015–2016: The harlequin -vapaaohjelma.

Tarinoiden tulkitsija

Uransa kohokohdiksi Emi mainitsee viime kauden Challenger kilpailut, California Cupin ja Leon Lurje Trophyn, joissa Lumineers voitti MM-mitalisteinakin tunnettuja joukkueita. Leon Lurje Trophyssa joukkue ylitti ensimmäisen kerran 200 pisteen rajan. Myös 11 päivän kilpailureissu Euroopassa kaudella 2017–2018 on jäänyt ikimuistoisena mieleen.

– Toisaalta muistan myös ensimmäisen SM-seniorikisani Turussa vuonna 2011 kuin eilisen, Emi pohtii.

Emi kertoo rakastavansa ohjelmien tarinoiden tulkitsemista. Lempiohjelmikseen hän nimeää viime kauden vapaaohjelman, Swipe Right, jonka koreografiaan luistelijat saivat paljon vaikuttaa ja josta tuli hyvin joukkueen näköinen. Lisäksi kauden 2011–2012 Revolutionsin lyhytohjelma, Many Faces, oli Emin mieleen.

– Swipe right oli jotain hyvin uutta ja erilaista. Puhuttuun musiikkiin luisteleminen toi uutta haastetta tulkintaan. Ensimmäisessä SM-senioriohjelmassani sai puolestaan heittäytyä tulkintaan kuin mielipuolinen. Lisäksi sennuluistelu toi uutta jännitystä kauteen, ja sen muisteleminen tuo edelleen perhosia mahaani.

Revolutions 2011–2012 Many faces -lyhytohjelma.
Revolutions 2011–2012: Many faces -lyhytohjelma.
Lumineers 2019–2020 Swipe right -vapaaohjelma.
Lumineers 2019–2020: Swipe right -vapaaohjelma.

Arvokkaita oppeja

Emi puhuu arvostavasti kaikista SM-senioriuransa aikaisista valmentajistaan. Revolutions-vuosina valmentajina toimivat Annina Saari ja Merja Laakkonen, Lumineerissa Liisa Lakela ja Maikki Merilehto. Jokaiselta valmentajalta on jäänyt mukaan arvokkaita oppeja.

– Anilta opin rohkeutta heittäytyä musiikin tulkitaan, Merja puolestaan laittoi minut ylittämään itseni ja tekemään kovaa työtä unelmien eteen. Liisalta olen oppinut herkkyyttä, ja näkemään omat heikkouteni vahvuuksinani. Lisäksi olen oppinut, että henkinen hyvinvointi on yhtä tärkeää kuin fyysinen.

– Maikki on auttanut minua ymmärtämään oppimista prosessina. Olen ymmärtänyt, kuinka tärkeää on olla luistelijana monipuolinen. Olen myös oppinut sen, että hulluiltakin kuulostavia ideoita pitää kokeilla rohkeasti, Emi kertoo.

Lumineers 2020–2021 Blood stream -lyhytohjelma.
Lumineersin kauden 2020–2021 lyhytohjelma kantaa nimeä Blood Stream. Emi IIzuka kertoo, että joukkueella on ollut iso tsemppaava merkitys koronapandemian aikana: ”Poikkeusoloista huolimatta joukkueen yhteinen tavoite on puskenut eteenpäin vaikeinakin hetkinä. Vaikka kaikkea ei pääse tekemään niin kuin on tottunut, näen tämän hyvänä mahdollisuutena kokeilla rohkeasti kaikkea uutta.”

SM-seniorisarjaan siirtymisessä luistelijoita huolettaa usein opiskelun tai töiden yhdistäminen luisteluun. Emin mukaan urheilun yhdistäminen muuhun elämään onnistuu, jos antaa opinnoille aikaa ja suorittaa kursseja siihen tahtiin, mikä tuntuu hyvältä.

– Voin elävänä esimerkkinä kertoa, että opiskelun ja luistelun yhdistäminen onnistuu hyvin. Kun siirryin SM-senioreihin olin vielä lukiossa, mutta vuosien aikana olen suorittanut yliopistossa alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon sekä tehnyt opintojen ohella töitä, joilla olen kustantanut luisteluni. Jos siis haaveilet SM-senioriurasta, niin uskalla uskoa unelmaasi ja luota itseesi, Emi kannustaa nuorempia luistelijoita.