Koronaviruspandemia murskasi Helsinki Rockettesin ja Team Uniquen MM-haaveet
”Ymmärrämme asian vakavuuden, tilannetta pitää ajatella laajemmin”
Suomen MM-edustajat Helsinki Rockettes ja Team Unique saivat viime viikolla musertavia uutisia. Maailmalla nopeasti pahentuneen koronavirustilanteen vuoksi MM-kilpailut Lake Placidissa Yhdysvalloissa jouduttiin perumaan.
Helsinki Rockettesin kapteeni Nona Vihman mukaan joukkueessa oltiin melko varmoja kisojen peruuntumisesta jo ennen ISU:n virallista päätöstä. Tilanteen vakavuus alkoi valjeta hallitsevalle Suomen mestarijoukkueelle uutisoinnin perusteella. Viimeistään presidentti Donald Trumpin linjaus matkustuskiellosta teki selväksi, ettei kauden pääkilpailu todennäköisesti tule toteutumaan.
– Kävimme joukkueen kesken asiaa läpi ensimmäisen kerran torstaina ennen jääharjoituksia. Tunteet olivat sekavia, surullisia ja vihaisia. Jäälle oli outoa mennä. Emme menneetkään harjoittelemaan ohjelmia, joten tuntui turhalta harjoitella, kun kauden päätavoite on yhtäkkiä kadonnut. Tottakai keksimme pian treenattavaa, sillä esimerkiksi perusluistelua ei voi ikinä harjoitella liikaa, kertoo Nona.
”Ymmärrämme hyvin asian vakavuuden. Vaikka emme ole riskiryhmää, meidän pitää ajatella tilannetta paljon laajemmin.”
Nona itse otti tilanteen rauhallisesti, vaikka hänellä meni hetki sisäistää asia. Osalla joukkueesta tunteet tulivat pintaan nopeammin, ja tunnelma oli pettynyt ja turhautunut.
– Luulen, että suurimmat tunnekuohut ovat nyt takanapäin. Ymmärrämme hyvin asian vakavuuden. Vaikka emme ole riskiryhmää, meidän pitää ajatella tilannetta paljon laajemmin. Kunnioitamme päätöstä, emmekä voi ajatella pelkästään itseämme. Olen esimerkiksi itse päättänyt, etten mene nyt hetkeen tapaamaan isovanhempia, Nona pohtii.
Takaisin perusluistelun pariin
Helsinki Rockettesin harjoituksia ei heti peruttu, vaan joukkue harjoitteli viime viikonloppuun asti. Kisaohjelmien sijaan jääharjoitukset käytettiin sellaisiin asioihin, joihin kauden aikana ei ehditä keskittyä niin paljon.
– Teimme paljon piruetteja, temppuja sekä perusluistelujuttuja. Paljolti sitä, mitä me itse toivoimme, kertoo Nona.
Viime lauantaina kotikatsomoissa seurattiin muodostelmaluistelun junioreiden MM-kilpailua. Se toi monelle Helsinki Rockettesin luistelijalle tipan linssiin, kun HTK:n oma juniorijoukkue Team Fintastic luisteli MM-kultaa. Nona harmittelee, että vastaavia huippuhetkiä ei ole omalle joukkueelle enää kauden aikana luvassa.
– Kunpa olisi vielä itsekin päässyt luistelemaan nämä ohjelmat yleisön eteen. Olisi ollut tärkeää saada hyvästellä ohjelmat ja tietää, milloin ne luistelee viimeistä kertaa. Ja tietenkin matka Lake Placidiin oli todella odotettu juttu, kertoo Nona.
Kapteenin mukaan vallitseva koronatilanne ei poista sitä, kuinka hyvä ja merkityksellinen kausi Helsinki Rockettesilla on takanaan.
– Olemme olleet kovalla tasolla tänä vuonna. Uskon, että meillä olisi ollut erittäin hyvät mahdollisuudet kirkastaa viime vuoden MM-pronssi. Tuntuu pahalta, kun tietää, että mahdollisuudet olisivat olleet mihin vain, suree Nona.
Ilon pilkahduksia on kuitenkin näköpiirissä, sillä koko taitoluistelumaailma elää tilannetta yhdessä, toisiaan tukien.
– Tämä yhdistää joukkueita ja ihmisiä yleisestikin. Sosiaalisessa mediassa huokuu sellainen ”supporting” fiilis, iloisee Nona.
Kuka olisi uskonut
Myös Challenger-sarjan voittajanut Team Unique on äärimmäisen pettynyt MM-kilpailujen peruuntumisesta. Kauden päätähtäin häämötti Lake Placidissa, ja töitä sen eteen oli tehty viime keväästä asti.
– Tiesimme, että olemme kovia ja ohjelmat huippukunnossa – meillä olisi ollut mahdollisuudet mihin vain. Challenger-sarjan voittajana olisimme lähteneet kisoihin yhtenä ennakkosuosikeista, huokaa joukkueen kapteeni Iines Saalasti.
Myös Team Unique ymmärtää, että meneillään on täysin poikkeuksellinen tilanne, eikä terveyden kanssa tule leikkiä. Kilpailujen peruminen oli tässä tilanteessa ymmärrettävä ratkaisu.
– Silti kukaan meistä ei olisi vielä muutamaa viikkoa sitten osannut kuvitellakaan, että tässä voisi käydä näin, Iines toteaa.
Team Uniquen harjoitukset on peruttu 13. huhtikuuta asti, minkä jälkeen tilannetta arvioidaan uudestaan. Joukkue on saanut toisistaan tukea haastavan tilanteen käsittelyyn.
– Tämä on hyvä muistutus siitä, että pitää nauttia jokaisesta joukkueen kanssa vietetystä hetkestä ja ottaa kaikki irti treeneistä. Mielestäni olemme joukkueena siinä onnistuneetkin, Iines sanoo.
”Olemme todella tiivis joukkue. Kisajäille oli aina helppo astua, koska luotto omaan ja joukkueen tekemiseen oli niin vahva.”
Vaikka kausi on ollut Team Uniquelle raskas, on se ennen kaikkea ollut opettavainen. Joukkue pystyi nostamaan tasoa jokaiseen kilpailuun, eikä omassa tekemisessä jäänyt jossittelemista. Iineksen mukaan erityisesti psyykkisellä puolella on menty eteenpäin.
– Olemme todella tiivis joukkue. Kisajäille oli aina helppo astua, koska luotto omaan ja joukkueen tekemiseen oli niin vahva. Vaikka tälle kaudelle olisikin toivonut erilaisen lopun, juuri nyt ei voi olla muuta kuin todella kiitollinen kaikesta mitä me yhdessä saavutimme, kertoo Iines.
Kontrolloi asennettasi
Urheilupsykologian asiantuntija, filosofian tohtori ja entinen suomalainen muodostelmaluisteluvalmentaja Monna Arvinen-Barrow University of Wisconsin-Milwaukeen yliopistosta Yhdysvalloista toteaa, että koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa on ymmärrettävää, että tunteet vaihtelevat laidasta laitaan. On lupa olla pettynyt, turhautunut, surullinen ja vihainen.
– On täysin hyväksyttävää kokea erilaisia tunteita. Mitkään lohdutuksen sanat eivät poista pettymystä siitä, että urheilijan kausi on loppunut lyhyeen. On myös normaalia kokea jopa helpotuksen tunteita, kun päätös kilpailujen ja harjoitusten perumisesta on vihdoin tehty, ja voi keskittyä opiskeluun ja perheeseen, Monna sanoo.
Koronaepidemian vuoksi moni asia ei ole nyt urheilijoiden kontrollissa. Omaa asennetta voi kuitenkin kontrolloida ja pyrkiä pitämään mieli positiivisena. Nyt on hyvä aika valmistautua koronaviruksen jälkeiseen aikaan painottamalla niitä harjoittelun osa-alueita, joita on ollut tarkoitus parantaa, mutta siihen ei ole ollut tarpeeksi aikaa.
– Terveys etusijalle. Kannattaa muistaa, että riittävästä unesta ja terveellisestä ruokavaliosta tulee pitää kiinni myös koronaepidemian aikana. Tällöin paluu normaaliin harjoitteluun onnistuu paremmin, kun sen aika tulee, Monna neuvoo.
Poikkeustilanteessa on oltava luova ja mietittävä, miten harjoittelua voi soveltaa, kun jäälle ei pääse. Kotiharjoittelussa keskiöön kannattaa nostaa voiman, kestävyyden ja liikkuvuuden parantaminen. Myös mielikuvaharjoittelua voi hyödyntää.
– Kannattaa katsoa videoita omista ja muiden suorituksista, ja poimia niistä asioita, joita haluaa parantaa. Taito pysyy paremmin yllä, kun luistelee ohjelmia omassa mielessään. Se on tärkeää nyt, kun jäälle ei pääse. Tutkimuksissa on todettu, että mielikuvaharjoittelu on tehokkaampaa ylläpitämään taitoa, kuin harjoittelemattomuus, Monna kertoo.
”Joukkue ja joukkuehenki on tärkeää, varsinkin näin poikkeuksellisena aikana. Yhdessä tästäkin tilanteesta selvitään.”
Lisäksi on hyvä huolehtia sosiaalisista suhteista vaihtoehtoisilla tavoilla, esimerkiksi käyttämällä chatteja ja FaceTime-puheluita. Niiden avulla voi myös harjoitella yhdessä, vaikka fyysisesti oltaisiin eri paikoissa.
– Joukkue ja joukkuehenki on tärkeää, varsinkin näin poikkeuksellisena aikana. Yhdessä tästäkin tilanteesta selvitään. On hyvä muistaa, että mikään tai kukaan ei voi ottaa joukkueiden menestyksekästä kautta pois. Ei myöskään sitä, minkä avulla sinne MM-kilpailuihin yhdessä päästiin, Monna muistuttaa.