Tapahtumat

Piristystä hiljaiseloon

Taitoluistelun virtuaalikilpailut käyntiin Suomessa

25 tammikuun, 2021 Kaisa Viitanen Jyväskylän Taitoluisteluseura sekä Lenni Lindqvistin ja Aada Laakkosen kotialbumit

Koronan vuoksi vähätapahtumainen suomalainen taitoluistelukausi on saamassa tärkeän piristeen virtuaalikilpailuista. Ensimmäiset virtuaalikilpailut järjestettiin viime viikonloppuna Jyväskylässä. ”Tosi kivaa oli mutta jännitti”, kertoo Lenni Lindqvist, yksi kilpailun nuorimmista osanottajista.

Jyväskylän Taitoluisteluseuran vuosittaisissa tapahtumissa ovat itsenäisyyspäivän tähtisarjojen kilpailut olleet pitkään tärkeät. Kun kilpailu tällä kaudella oli koronan vuoksi peruttava, seurassa heräsi innokas ideointi.

– Meillä on seurassa hyvä talkoolaisten kilpailutiimi, ja ryhdyimme miettimään, miten voisimme silti tarjota näille luistelijoille mielekkään kilpailutapahtuman, Jyväskylän kilpailunjohtaja Susanna Laakkonen kertoo.

Seura lähetti Suomen Taitoluisteluliiton itäisen ja kaakkoisen alueen seuroille kutsun tähtisarjalaisten virtuaalikilpailuun. Kilpailua varten rakennettiin mahdollisimman tarkat ohjeet suoritusten kuvaukseen osanottajien omissa kotihalleissa. Jyväskylässä eri seurojen videot koottiin yhteen sarjoittain arvotun luistelujärjestyksen mukaisesti ja kolme tuomaria – kukin omasta kodistaan käsin – arvioi suoritukset yhtä aikaa sovittuna aikana. Videostriimi, johon suoritusten lisäksi lisättiin tulokset, ensiesitettiin sunnuntaina 24. tammikuuta.

– Kaikki toimi jopa yllättävänkin sujuvasti. Ja matkan varrella tuli monta kehitysideaa jatkoa varten, Susanna Laakkonen sanooo.

Kolme tuomaria arvioi suoritukset yhtä aikaa sovittuna aikana kotoa käsin.
Kolme tuomaria arvioi suoritukset yhtä aikaa sovittuna aikana Teamsin välityksellä.

Luistelijat nauttivat

Kilpailunjohtajan mielestä tapahtuman paras anti ei kuitenkaan ollut tekniikassa vaan luistelijoiden riemussa.

– Kuvaustilanne on sekä meidän seurastamme että muualta tulleen palautteen mukaan koettu mukavaksi. Toki pientä jännitystä on ollut luistelijoilla havaittavissa, mutta hyvällä fiiliksellä on menty.

Susanna Laakkosen sanat vahvistaa kilpailuun ainoana poikana osallistunut Lenni Lindqvist. Tapahtuma oli 8-vuotiaalle Jyväskylän pojalle merkittävä, sillä hän oli ennen virtuaalikisaa kilpaillut vain kahdesti.

Lenni Lindqvist katselee sunnuntaina kotonaan omaa kisasuoritustaan.
Virtuaalikilpailu oli Lenni Lindqvistin mieleen. Hän katseli sunnuntaina omaa kisasuoritustaan kotisohvalta.

– Vähän oudolta se tuntui. Ja jännitti aika paljon, kun kuvattiin. Mutta kivaa se oli, kommentoi erityisesti komeasta istumapiruetistaan iloinnut Tintit-sarjalainen.

– Tykkään tosi paljon tehdä piruetteja.

Lenniä kolme vuotta vanhempi seurakaveri Aada Laakkonen puolestaan piti virtuaalikilpailemista miellyttävän rentona tapahtumana.

– Minua ei jännittänyt yhtään niin paljon kuin jos paikalla olisi ollut paljon ihmisiä. Silti oli ihan kilpailutunnelma, meillä oli kilpapuvut päällä ja kaikki sellainen.

Rentous ehkä jopa hieman kostautui, hypyistä jäi Aadaa harmittavasti toivottu terävyys puuttumaan. Mutta aluesilmuissa kilpaileva tyttö on valmis suosittamaan virtuaalikisaamista muillekin.

– Kuvaamista ei kannata jännittää. Ja menee miten menee, hauskaa se on silti. Ja jos epäonnistuu, seuraava kerta voi mennä jo paremmin.

Tuomarit uuden äärellä

Aada Laakkonen pääsi kisafiilikseen, vaikka katsomo oli virtuaalikilpailussa tyhjä.
Aada Laakkonen pääsi kisafiilikseen, vaikka katsomo oli virtuaalikilpailussa tyhjä.

Virtuaalikilpailu oli haaste myös arvioijille. Kisan ylituomari Olga Baranova kertoo, että arviointipäivä oli tuomareille pitkä urakka. Osa haasteista oli pelkästi teknisiä, osa videoista ei toiminut heti moitteetta tai yhteydet katkeilivat.

– Itse asiassa elementtien arviointi sujui kuitenkin aika hyvin. Sen huomasimme, että kun videoiden laatu vaihteli tai hallit olivat erilaisia, täytyi olla tarkkana. Sen sijaan esimerkiksi esittämisen arviointi oli videokuvasta vaikeaa, koska ei ollut normaalikilpailun läsnäoloa.

Karummat harjoitushallit osoittautuivat paremmiksi kuvauspaikoiksi kuin mainosten ja valojen täyttämät isot areenat.

Ensikokemuksen perusteella Jyväskylässä onkin jo mietitty sitä, että jatkossa kannattaa suoritukset eri seuroissa kuvauttaa samalla, ammattimaisella otteella kuvaavalla henkilöllä. Samoin karummat harjoitushallit osoittautuivat paremmiksi kuvauspaikoiksi kuin mainosten ja valojen täyttämät isot areenat.

Jyväskylän järjestämä kuuden seuran välinen virtuaalikilpailu on katsottavissa YouTubessa. Jos oma seurasi kiinnostuu vastaavasta kokeilusta, Jyväskylän Taitoluisteluseura on luvannut tarjota apuaan.

Virtuaalikisoja joka tasolle

Virtuaalikilpaileminen on suuren kiinnostuksen kohde juuri nyt kaikkialla ja kaikilla tasoilla. Seinäjoen Taitoluistelijat järjestää helmikuun alussa Taitoluisteluliiton pohjoisen alueen seuroille virtuaalikisan. Se on tarkoitettu A-silmuille ja kansallisille noviiseille. Kilpailussa käytetään ISU-arviointia. Lisää tietoa tästä tapahtumasta saat Seinäjoen Taitoluistelijoiden verkkosivuilta.

Tällä viikolla Suomi on mukana mielenkiintoisessa kansainvälisessä kokeilussa. Susanna Rahkamon johtama Kansainvälisen luisteluliiton ISU:n kehityskomissio järjestää virtuaalikisan livelähetyksenä Helsingin ja Italian Bergamon välillä yksinluistelussa ja jäätanssissa. Siinä testataan ennen muuta samanaikaisten lähetysten teknistä toteutusta.

ISU on jo kokeillut runsaasti ennen muuta virtuaalikilpailujen arviointia. Nyt pidettävä kokeilu täydentää työtä, ja se on herättänyt suurta kiinnostusta. Kokeilua seuraavat livenä sekä ISU:n hallitus että yksinluistelun ja jäätanssin tekniset komiteat.

Suomesta testiin osallistuvat jäätanssiparit Juulia TurkkilaMatthias Versluis, Yuka OriharaJuho Pirinen ja Arina KlinovitskayaJussiville Partanen.


ISU:lla on eLearning-sivuillaan runsaasti materiaalia virtuaalikilpailemisesta.