Tapahtumat

Soveltavan luistelun valmentaja­koulutus tarjosi arvokasta oppia luistelijan kohtaamisesta yksilönä

22 syyskuun, 2021 Lauri Jaakkola Elina Ahtiainen ja Salla Mäkelä

Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa järjestettiin 18.–19. syyskuuta soveltavan luistelun valmentajakoulutus Special Olympics -taitoluisteluleirin yhteydessä. Mukana oli kymmenen luistelijaa ja 16 valmentajakoulutettavaa.

Ohjauksesta vastasivat kokeneet soveltavan luistelun valmentajat Tanja Töyrylä-Kannisto ja Henna Kannisto Tampereen Varala-Tiimistä sekä Anna Haataja Vihdin Taitoluistelijoista. Lisäksi mukana olivat koulutus- ja seuratoiminnan kehittäjä Sanna Vuorinen Taitoluisteluliitosta ja Special Olympics -lajikoordinaattori Elina Ahtiainen Paralympiakomiteasta.

Leiri ja valmentajakoulutus toteutettiin Taitoluisteluliiton kauden 2020–2021 suoratoistopalvelun katseluoikeusmaksuista saatujen tuottojen tuella. Koronaviruspandemian vuoksi useita Season Pass -katseluoikeuteen kuuluvia kisoja jouduttiin peruuttamaan, minkä vuoksi STLL päätti antaa oikeuden ostaneille mahdollisuuden joko saada osan rahoistaan takaisin tai lahjoittaa ne soveltavan luistelun tukemiseen. Tästä kertyi 5000 euron potti, josta osa käytettiin tämän leirin ja koulutuksen järjestämiseen.

Taitoluisteluliitto haluaa kehittää soveltavan luistelun toimintaa taitoluisteluseuroissa ympäri Suomea. Pajulahden leirille saapuneiden aiheesta kiinnostuneiden ohjaajien ja valmentajien määrä oli ilahduttava.

– Seuraavaksi olisi tärkeää saada varmistettua, että seuroissa, joissa on potentiaalisia luistelijoita soveltavan luistelun ryhmiin, saataisiin toiminta aloitettua. Ajatus onkin, että aiomme yhteistyössä paralympiakomitean kanssa ohjata tukirahaa tähän tarkoitukseen, Sanna Vuorinen sanoo.

Iida Järvinen kertoo saaneensa koulutuksesta paljon oppia siitä, miten kohdata luistelijat yksilöinä ja miten tärkeää on selkeä ohjeidenanto.
Iida Järvinen (kesk.) kertoo saaneensa koulutuksesta paljon oppia siitä, miten kohdata luistelijat yksilöinä ja miten tärkeää on selkeä ohjeidenanto.

– Valmennan KooKoon Jäätaitureissa ja meillä on neljän vuoden ajan ollut soveltavan luistelun ryhmä Jääkarhut. Siellä on ollut vain yksi ohjaaja (myös koulutuksessa mukana ollut Hilla Saarinen). Kun sain tiedon koulutuksesta päävalmentajaltamme, niin ajattelin, että siitä on vain hyötyä, jos joskus tulee vaikka tilanne, että Jääkarhuihin tarvitaan tuuraajaa tai voihan omiin ryhmiinikin tulla tukea tarvitsevia luistelijoita, sanoi koulutukseen osallistunut Iida Järvinen.

”Hienoa oli myös huomata, että soveltava luistelu on lopulta ihan samaa kuin kaikki muukin luistelu.”

Reilu vuosi sitten oman kilpailu-uransa lopettanut Järvinen on valmentanut luistelukoulu- ja alkeisryhmiä sekä toiminut apuohjaajana ja tuuraajana muissakin ryhmissä. Hän kertoo saaneensa viikonlopun koulutuksesta paljon oppia siitä, miten kohdata luistelijat yksilöinä ja miten tärkeää on selkeä ohjeidenanto.

– Hienoa oli myös huomata, että soveltava luistelu on lopulta ihan samaa kuin kaikki muukin luistelu. Ehkä kärsivällisyyttä vaaditaan enemmän, koska usean luistelijan kohdalla on oppimisen kanssa haasteita. Uusien asioiden oppiminen ottaa aikaa ja se tarkoittaa myös, että valmentajalta vaaditaan vähän enemmän, Järvinen totesi.

Yksilölliset erityispiirteet

Luistelijat ovat omia ainutlaatuisia yksilöitään, oli kyse soveltavasta luistelusta tai ei, ja jokaisella heistä on omat vahvuutensa, heikkoutensa sekä hyvät ja huonot päivänsä. Soveltavan luistelun harrastajien kohdalla nuo yksilölliset erityispiirteet saattavat vain olla korostuneempia.

Ylöjärveläinen 12-vuotias Jenna Jokela, yksi Special Olympics -leirin osallistujista, on jääkiekkotaustaisen isänsä myötä viettänyt aikaansa jäähallilla ja ollut luistimilla 3-vuotiaasta saakka. Hän on taitava luistelija ja lisäksi iloinen ja sosiaalinen, mutta aivovaurion vuoksi suullisten ohjeiden vastaanottaminen on haastavaa.

”Hyvä valmentaja on sellainen, joka osaa opettaa ja on mukava.”

Jennan valmentajat Varala-Tiimissä, Tanja Töyrylä-Kannisto ja Henna Kannisto ovat kehittäneet lyhyistä, selkeistä ohjeista ja kosketukseen perustuvasta ohjeistuksen tukemisesta koostuvan menetelmän, joka on toiminut Jennan kohdalla erinomaisesti.

Soveltavan luistelun valmentajakoulutus Special Olympics -taitoluisteluleirin yhteydessä. Mukana oli kymmenen luistelijaa ja 16 valmentajakoulutettavaa.
Soveltavan luistelun valmentajakoulutus Special Olympics -taitoluisteluleirin yhteydessä. Mukana oli kymmenen luistelijaa ja 16 valmentajakoulutettavaa.

– Hyvä valmentaja on sellainen, joka osaa opettaa ja on mukava, Jenna vahvistaa.

Jennan mukaan Pajulahden leirin parasta antia olivat hyppyvaljaat.

– Kunpa meillä olisi hyppyvaljaat myös omalla hallilla. Mukavaa leirillä olivat myös kaverit, oman luisteluohjelman harjoittelu ja oheistreenit, sanoo Jenna, joka valmistautuu parhaillaan Espoon Finlandia Trophyn yhteydessä 7.10. järjestettävään Special Olympics -kilpailuun.